ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ικαιοσυνη Δίκη «Noor One»: Από αύριο, και κάθε μέρα, στο Εφετείο!


Η Εφημερίδα των Συντακτών- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Δίκη Noor One Κατηγορούμενοι μεταφέρονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά | EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Η πολύκροτη δίκη για το «Noor One», όπως ήταν η ονομασία του πλοίου στο οποίο εντοπίστηκε μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης σε ελληνικό έδαφος, θα συνεχιστεί αύριο στο Εφετείο Αθηνών (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) καθώς κρίθηκε ακατάλληλη η αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά.

Θυμίζουμε ότι την Τρίτη, οπότε και ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης, οι συνολικά 30 δικηγόροι των 33 κατηγορούμενων (μεταξύ των οποίων Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Σάκης Κεχαγιόγλου, Τάκης Μιχαλόλιας, Γιάννης Ηρειώτης) διατύπωσαν έντονα τις ενστάσεις τους για την καταλληλότητα της δικαστικής αίθουσας, στην οποία όντως επικρατούσε το αδιαχώρητο, και ζήτησαν τη μεταφορά στο Εφετείο Αθηνών.
Σήμερα, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στον Άρειο Πάγο, υπό την προεδρία του υπουργού Δικαιοσύνης και του προέδρου του Αρείου Πάγου, αποφασίστηκε η εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο από αύριο και κάθε μέρα εκτός Τετάρτης και εκτός της 23ης Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 11 Δεκεμβρίου λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης για τους περισσότερους κατηγορούμενους.
Το πλοίο Noor One Το πλοίο «Noor One» | EUROKINISSI/ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Νέος κύκλος δικαστικής έρευνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια Πειραιά Μαρία Σκάρπου, η οποία χειρίστηκε την ανάκριση, λίγο πριν ολοκληρώσει την έρευνά της έστειλε στην Εισαγγελία Πειραιά έγγραφα της δικογραφίας ζητώντας να διερευνηθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης της διακίνησης των δύο τόνων ηρωίνης.
Στη συνέχεια η Εισαγγελία Πειραιά παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ζητώντας από τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας, που ανέλαβε την υπόθεση, να διερευνήσει εάν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της νομιμοποίησης προϊόντων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος).
Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά άνοιξε ακόμη έναν κύκλο δικαστικής έρευνας για το συγκεκριμένο πλοίο, στην οποία διερευνάται εάν το «Noor One» και όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης έχουν ανάμειξη και σε λαθρεμπόριο καυσίμων.
Σύμφωνα με το βαρύτατο κατηγορητήριο για την υπόθεση των ναρκωτικών, τον διευθυντικό ρόλο της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται ότι είχαν οι Αιμίλιος Κοτσώνης (έμπορος Ι.Χ.), Ευθύμιος Γιαννουσάκης (στη βίλα του οποίου στη Φιλοθέη εντοπίστηκε ένας τόνος ηρωίνη), Παναγιώτης Φάρος, Παντελής Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Καρτσώνης, Γεώργιος Μπουρδούβαλης (γνωστός ως Captain George στη δικογραφία), Βασίλειος Κουρουβάνης, Κωνσταντίνα Αλεξανδρή, Ahmadzehi Bonyad, Ahmed Sahid.
Η «μαμούθ» ποσότητα ηρωίνης που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο «Noor One» Η «μαμούθ» ποσότητα ηρωίνης που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο |

Η ιδιοκτησία των πλοίων

Ο τελευταίος βρέθηκε νεκρός στην Κωνσταντινούπολη, λίγο μετά τον αιφνίδιο θάνατο του 45χρονου Τούρκου (εκ γενετής τετραπληγικού) που κρατείτο στις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα πρόσωπα αυτά «είναι εκ των βασικών οργανωτών και σχεδιαστών της παράνομης διακίνησης ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, κατένειμαν ρόλους και είχαν τη γενική εποπτεία και τον ουσιαστικό έλεγχο των μέσων για την επιδίωξη διάπραξης των ως άνω κακουργημάτων».
Καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη της πηγής χρηματοδότησης του φορτίου της ηρωίνης θα παίξει η διερεύνηση της ιδιοκτησιακής κατάστασης του πλοίου και η δραστηριότητα της ναυτιλιακής εταιρείας «Arab Wave Shipping FZE» με έδρα την πόλη Σάρντζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα ίχνη της οποίας φαίνεται ότι «σβήνουν» τις ημέρες των συλλήψεων τον Ιούνιο του 2014.