ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ολο το κοινό ανακοινωθέν: Οι πέντε βασικοί άξονες!

Η Εφημερίδα των Συντακτών- αναδηοσίευση
Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών | ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Σε ένα κείμενο , το οποίο περιγράφει το πλαίσιο και τις ελληνικές επιδιώξεις για την διαπραγμάτευση με την Ευρώπη κατέληξαν ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς έπειτα από το εξάωρο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Το κοινό ανακοινωθέν δεν υπέγραψε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος διαφώνησε με ολόκληρο το πλαίσιο.
Βασικοί άξονες είναι:
  • Δέσμευση ότι η Ελλάδα δεν θέλει ρήξη με την ΕΕ
  • Αναπτυξιακό πακέτο
  • Αναφορά στις μεταρρυθμίσεις
  • Άνοιγμα των τραπεζών
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας του χρέους
Όλο το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος
«Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:
  • Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, 
  • Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
  • Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
  • Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
  • Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
  • Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά. 
Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος.  Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.
Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.  Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.
Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
  • Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
  • Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις. 
  • Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. 
  • Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
  • Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»

«Δίνουμε τη δύναμη στον πρωθυπουργό να διαπραγματευθεί εκ μέρους του συνόλου του ελληνικού λαού»

Νωρίτερα, την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος από τον πρωθυπουργό και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα, είχε ανακοινώσει ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
«Είναι μια ιστορική ημέρα. Δίνουμε τη δύναμη στον πρωθυπουργό να διαπραγματευθεί εκ μέρους του συνόλου του ελληνικού λαού και της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας της Βουλής» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος συμπληρώνοντας ότι «Το ΚΚΕ διαφώνησε με όλες τις θέσεις».
«Η συμφωνία είναι μονόδρομος. Πρέπει να επιτευχθεί και να περιλαμβάνει αποκατάσταση της ρευστότητας, αναπτυξιακό πακέτο και λύση για το χρέος» τόνισε ο Πάνος Καμμένος, ενώ, έκανε λόγο για την «επόμενη ημέρα της μεταπολίτευσης» και υπογράμμισε ότι «Είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση που αποτελεί επιθυμία του συνόλου του ελληνικού λαού θα πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε η Ελλάδα να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης».

«Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη» είπε ο Θεοδωράκης και έκανε έκκληση στην ΕΚΤ

«Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη, ψήφισε συνεννόηση και λύση μέσα στην ΕΕ. Καλούμε την ΕΚΤ να δει ότι υπάρχει μια προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων. Πρέπει η ΕΚΤ να λάβει υπόψη της τις μεγάλες ανάγκες του τραπεζικού συστήματος» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού παρέπεμψε στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τονίζοντας ότι «Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρχει συμφωνία. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για όσα συνέβησαν πριν το δημοψήφισμα και όσα πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα ως χώρες».
«Τα μηνύματα είναι αρνητικά, αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να δώσουμε να καταλάβουν πως η Ευρώπη δεν γίνεται χωρίς την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η ανάγκη είναι οι πολιτικοί αρχηγοί, είναι να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι. Χρήσιμοι στην ανάγκη ύπαρξης μιας συμφωνίας δήλωσε  ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως ζήτησε τα πρακτικά της συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών να δοθούν τη δημοσιότητα αφού τελειώσει ο κόκκινος συναγερμός και ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, ενώ, σημείωσε ότι «Ο πρωθυπουργός δέχτηκε ότι οι άνθρωποι που θα κάνουν τη διαπραγμάτευση πρέπει να είναι άνθρωποι που να έχουν εφόδια, αλλά να μην κινούνται σε λογική ρήξης».
Επιβεβαίωσε, τέλος, ότι στο κείμενο θα υπάρχει αναφορά πως πρέπει να ξεκινήσει συζήτηση για τη λύση του χρέους.

Στήριξη αλά καρτ από τον Μεϊμαράκη

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, παρά το γεγονός ότι υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν, κράτησε αποστάσεις από την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Η καθυστέρηση ήταν εις βάρος της οικονομίας και της χώρας. Είναι γεγονός ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ότι ήταν πριν τρεις μέρες, πριν τρεις μήνες».
«Οφείλουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες να συμβάλουν ώστε να ξαναβρούμε την ενότητα που απαιτείται να έχουμε την ψυχραιμία και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη, να φέρει μια συμφωνία. Θα κάνουμε όλες τις κινήσεις εκείνες, εφόσον μας ικανοποιεί η συμφωνία, για να μπορέσει να υποστηριχθεί από όλους» κατέληξε ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ.

Γεννηματά: Στο «και πέντε» η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού

Κριτική στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την εξάωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού γίνεται στο και 5', μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς ρευστότητα, με τη χώρα στον αέρα. Αν η πρωτοβουλία είχε έρθει νωρίτερα πολλά από αυτά που ζούμε θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε «Επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν έχει εντολή η κυβέρνηση για ρήξη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δικαιωθεί για τις προσπάθειες που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια».

Κουτσούμπας: Είτε θα υπογράψουν νέο μνημόνιο είτε θα έλθει κρατική χρεοκοπία 

Τους λόγους για τους οποίους διαχώρισε τη στάση του ως προς το κοινό ανακοινωθέν εξήγησε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση στην Ευρώπη.
«Ακούσαμε για την πορεία των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων εκφράσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για τις εκτιμήσεις του αποτελέσματος όσο και για τα προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός σε αυτή τη λυκοσυμμαχία της Ευρώπης» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε «Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν που συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα. Η διαφωνία έχει να κάνει με το πώς εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία αλλά και την πορεία».
Διεμήνυσε ότι «δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν για να πάει να υπογράψει νέο μνημόνιο».
Ως εξέλιξη αναγνώρισε ότι «είτε θα υπογράψουν επώδυνη συμφωνία ή να δρομολογηθούν εξελίξεις κρατικής χρεοκοπίας. Και οι δύο αυτές εκδοχές θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού. Η ρήξη προϋποθέτει άλλη στρατηγική, λαϊκή εξουσία».

Σακελλαρίδης: Το συμβούλιο αρχηγών δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το δημοψήφισμα 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης,  δήλωσε ότι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το μαζικό, πλειοψηφικό και σαφές μήνυμα του ελληνικού λαού. Την εντολή, δηλαδή, για μια ουσιαστική και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση που θα επιμερίζει τα βάρη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, θα ρυθμίζει το ζήτημα του χρέους, θα διασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και φυσικά θα αποκαθιστά τη ρευστότητα των τραπεζών.
Ο πρωθυπουργός -σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης- ζήτησε την στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού. Η ελληνική κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.