Προφυλακίστηκαν και οι δύο για το ναυάγιο στο Καστελλόριζο
Τον δρόμο για τις φυλακές πήραν χθες μετά τις απολογίες τους οι δύο Σύριοι ηλικίας 23 και 48 ετών κυβερνήτες του σκάφους που ναυάγησε την περασμένη Κυριακή στο Καστελλόριζο με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο ένα βρέφος μαζί με έναν 16χρονο, μία 45χρονη και μία ακόμη γυναίκα αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Επίσης προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε και 38χρονος Σύριος που συνελήφθη στη Σύμη για την μεταφορά 24 αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια. Σε βάρος των εμπλεκομένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και χθες το μεσημέρι προσήχθησαν διαδοχικά ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου και απολογήθηκαν.

Μετά τις απολογίες τους με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα τόσο ο 23χρονος όσο και ο 48χρονος πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Το ναυάγιο σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Κυριακής 18 Οκτωβρίου 2015 στη θαλάσσια περιοχή της Μεγίστης. Ειδικότερα, νωρίς το πρωί οι επιβάτες του ιστιοφόρου «ΤΑΟ» σημαίας Η.Π.Α. που ταξίδευαν στην θαλάσσια περιοχή του Καστελλορίζου, εντόπισαν ένα ναυτικό μίλι από την ακτή, μέσα στο νερό, 12 αλλοδαπούς, τους οποίους διέσωσαν και περισυνέλεξαν, καθώς και ένα βρέφος χωρίς τις αισθήσεις του, το οποίο μεταφέρθηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Οι επιβάτες του ιστιοφόρου ενημέρωσαν το Λιμεναρχείο Μεγίστης και μετέφεραν στο λιμάνι του νησιού τους μετανάστες. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ταξίδι των μεταναστών ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια όπου και επιβιβάστηκαν σε βάρκα, η οποία λόγω καιρικών συνθηκών ανετράπη και ημιβυθίστηκε.

Όπως δήλωσαν οι διασωθέντες στους Λιμενικούς, αγνοούνταν 4 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ο ένας εκ των δύο διακινητών τους. Για τον εντοπισμό τους άμεσα απέπλευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το πλήρωμα του οποίου εντόπισε τις σορούς των τριών εκ των ανωτέρω, που αφορούν σε μία 45χρονη, έναν 16χρονο και μία γυναίκα αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Από το Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης που διενήργησε την προανάκριση, συνελήφθησαν ένας 23χρονος αλλοδαπός ως ο πρώτος Κυβερνήτης – διακινητής, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στους διασωθέντες, καθώς επίσης συνελήφθη και ο δεύτερος αλλοδαπός Κυβερνήτης – διακινητής, ηλικίας 48 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 18 Οκτωβρίου, στη βραχώδη περιοχή «ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ» βόρεια της Μεγίστης.

Οι δύο διακινητές μεταφέρθηκαν στη Ρόδο και προσήχθησαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους.
Ο διακινητής της Σύμης
Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα και ο 38χρονος Σύριος που συνελήφθη από τους λιμενικούς της Σύμης για την μεταφορά 24 μεταναστών.
Ειδικότερα, στις 19 Οκτωβρίου 2015 το μεσημέρι πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης θαλάσσια σύνορα «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2015» εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σύμης ακυβέρνητο ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του πλωτού σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των 24 αλλοδαπών, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σύμης, συνελήφθησαν διότι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Από την προανάκριση που διενεργεί το Λιμεναρχείο Σύμης προέκυψε ότι ο 38χρονος Σύριος ήταν ο διακινητής των 24 αλλοδαπών προσφύγων και συνελήφθη, ενώ κατασχέθηκε το ξύλινο σκάφος μεταφοράς τους.
Και άλλες συλλήψεις
Στο μεταξύ, άλλον έναν διακινητή συνέλαβαν μετά από καταδίωξη οι λιμενικοί στην Κω, ο οποίος μάλιστα στην προσπάθεια του να ξεφύγει έπεσε στη θάλασσα όταν βούλιαζε το σκάφος, ενώ διέσωσαν και 12 πρόσφυγες.

Το περιστατικό σημειώθηκε προχθές βράδυ όταν πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης θαλάσσια σύνορα '”ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2015» εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή “ΑΚΡ. ΛΟΥΡΟΣ” της Κω, πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος, ο κυβερνήτης του οποίου δεν συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματά του.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ακολούθησε καταδίωξη με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου σκάφους, το οποίο διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζε έντονη εισροή υδάτων ενώ ο χειριστής του αποπειράθηκε να διαφύγει πέφτοντας στη θάλασσα.

Άμεσα το πλήρωμα του πλωτού προέβη στη διάσωση των αλλοδαπών προσφύγων, καθώς και την περισυλλογή και σύλληψη του αλλοδαπού χειριστή. Στη συνέχεια οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κω.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Κω.
Επίσης άλλοι 12 μετανάστες συνελήφθησαν από αστυνομικούς προχθές το πρωί στο Καστελλόριζο.
Πρόκειται για 9 άνδρες και 3 γυναίκες που συνόδευαν 4
παιδιά Συριακής καταγωγής, για παράνομη είσοδο στη χώρα, προερχόμενοι από τα έναντι τουρκικά παράλια, ενώ και στη Ρόδο συνελήφθησαν άλλοι 37 μετανάστες από αστυνομικούς του Τμήματος Ιαλυσού εκ των οποίων οι 36  από την Συρία (15 άνδρες και 21 γυναίκες που συνόδευαν 18 παιδιά) και 1 γυναίκα από το Ιράκ που συνόδευε 3 παιδιά.

Τέλος προχθές βράδυ εντοπίστηκαν συνολικά 108 παράτυποι μετανάστες μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, σε Πρασονήσι και Πλημμύρι οι οποίοι είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τα τουρκικά παράλια. Τους μετανάστες φιλοξένησε και φρόντισε για την σίτισή τους  η διεύθυνση του ξενοδοχείου Magic life στο Πλημμύρι.
Για όλες τις περιπτώσεις διενεργείται προανάκριση