ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΦΩΤΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Αποτελεί πρόκληση να βρίσκονται κάποιοι, των οποίων, η αισθητική ενοχλήθηκε να μας υποδεικνύουν πώς θα δουλέψουμε... Από τα επαρκώς κλιματιζόμενα γραφεία τους.. Οταν, εμείς βρισκόμαστε όλη την μέρα και την νύχτα, στην θάλασσα. Στους δρόμους. Σε συνθήκες ζέστης, ασθενειών, εξεγέρσεων... Ανάμεσα σε χιλιάδες εξαθλιωμένους ανθρώπους!!!



ΠΡΟΣ: 1) ΠΡΟΕΔΡΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ                        Μυτιλήνη 04-08-2015


             Κ. ΖΑΜΤΡΑΚΗ                                                                  Αρ. Πρωτ.: 05 /15

            2) Μ.Μ.Ε. 

            Μετά την δημοσίευση της επιστολής του Πρόεδρου του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου που πραγματικά με έκπληξη διαβάσαμε,
 θεωρούμε χρέος μας να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο επισημαίνοντας τα εξής:
Εδώ και επτά (07) μήνες βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση  ως Σώμα, ως πόλη, ως νησί και ως χώρα, με τις υπερβολικά αυξημένες ροές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, κάτι που δοκιμάζει τις αντοχές μας και ως εργαζόμενους και ως δομές αντιμετώπισης του φαινομένου και ως κοινωνία. 
Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει όλοι, ούτε και την σοβαρότητα του φαινομένου, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε διαρκώς ενέργειες, όχι στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων και συμπαράστασης προκειμένου να ανταπεξέλθουμε, αλλά τήρησης αποστάσεων από το πρόβλημα και εύκολη κριτική.


