Το μοντέλο ιδιοκτησίας για τα φαρμακεία που ισχύει στη Γερμανία θα προσπαθήσουν να προωθήσουν και στην Ελλάδα οι φαρμακοποιοί, ως μια "συμβιβαστική λύση”, προκειμένου να αποφύγουν το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος που έχουν ζητήσει οι θεσμοί.
Η αντιπρόταση μάλιστα είναι έτοιμη και προβλέπει το 51% της ιδιοκτησίας να παραμένει σε αδειούχο φαρμακοποιό και μόνο το υπόλοιπο 49% σε φυσικό πρόσωπο, θα αποκλείεται εντούτοις η συνιδιοκτησία με γιατρό, ιδιοκτήτη φαρμακαποθήκης ή φαρμακευτικής εταιρείας.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr οι φαρμακοποιοί θα ζητήσουν τα φυσικά πρόσωπα που θα αποκτούν ποσοστά ιδιοκτησίας φαρμακείων να μην μετέχουν σε περισσότερα από τρία φαρμακεία στην ίδια πόλη, κάτι που ισχύει και στη Γερμανία, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν φαινόμενα δημιουργίας αλυσίδων, όπως οι ίδιοι εκτιμούν ότι θα γίνει μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Όπως λέει το ρεπορτάζ, οι φαρμακοποιοί βρίσκονται ήδη επί ποδός, ενώ επίκειται άμεσα συνάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη για να κατατεθεί και να συζητηθεί η εναλλακτική αυτή πρόταση. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Υγείας να είναι σύμφωνος σε μια τέτοια εξέλιξη και να μην ανοίξει πλήρως η αγορά των φαρμακείων, ενώ στη συνέχεια οι φαρμακοποιοί θα επιδιώξουν συνάντηση και με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως ορίζει άλλωστε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, θα πρέπει να υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών οικονομικών, υγείας και παραγωγικής ανασυγκρότησης με την οποία και θα καθορίζονται οι όροι που θα περιγράφουν τις αλλαγές που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Οι αποφάσεις εκτός απροόπτου αναμένεται να ληφθούν το επόμενο μήνα.

Η αρχική πρόταση των θεσμών προέβλεπε πάντως να μην είναι υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση η κατοχή πτυχίου φαρμακοποιού και άδεια άσκησης επαγγέλματος για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων, εκτιμώντας πως με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και η διάθεση των φαρμάκων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι φαρμακοποιοί δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι με την προοπτική της υπουργικής απόφασης, καθώς αυτή μπορεί να αναδιαμορφωθεί ανά πάσα στιγμή από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας (αυξάνοντας για παράδειγμα το ποσοστό συμμετοχής των φυσικών προσώπων).
Οι φαρμακοποιοί ισχυρίζονται τέλος πως η πλήρης απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ανοίγει  το δρόμο για τη δημιουργία φαρμακείων εντός των μεγάλων αλυσίδων διανομής, η οποία στην ουσία ισοδυναμεί στην πράξη με το άνοιγμα της διάθεσης και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr