Τρίτη, 18-Αυγ-2015
Toυ Δημήτρη Γκάτσιου
Ο κύβος φαίνεται πως έχει ριφθεί. Εκταμίευση της πρώτης δόσης. Ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή. Και στη συνέχεια, πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Ως πιθανότερες ημερομηνίες, στην παρούσα χρονική συγκυρία, καταγράφονται η 20ή και η 27η Σεπτεμβρίου.
Με το εσωτερικό της Κουμουνδούρου να βράζει και την Πλατφόρμα του
Παναγιώτη Λαφαζάνη και τις μικρότερες αριστερές τάσεις να βάλουν ευθέως
εναντίον του πρωθυπουργού για τη μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ
"καίγοντας" και τις τελευταίες γέφυρες επικοινωνίας, ο κ. Τσίπρας
εμφανίζεται έτοιμος να λάβει τις τελικές του αποφάσεις το καυτό τριήμερο
μετά την 20η Αυγούστου. Εάν κρίνει, πάντως, κανείς από τις τοποθετήσεις
στενών συνεργατών του, τότε ο κάλπη μοιάζει με μονόδρομο. Όπως
μονόδρομος είναι και το τελικό ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό της
κυβερνητικής παράταξης, που μέσα σε ένα εξάμηνο έπεσε "θύμα" της
πολυφωνίας της, που άλλοτε την έθρεφε και την οδήγησε από τα πέτρινα
χρόνια του 3%-4% στην εξουσία.Ο κύβος φαίνεται πως έχει ριφθεί. Εκταμίευση της πρώτης δόσης. Ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή. Και στη συνέχεια, πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Ως πιθανότερες ημερομηνίες, στην παρούσα χρονική συγκυρία, καταγράφονται η 20ή και η 27η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές ελήφθη από το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού και το μόνο που απομένει είναι οι τελικές επαφές του κ. Τσίπρα, που θα ξεκινήσουν από το πρωί της Παρασκευής. Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, οι υπουργοί Επικρατείας, Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Σπύρος Σαγιάς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης τάσσονται υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης και της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, πετώντας το…μπαλάκι στους "λαφαζανικούς", οι οποίοι και θα χρεωθούν, με τη στάση τους στην Ολομέλεια, την πτώση ή μη της "πρώτης φοράς Αριστερά" κυβέρνησης.
"Θέλουμε και τους 162 βουλευτές στην ψήφο εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση δεν στέκεται με 118 ψήφους. Άλλωστε έρχονται έξι εφαρμοστικοί νόμοι. Θα τους ψηφίσει η πλευρά Λαφαζάνη; Απίθανο. Άρα;", ανέφεραν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν θέσει κάποιου είδους βέτο σε μία κίνηση κάλπης.
Πάντως, εδώ και δύο εικοσιτετράωρα, ο ένας μετά τον άλλο, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δείχνουν προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών, προβάλλοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το κλίμα που επικρατεί στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου:
- "Ζητάμε από 162 βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση. Εάν αυτό γίνει μπορεί να αποφευχθούν οι εθνικές εκλογές. Το μέτρο για εμάς δεν είναι οι 151 βουλευτές αλλά οι 162", επεσήμανε, πριν λίγα λεπτά, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.
-"Δεν παίζουμε με τη δημοκρατία, τις λειτουργίες και τις αξίες της. Οι εκλογές είναι επιβεβλημένες, καθώς η πραγματικότητα που διαμορφώνεται είναι πολύ διαφορετική από αυτή που είχαμε πριν. Χρειάζεται δημοκρατική νομιμοποίηση από την κοινωνία. Οι κινήσεις της κυβέρνησης πρέπει να εγκριθούν από τον λαό", σημείωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης.
-"Ακόμα και εάν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, οι εκλογές είναι η μοναδική λύση που θα πρέπει να προκριθεί, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν διαδικασίες, μετά από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, άρα η ψήφος εμπιστοσύνης κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση", ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
-"Το σενάριο των εκλογών, μέσα στους επόμενους μήνες, είναι εξαιρετικά πιθανό", τόνισε ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό της ακατάσχετης εκλογολογίας, τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας εξακολουθούν να πορεύονται στην οδό της πλήρους ρήξης με την κυβέρνηση και διαμηνύουν προς παλαιούς και νέους συντρόφους ότι ΣΥΡΙΖΑ και Μνημόνιο είναι έννοιες ασύμβατες. Με καταγεγραμμένη ήδη την αντίδραση στο σχεδιασμό για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης (συνομιλητές του κ. Λαφαζάνη χαρακτηρίζουν εκβιαστική μία τέτοια κίνηση) η ιστοσελίδα Iskra, που απηχεί τις απόψεις της Πλατφόρμας, "χτύπησε" και πάλι, πετώντας νέα καρφιά εναντίον των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου.
"Την "εμπιστοσύνη" η κυβέρνηση θα τη ζητήσει από τη Βουλή, εάν φυσικά το πράξει τελικά, για άλλους λόγους, προφανείς αλλά ανομολόγητους. Θα τη ζητήσει για να "εκθέσει" υποτίθεται τους βουλευτές υπέρμαχους του "όχι" (κάτι για το οποίο είναι βαθιά νυχτωμένη). Θα τη ζητήσει για να βρει αφορμή και δικαιολογητική βάση προκειμένου να εκδιωχθούν ως παρασυνάγωγοι οι "διαφωνούντες" του "όχι" αφού δεν υπογράφουν δήλωση "εμπιστοσύνης" στο νέο τρίτο μνημόνιο υποδούλωσης και στην εφαρμογή του. Θα τη ζητήσει, τέλος, η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ώστε ανεξαρτήτως, σχεδόν, αποτελέσματος, να την αξιοποιήσει ως "καλή" αφορμή, προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές εξπρές εντός του Σεπτεμβρίου. Κι θέλει αυτές τις εκλογές εξπρές η κυβέρνηση, εάν είναι δυνατόν και στις 13 Σεπτεμβρίου, γιατί φοβάται, σχεδόν τρέμει, ότι η πάροδος του χρόνου της επιφυλάσσει φθορά και μάλιστα ακατάσχετη και ραγδαία.
Ψήφο εμπιστοσύνης, λοιπόν, ως ύστατο "σωσίβιο" για την κυβέρνηση και κυρίως τα μνημόνια της λιτότητας και της υποτέλειας; Μήπως κάποιοι λογαριάζουν, εάν λογαριάζουν, χωρίς τον ξενοδόχο; Θα δούμε", έγραψε, στο κύριο άρθρο της, η Iskra, παρουσιάζοντας σαφώς τους λαφαζανικούς ως "ιδιοκτήτες" του οικοδομήματος της Κουμουνδούρου και τους "νεομνημονιακούς" του Μεγάρου Μαξίμου ως απλούς… ενοικιαστές.
'Σε ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται έρμαιο των εκφυλιστικών τάσεων και με τη διαδικασία της διάσπασης να βαδίζει ακάθεκτη μέχρι το τέλος της, στο Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν κάθε περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού, με κάθε μορφή που μπορεί να λάβει το συγκεκριμένο εγχείρημα και προτάσσουν τη διαδικασία της καθαρής λύσης, που μόνο μία νωπή λαϊκή εντολή μπορεί να δώσει.