ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Κρίσιμη εβδομάδα για τη συμφωνία - Όλα για όλα τα παίζει η κυβέρνηση ως τις 18 Αυγούστου...


www.newsit.gr-        αναδημοσίευση

Μάριος Ανδρέου |

Κρίσιμη εβδομάδα για τη συμφωνία - Όλα για όλα τα παίζει η κυβέρνηση ως τις 18 Αυγούστου
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σε...εφιάλτη θερινής νυχτός εξελίσσεται για την κυβέρνηση η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο των δανειστών, καθώς τα στενά χρονικά περιθώρια από τη μια και οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις τους για προαπαιτούμενα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τελική συμφωνία το ταχύτερο δυνατό και σίγουρα πριν από την 20η Αυγούστου και το στίγμα των προθέσεων της αλλά και την ανησυχία της για το που το πάνε οι δανειστές έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος με συνέντευξή του στην REALNEWS ξεκαθάρισε ότι «Κάθε μονομερής αλλαγή (σ.σ. εννοεί από τους δανειστές) των συμφωνηθεισών διαδικασιών θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου», τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί κανένα συγκεκριμένο αίτημα για παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κίνδυνος για grexit είναι υπαρκτός. Αλλά θα υποχωρήσει δραστικά με την ψήφιση της συμφωνίας και κυρίως με την ολοκλήρωσή της που θα καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο σε βάθος χρόνου».

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια ολοκλήρωσαν το Σαββατοκύριακο την αποτίμηση τους και πολλά θα κριθούν αυτή την εβδομάδα σε πολιτικό επίπεδο και με κύριο μέλημα απ΄την πλευρά της Αθήνας να αποφευχθεί ένα νέο πακέτο προαπαιτούμενων, αν και είναι πολύ πιθανό αυτά να συνοδεύουν το κυρίως μενού της τελικής συμφωνίας όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Η κυβέρνηση λένε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό και στα όρια των περιορισμένων κοινοβουλευτικών αντοχών της, ώστε να υπάρξει συμφωνία έως τις 18 Αυγούστου, ώστε να αποφευχθεί ένα κόμη δάνειο-γέφυρα προκειμένου να πληρωθεί το ομόλογο προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου ύψους 3,5 δισ. ευρώ περίπου και όχι μόνο.

'Αλλωστε σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυριακάτικης "Αυγής", η κυβέρνηση διεκδικεί δόση-μαμούθ ύψους 24 δισ. ευρώ μέσα στον Αύγουστο, προκειμένου να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα και να αποπληρώσει τα δάνεια προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, αλλά και τόκους.

Όποια και αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων το βέβαιο είναι ότι οι "διαφωνούντες" βουλευτές εξακολουθούν να σφυροκοπούν το Μέγαρο Μαξίμου και πλέον το χάσμα που χωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου από την "αριστερή πλατφόρμα" φέρει τον Αλέξη Τσίπρα να εξετάζει σενάρια "διαγραφών" και εκλογικού αιφνιδιασμού, πριν ακόμη το κόμμα φθάσει στο έκτακτο Συνέδριο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το πιθανότερο σενάριο εκλογών πάντως κάνει λόγο για διεξαγωγή τους από τον Νοέμβριο και μετά, μετά δηλαδή την πρώτη αξιολόγηση και αφού υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους και μέχρι τότε η κυβέρνηση για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά και για να δημιουργήσει ισοδύναμα θα εντείνει τις πρωτοβουλίες της στον πόλεμο κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και με το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ να αποτελεί τη αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής αντεπίθεσης, σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο.