Λίγες ώρες απομένουν προκειμένου να φανεί η κατάληξη μιας από τις πλέον εμβληματικές και συνάμα επεισοδιακές ιδιωτικοποιήσεις των τελευταίων ετών, αυτή της "Οργανισμός Λιμένος Πειραιά Α.Ε", της εταιρείας που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ένα από πλέον δυναμικά της Μεσογείου. 

Οι διαπραγματεύσεις και επαφές όλων των προηγούμενων ημερών μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των στελεχών της Cosco και της θυγατρικής της στην Ελλάδα, ΣΕΠ ΑΕ, ήταν διαρκείς. Σήμερα το απόγευμα λήγει τυπικά η προθεσμία για την υποβολή της βελτιωμένης προσφοράς που ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ από τον κινεζικό κολοσσό την περασμένη Τρίτη και, σε περίπτωση που υπάρξει "ρελάνς" από τους Κινέζους, όπως άλλωστε αναμένεται, τότε θα συνεδριάσει το δ.σ. του Ταμείου για να αξιολογήσει την προσφορά. Σημειωτέον πως Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει ξανά βελτίωση του τιμήματος, αλλά και να καταστήσει το διαγωνισμό άγονο εάν το προσφερόμενο τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό με βάση την αποτίμηση που έχει πραγματοποιηθεί. 
Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα στον κινεζικό τύπο αλλά και στη Wall Street Journal, η αρχική δεσμευτική προσφορά των Κινέζων για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ κινήθηκε στα επίπεδα των 5 δις. γουάν, περίπου 700 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και 350 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές την επόμενη πενταετία. Εάν τελικώς η νέα προσφορά των Κινέζων ικανοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, η Cosco θα κηρυχθεί προτιμητέος επιτυχών πλειοδότης στο διαγωνισμό. Εν συνεχεία, η σύμβαση παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, διαδικασία που αναμένεται να απαιτήσει σημαντικό χρονικό διάστημα. Ακολούθως, η Σύμβαση Παραχώρησης θα υπογραφεί από τον ΟΛΠ, το υπουργείο Ναυτιλίας και το Υπουργείο Οικονομικών και θα κληθεί να την εκτελέσει ο νέος βασικός μέτοχος της εισηγμένης.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, προβλέπεται η διάθεση αρχικά ποσοστού 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ και εν συνεχεία, σε ορίζοντα πενταετίας, θα διατεθεί επιπλέον ποσοστό 16% σε τέσσερις προκαθορισμένες ημερομηνίες, οι οποίες θα συνδεθούν με την πρόοδο στις επενδύσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η Cosco
Οι αντιδράσεις
Εν μέσω όλων αυτών, η διαδικασία οδεύει προς ολοκλήρωση σε κλίμα σφοδρών αντιδράσεων, από συνδικαλιστικούς φορείς και συμφέροντα που επιθυμούν τη διατήρηση του κρατικού χαρακτήρα του λιμανιού. Μεταξύ αυτών και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος που επιμένει πως η Cosco, με μια οικονομική προσφορά που αντιστοιχεί περίπου σε δέκα ετήσια ενοίκια της θυγατρικής της ΣΕΠ, αφ’ ενός κερδίζει τα ενοίκια τριάντα ετών για την παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ και αφ’ ετέρου αγοράζει ολόκληρο το Λιμάνι του Πειραιά, χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω.