ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

«Φως» για τους απλήρωτους της ΝΕΛ με τροπολογία Θ.Δρίτσα!

Η Εφημερίδα των Συντακτών- αναδημοσίευση
Πλοίο της εταιρίας ΝΕΛ Οι οφειλές σε ναυτεργάτες θα προηγούνται έναντι του Ελληνικού Δημοσίου στις εγγυητικές επιστολές των ναυτιλιακών εταιρειών που καταπίπτουν
Λύση στο πρόβλημα των απλήρωτων ναυτικών της εταιρείας ΝΕΛ, αλλά και γενικότερη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, επιχειρεί να δώσει με τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Το άρθρο 1 της τροπολογίας «αφορά τη λήψη επειγόντων μέτρων για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών. Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα απόδοσης ποσών, που εισπράττονται από την κατάπτωση εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης, σε απλήρωτους ναυτικούς και προστατεύονται αποτελεσματικά τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτικών, ακόμα και μετά την έναρξη της διαδικασίας εγκατάλειψης».
Μέχρι σήμερα όταν οι εγγυητικές επιστολές μιας ναυτιλιακής εταιρείας που εκτελούσε επιδοτούμενα δρομολόγια, από τα οποία για διάφορους λόγους κηρύχθηκε έκπτωτη, κατέπιπταν, αυτές κατέληγαν στο υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή πήγαιναν άμεσα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και οι ναυτικοί που στο μεταξύ ήταν απλήρωτοι από την εταιρεία, ήταν αδύνατον να διεκδικήσουν από ’κει χρήματα. Με τη νομική αυτή αλλαγή όμως οι εγγυητικές επιστολές μένουν στο υπουργείο Ναυτιλίας και εξοφλούνται πρώτα απ’ όλα οι οφειλές των απλήρωτων δεδουλευμένων στους ναυτικούς.
Να σημειώσουμε ότι στους ναυτικούς που εργάζονταν στα πλοία της ΝΕΛ η εταιρεία οφείλει περίπου 3,5 εκατ. ευρώ και οι εγγυητικές επιστολές που βρίσκονται στο ΥΝΑ μετά την κατάπτωσή τους ανέρχονται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ. Οπως και να ‘χει, αυτή η εξέλιξη μόνο θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για τους ταλαιπωρημένους ναυτεργάτες, πολλοί από τους οποίους παραμένουν απλήρωτοι ακόμα και δέκα μήνες. Αγνωστο βέβαια παραμένει πόσος χρόνος θα απαιτηθεί προκειμένου να φτάσουν τα χρήματα στα χέρια των ναυτικών.

Υπέρ των ναυτικών

Οι υπηρεσίες του ΥΝΑ, εκτός από το σοβαρό πρόβλημα της απλήρωτης ναυτικής εργασίας, με την τροπολογία αυτή επιχειρούν να λύσουν και άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με την εγκατάλειψη του πλοίου. Δηλαδή οι 38 απλήρωτοι ναυτικοί του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Μυτιλήνη» της ΝΕΛ, που βρίσκεται εδώ και μήνες αγκυροβολημένο στο λιμάνι Καρλοβασίου της Σάμου, οι οποίοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς τροφοδοσία και ρεύμα, ήταν αδύνατον να το εγκαταλείψουν γιατί θα έχαναν τα προνόμια που δικαιούνται. Ετσι, βάσει του νόμου που ίσχυε μέχρι σήμερα, αναγκάζονταν να μένουν σ’ ένα πλοίο χωρίς να πληρώνονται και χωρίς να μπορούν να ζητήσουν αλλού δουλειά μέχρι να εκκαθαριστεί το ναυτολόγιο.
Με τη νομική αυτή αλλαγή οι ναυτικοί θα έχουν πλέον τη δυνατότητα σε περίπτωση εγκατάλειψης του πλοίου στο οποίο είναι ναυτολογημένοι από τον πλοιοκτήτη (μη τήρηση των διατάξεων περί μισθοτροφοδοσίας) να μπορούν να αναζητήσουν αλλού δουλειά χωρίς στο μεταξύ να χάνουν τα δικαιώματά τους.
Στο μεταξύ, καταβάλλονται από το ΝΑΤ και ειδικότερα από το «Κεφάλαιο Ασθένειας και Ανεργίας» έναντι των καθυστερημένων βασικών μισθών και επιδομάτων αποδοχές μέχρι ενός τριμήνου βάσει των ΣΣΕ. Οσο για τους ναυτικούς που εγκαταλείφθηκαν «στην αλλοδαπή» ο επαναπατρισμός τους γίνεται με φροντίδα της Εστίας Ναυτικών.