ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Παραχωρούνται 5 εκατ. τ.μ. και 24 χιλιόμετρα!!!!!!!!!!!!

Η Εφημερίδα των Συντακτών- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 13 Οκτωβρίου | EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Τουλάχιστον μετά από 20 μέρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή κατά της πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ που είχαν καταθέσει οι φορείς και εργαζόμενοι του Πειραιά και η οποία συζητήθηκε την Τρίτη. Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 13 Οκτωβρίου να έχουν καταθέσει όλες οι πλευρές τα υπομνήματά τους.
Η διαδικασία άρχισε με τις αγορεύσεις των εκπροσώπων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (πρόεδρος Γ. Σταματόγιαννης, γραμματέας Π. Πετρόπουλος, ταμίας Γ. Βρέλλος και μέλος Γ. Καρδαράς) και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΟΜΥΛΕ-Λιμενεργατών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει καμία κατοχύρωση του ρόλου του δημοσίου, ως εποπτεύουσας αρχής στο λιμάνι. Η δυνατότητα της δημιουργίας μιας Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αφού δεν λειτουργεί και δεν έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

«Πλήρη υποκατάσταση του ελληνικού δημοσίου από έναν ιδιώτη»

Συμβούλιο της Επικρατείας«Δεν μιλάμε για μια παραχώρηση που αφορά μόνο τις μεταφορές, πρόκειται για μια πλήρη υποκατάσταση του ελληνικού δημοσίου από έναν ιδιώτη. Παραχωρούνται 5 εκατ. τ.μ. και 24 χιλιόμετρα» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
Από την πλευρά του ο εισηγητής-δικαστής του ΣτΕ τόνισε ότι σύμφωνα με παλιότερες αποφάσεις το ΤΑΙΠΕΔ είναι μια ανώνυμη εταιρεία και οι πράξεις της δεν ελέγχονται από το ΣτΕ. Ανέφερε επίσης ότι οι εργαζόμενοι και τα Επιμελητήρια δεν έχουν έννομο συμφέρον και δεν θίγονται άμεσα τα δικαιώματά τους μόνο από την μεταβίβαση των μετοχών. Για τους Δικηγορικούς Συλλόγους σημείωσε ότι έχουν έννομο συμφέρον να παρέμβουν στη δίκη γιατί σύμφωνα με το νόμο δικαιούνται να παρεμβαίνουν για οποιοδήποτε ζήτημα έχει εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό και γενικότερο ενδιαφέρον.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στήριξε την πρότασή του για απόρριψη της προσφυγής των φορέων και εργαζομένων του Πειραιά, στην έλλειψη αρμοδιότητας του δικαστηρίου, στο γεγονός ότι η πώληση των μετοχών δεν αλλάζει το ρόλο του ΟΛΠ και την κατάσταση στο λιμάνι και ότι τις σχέσεις ΟΛΠ και δημοσίου θα τις καθορίσει η νέα Σύμβαση Παραχώρησης που θα υπογραφεί ανάμεσα σε δημόσιο και ΟΛΠ.
Οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ) στο θέμα που τέθηκε από τον εισηγητή του ΣτΕ, αλλά και από τον εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει την προσφυγή το συγκεκριμένο δικαστήριο υποστήριξαν ότι ναι μεν υπάρχει αυτή η γενική αρχή που βάζει ο εισηγητής, πλην όμως το ΣτΕ έχει δεχτεί ρητά ότι όταν πρόκειται για κοινόχρηστα πράγματα, όπως το λιμάνι του Πειραιά, έχει δικαίωμα να ελέγχει όλες τις σχετικές πράξεις ακόμα και αν αυτές θεωρούνται ιδιωτικές.
 Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει η πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσίευσε το βράδυ της Δευτέρας το ΤΑΙΠΕΔ για την πρόσληψη ανεξάρτητου εκτιμητή για το λιμάνι του Πειραιά, ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών την 16η Οκτωβρίου. Λογικά μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης ελληνικού δημοσίου-ΟΛΠ ώστε ο ανεξάρτητος αποτιμητής να γνωρίζει τι θα εκτιμήσει. Απο κει και μετά θα πρέπει να έχει παρουσιάσει την έκθεσή του μέσα σ' ενα μήνα και το κόστος της εργασίας υπολογίζεται στα 150.000 ευρώ. Να σημειωθεί οτι στην προκήρυξη που έδωσε στη δημοσιότητα το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται οτι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74,14% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και θα πουληθεί το 67%.
 Αυριο Τετάρτη πραγματοποιείται στον Πειραιά η γενική συνέλευση της ΟΜΥΛΕ με την συμμετοχή αντιπροσώπων απ' ολα τα λιμάνια της χώρας, κατά την διάρκεια της οποίας θα ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις.