ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτή είναι η Ευρώπη σας!

Nεκρό παιδί προσφύγων που ξεβράστηκε στα παράλια της Τουρκίας Τι να γράψεις για το άψυχο κορμάκι του μωρού που εκβράστηκε σε γνωστό παραλιακό θέρετρο της Τουρκίας και το πήρε στην αγκαλιά του ο Τούρκος λιμενικός; |
  AP PHOTO/ DHA                              Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
 
Η διαδρομή που τους είχε απομείνει, για να φτάσουν στην Ελλάδα, δεν ήταν μεγάλη. Λίγο απείχαν από τις ακτές της Κω και εκείνο το όνειρο που το έπλασαν ανάμεσα σε βόμβες και σφαίρες, ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιόμετρα ποδαρόδρομου, ανάμεσα σε απελπισία και απόγνωση, λίγο ήθελε να γίνει πραγματικότητα.

Είκοσι τρεις άνθρωποι, Σύροι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν συγγενείς, πατρίδα, σπίτια, και αγαπημένα χώματα, για να επιβιώσουν αυτοί και τα παιδιά τους, επιβιβάστηκαν σε δύο βάρκες στη χερσόνησο της Αλικαρνασσού.
Θα τους έφερναν στην Κω και μετά πίστευαν ότι όλα θα ήταν πιο εύκολα, πιο ανθρώπινα. Εντυσαν καλά τα παιδιά, τα ωραιότερα τους φόρεσαν για το ταξίδι της... ελπίδας, της διαφυγής, της ζωής. Τους έταξαν πολλά και διάφορα για να μην κλαίνε και κουνιούνται στα μη ασφαλή πλοιάρια, τα πήραν αγκαλιά, στριμώχτηκαν στα σκάφη των δουλέμπορων και ξεκίνησαν.
Και κάπου εκεί ανοιχτά της Κω, στα τουρκικά χωρικά ύδατα -χωρίς βέβαια να γνωρίζει κανείς πού και πώς, έτσι γίνεται πάντα- οι βάρκες αναποδογύρισαν. Και οι 23 πρόσφυγες βρέθηκαν στη θάλασσα, ανυπεράσπιστοι, μόνοι με εκείνο το όνειρο που έφτιαξαν στην εμπόλεμη πατρίδα τους για την ελευθερία να βυθίζεται στα βαθιά, παγωμένα, αφιλόξενα θαλασσινά νερά.
Λίγο μετά οι τουρκικές λιμενικές αρχές κατάφεραν να διασώσουν εφτά από αυτούς, δύο -που φορούσαν σωσίβια- κολύμπησαν και έφτασαν μόνοι τους στις ακτές, δύο αγνοούνται και δώδεκα πνίγηκαν, ανάμεσά τους και πέντε μικρά παιδιά, σχεδόν μωρά.
Και πώς να περιγράψει κάποιος τις εικόνες που χθες έκαναν τον γύρο του κόσμου; Τι να γράψεις για το άψυχο κορμάκι του μωρού που εκβράστηκε σε γνωστό παραλιακό θέρετρο της Τουρκίας και το πήρε στην αγκαλιά του ο Τούρκος λιμενικός;
Και πώς να περιγράψεις όλες τις υπόλοιπες συγκλονιστικές εικόνες με τα πτώματα των προσφύγων που έβγαιναν σιγά σιγά προς τις ακτές; Ισως ο τίτλος «Η ανθρωπότητα εκβράστηκε στην ακρογιαλιά», που έγινε χθες βασικό θέμα συζήτησης στο twitter, ίσως αυτός τα λέει όλα.

Διάψευση

Και ενώ μέχρι χθες το βράδυ -πέντε 24ωρα από το αιματηρό συμβάν στη Σύμη, στο οποίο έχασε τη ζωή του από σφαίρα πυροβόλου όπλου ο 17χρονος Σύρος πρόσφυγας- καμία ενημέρωση δεν υπήρχε από το Αρχηγείο του Λιμενικού και το υπουργείο Ναυτιλίας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκε τον θάνατο ο ανήλικος πρόσφυγας, η Frontex εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία «αδειάζει» τους λιμενικούς, καθώς αναφέρεται σ’ αυτήν ότι από το λετονικό σκάφος που ενεπλάκη στο επεισόδιο κανένας δεν χρησιμοποίησε όπλο, ενώ δεν γίνεται πουθενά λόγος για προσπάθεια εμβολισμού από τη θαλαμηγό των δουλέμπορων στο σκάφος της Frontex.
Υπενθυμίζουμε ότι στο ένα και μοναδικό δελτίο Τύπου που λάβαμε οι ναυτιλιακοί συντάκτες το βράδυ του Σαββάτου αναφερόταν πως κατά τη διάρκεια της καταδίωξης οι διακινητές προσπάθησαν επανειλημμένως να εμβολίσουν το λετονικό καταδιωκτικό σκάφος και να διαφύγουν επιστρέφοντας προς την Τουρκία.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Fabrice Leggeri, δήλωσε ωστόσο ότι ακόμα κι αν είναι απολύτως σαφές πως οι Λετονοί αξιωματικοί που έχουν αναπτυχθεί εκεί από τη Frontex δεν πυροβόλησαν, εξακολουθεί να είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση αυτό που συνέβη το Σάββατο στη Σύμη.
«Εχω εποικοινωνήσει με τον αξιωματικό σύνδεσμο της Frontex στον Πειραιά για να είναι σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για τη συλλογή τυχόν πρόσθετων πληροφοριών, που απαιτούνται για να ρίξουν φως στο τι ακριβώς συνέβη. Καταλαβαίνω ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει τη δική τους ποινική έρευνα».

Αγνωστος

Στο μεταξύ το πρωί της Τετάρτης εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή Καλολίμνου Καλύμνου πτώμα άντρα ηλικίας περίπου 40 χρόνων, ύψους 1,80 μ., κανονικής σωματικής διάπλασης, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Καλύμνου, ενώ πρόκειται να αποσταλεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Δωδεκανήσου για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Καλύμνου.

Περιφέρεια Πειραιά

Με αφορμή τους χιλιάδες πρόσφυγες που αποβιβάζονται καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης δήλωσε χθες ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά θα αναλάβει και θα προχωρήσει στις αναγκαίες συνεννοήσεις με την πολιτική ηγεσία, τους τοπικούς φορείς και τις συλλογικότητες: «Στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρονται καθημερινά από τα νησιά χιλιάδες πρόσφυγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το βράδυ της Τρίτης πάνω από 4.000 πρόσφυγες έφτασαν με δύο πλοία στον Πειραιά, ενώ πάνω από 30.000 έχουν αφιχθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο» επισήμανε ο Γ. Γαβρίλης και πρόσθεσε πως «το μεταναστευτικό δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας, δοκιμάζει τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη μας. Μπροστά σ’ αυτό κανένας δεν μπορεί να μένει σιωπηλός είτε από μικροπολιτική σκοπιμότητα είτε από αδιαφορία».