Κύριε Πρόεδρε του Λιμενικού Ταμείου, οι πρόσφυγες – μετανάστες που συλλαμβάνονται –διασώζονται από τα ηρωικά πληρώματα των πλωτών μας πρέπει να αποβιβαστούν φυσιολογικά κάπου στην στεριά.  
Θα γνωρίζετε όπως και άλλοι παράγοντες της πόλης που διαμαρτύρονται, ότι τα πλωτά δεν έχουν την δυνατότητα πτήσης, αλλά μόνο πλεύσης ώστε να τους πηγαίνουμε κατευθείαν στην Μόρια.  
Το μέρος που θα αποβιβαστούν το αποφασίζουμε με γνώμονα την δυνατότητα καταγραφής τους, αλλά και αστυνομικής έρευνας αφού δεν ξέρουμε τι κουβαλάει ο καθένας π.χ πιστόλι ,μαχαίρι, εκρηκτικά, που σε περίπτωση μεταφοράς σε χώρο με χιλιάδες κόσμο, μπορεί εάν υπάρχει τέτοια πρόθεση να οδηγήσει σε μακελειό. Έχετε γνώση φανταζόμαστε των επιλαμβανόμενων εξεγέρσεων κυρίως στον Καρά Τεπέ.  Αν είχαν οποιοδήποτε είδος όπλου θα χαμε θύματα.
Εκτός αυτού οι άνθρωποι αυτοί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα καταγράφονται, ερευνώνται  και στην συνέχεια άμεσα μεταφέρονται στην Μόρια. Δεν δημιουργείται λοιπόν η εικόνα που περιγράφετε  από αυτούς που καταγράφουμε,  αλλά από αυτούς που συγκεντρώνονται στο λιμάνι και στο χώρο του αγάλματος  και σε όλους τους υπόλοιπους χώρους και  είναι  νόμιμοι με το έγγραφο της Αστυνομίας οι οποίοι περιμένουν να ταξιδέψουν με το πλοίο για τον Πειραιά. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε ότι σε αυτούς δεν μπορεί κανείς να απαγορέψει για το που θα πάνε, αλλά και όταν δεν έχει καμία άλλη κρατική υπηρεσία ασχοληθεί για το που θα διαμείνουν, τότε θα χρησιμοποιήσουν και το νερό και τις τουαλέτες διότι όπως όλοι μας  έχουν και εκείνοι  ανάγκες.
Πρέπει να συνειδητοποιήσετε και εσείς όπως και άλλοι παράγοντες εντός και εκτός Λέσβου ότι μόνο για τον μήνα Ιούλιο έχουμε διεκπεραιώσει 26000 χιλιάδες και πλέον ανθρώπους !!! ενώ από την αρχή του χρόνου περισσότερους από όσους είχαμε πέρυσι σε ολόκληρη την χώρα!!! 
 Τι δεν καταλαβαίνετε κύριοι; Αυτή η πλημμύρα ανθρώπων δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από κανένα χαλί.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι εάν το επόμενο διάστημα των 15 ημερών δεν μεριμνήσετε και εσείς, όπως και όλοι όσοι οφείλουν να το κάνουν, για την δρομολόγηση πλοίων που θα τους παραλαμβάνουν, τότε όχι οι χώροι αρμοδιότητος σας αλλά και το κέντρο της Μυτιλήνης θα καταληφθεί από πρόσφυγες-μετανάστες με χαρτιά που θα κινούνται σε όποιο δημόσιο χώρο επιθυμούν και εάν θέλουν θα ταξιδέψουν για Αθήνα. Ενδεχομένως να θέλουν να μείνουν εδώ και κάποια στιγμή οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης να έχουν την εικόνα που έχουν οι δρόμοι  γύρω από την πλατεία Ομονοίας.
Ως λιμενικοί και μετά από όλα όσα έχουμε κάνει και κάνουμε, δεν περιμέναμε ότι θα βρεθεί κάποιος που θα μας κατηγορήσει και  από πάνω. Δεχθήκαμε να φύγουμε από τον περίφρακτο χώρο, παρότι εκεί έπρεπε για λόγους ασφαλείας να εργαζόμαστε, προκειμένου να μην χαλάει η εικόνα της πόλης. Πήγαμε στον Καρά Τεπέ σε παράνομα διαμορφωμένο κέντρο σε άθλιες από πλευράς ασφάλειας και υγιεινής για εμάς συνθήκες. Μεταφέρουμε ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού, εκτός των χιλιάδων από την θάλασσα όπου δεν έχει χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή, κάνοντας την Ελλάδα  χώρα αναφοράς για το ύψιστο επίπεδο αποτελεσματικότητας στην έρευνα και διάσωση. Υποκαθιστούμε την ανυπαρξία άλλων φορέων και Υπηρεσιών προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις απίστευτες ροές.
Μετά από όλα αυτά και έχοντας ξεχάσει οικογένειες, προσωπική ζωή ,ωράρια εργασίας, την υγεία μας και της σωματική μας ακεραιότητα. Έχοντας δείξει τι θα πει φιλότιμο ,ανθρωπισμός ,αίσθηση καθήκοντος και αλληλεγγύης τόσο προς τους πρόσφυγες όσο και στους πολίτες αυτής της χώρας, δεν δεχόμαστε κακοπροαίρετες κριτικές από κανέναν. 
 Έτσι θα απαντούμε κάθε φορά διότι,  εδώ και 15 χρόνια εμείς σε μικρότερη ένταση βιώνουμε το φαινόμενο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και κανένας δεν ασχολούνταν, διότι όλες οι διαδικασίες πάλι γίνονταν από εμάς,  αλλά κανένας δεν τους έβλεπε λόγω μικρού αριθμού και άμεσης αναχώρησης για Αθήνα.
 Αποτελεί λοιπόν τώρα πρόκληση, να βρίσκονται κάποιοι των οποίων η αισθητική ενοχλήθηκε, από την παρουσία η την μυρωδιά των προσφύγων –μεταναστών, να μας υποδεικνύουν για το πώς και που θα δουλέψουμε , από επαρκώς καθαρά και κλιματιζόμενα γραφεία, όταν εμείς βρισκόμαστε όλη την μέρα και την νύχτα στην θάλασσα, στους δρόμους, σε συνθήκες ζέστης, ακαθαρσιών, ασθενειών, εξεγέρσεων ανάμεσα σε εκατοντάδες αλλά και χιλιάδες εξαθλιωμένους ανθρώπους.
Αφήστε μας λοιπόν να κάνουμε αυτό που πρέπει, διότι αν και εμείς επιλέγαμε την εύκολη και βολική τακτική της κριτικής εκ του μακρόθεν και την οχύρωση πίσω από τυπικότητες, νόμους και αρμοδιότητες και σηκώναμε τα χέρια ψηλά, τότε δεν μπορείτε καν να φανταστείτε την εικόνα όχι μόνο του λιμανιού, αλλά ολόκληρου  του νησιού.


              Για το Δ.Σ.

                     Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

 

                ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ Φώτιος                                              ΚΟΥΤΡΟΜΠΙΛΑΣ Γεώργιος