ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Oppression: Όταν οι δημοσιογράφοι υπερασπίζονται τη δημοσιογραφία-Αύριο στις 7 το βράδυ στην ΕΣΗΕΑ- Στο ντοκιμαντέρ και το peiratiko reportaz , που κυνηγήθηκε με το δημοσίευμα του ΦΕΚ και ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΣΘΕΝΑΡΑ!!!

Αύριο, Κυριακή 3 Μάη-Παγκόσμια μέρα Ελευθερίας του Τύπου!!!

Όταν το ΦΕΚ βαφτίζεται απόρρητο στρατιωτικό έγγραφο

Η δίωξη δημοσιογράφου για ρεπορτάζ που αναφέρεται στη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος σε επιχειρήσεις της αστυνομίας εκθέτει για ακόμη μία φορά την ελληνική Δικαιοσύνη              http://www.thepressproject.gr-ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ


Newsroom
Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014
Αν όχι εσύ, ποιος;
Πάρε μέρος στο μεγαλύτερο εγχείρημα για ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσεις. Γιατί το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι δικαίωμα στη δημοκρατία. Αν δεν το στηρίξεις εσύ ποιος θα το κάνει;
Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, δημοσιεύεται το παρακάτω ρεπορτάζ της Πόπης Χριστοδουλίδου στο peiratiko reportaz .

Δύο μέρες μετά, και ενώ της έχει δόθει κανονικό ραντεβού στην κρατική ασφάλεια, καλείται επειγόντως με εντολή εισαγγελέα να καταθέσει, κατηγορούμενη για διαρροή απόρρητου και διαβαθμισμένου στρατιωτικού έγγραφου.

Το ξαφνικό ενδιαφέρον της εισαγγελίας έχει να κάνει με τη δημοσιοποίηση της διαταγή που έλαβαν μέλη του λιμενικού σώματος να συνδράμουν την αστυνομία στη φύλαξη «ευαίσθητων στόχων», όπως οι φυλακές Κορυδαλλού (χωρίς να αναφέρεται ρητά στο δημοσίευμα το συγκεκριμένο παράδειγμα).

Το ρεπορτάζ βασίστηκε σε καταγγελίες, ενώ επισημάνθηκε και το σχετικό ΦΕΚ, δηλαδή ο ψηφισμένος νόμος, δημοσιοποιήμενος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (9/12/2013).

Βάσει του σχετικού νόμου, μάλιστα, αποδεικνύεται πως έχει προβλεφθεί νομικά η συνδρομή του λιμενικού σώματος σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου, ακόμη και εκτός των χώρων αρμοδιότητάς του:

«H Μ.Υ.Α./Λ.Σ. αναλαμβάνει τη διενέργεια αντιτρoμοκρατικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου προς προστασία της δημόσιας ασφάλειας» με αρμοδιότητα την «ανάληψη τακτικής δράσης σε αποστολές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και των Λιμενικών Αρχών της χώρας σχετικά με την αντιμετώπιση ειδικών εγκλημάτων βίας, αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου στους χώρους αρμοδιότητας του Λ.Σ. ή και εκτός αυτών εφόσον αυτό ζητηθεί αρμοδίως».




Τι και αν είναι ΦΕΚ...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας η έρευνα διατάχθηκε «με αφορμή αναρτηθέν στο διαδίκτυο δημοσίευμα (Πειρατικό Ρεπορτάζ, 10-2-2014, Οι βατραχάνθρωποι του ΛΣ σε φύλαξη στόχων εκτός χώρου ΛΣ με τον νόμο) ..» ενώ τα προς διερεύνηση αδικήματα αφορούν:
(α) της μετάδοσης στρατιωτικών μυστικών και
(β) της μετάδοσης μυστικών πληροφοριών στρατιωτικής σημασίας.
Στην ανακοίνωση δε, σημειώνεται ότι «σύμφωνα με το Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, υφίσταται αρμοδιότητα των κοινών ποινικών δικαστηρίων για τους μη στρατιωτικούς δράστες».


Ένα είναι το ερώτημα: Σε ποιο βαθμό μπορεί να εκτεθεί ακόμη η Δικαιοσύνη;

  • Η δημοσιογράφος που βαφτίστηκε «κατάσκοπος» γράφει για τη δίωξή της εδώ .
  • -----------------------------------------------------------------------------



Oppression: Όταν οι δημοσιογράφοι υπερασπίζονται τη δημοσιογραφία

ντοκιμαντέρΝτοκιμαντέρ “Oppression”
Προβολή για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, αυτή την Κυριακή 3/5 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Oppression”σχετικά με τη (μη) ελευθερία της δημοσιογραφίας στα χρόνια της κρίσης, στην ΕΣΗΕΑ.
Η προβολή θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ “Γ. Καράντζας” στις 7:00μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες, Μυρτώ Συμεωνίδου και Νίκο Πανιεράκη.
Στο ντοκιμαντέρ αναφέρονται περιστατικά δημοσιογράφων, οι οποίοι δέχονται διάφορες μορφές παρεμβάσεων στη δουλειά τους, καθώς και το κλείσιμο της ΕΡΤ.
To “Oppression” έκανε την πρεμιέρα του στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Μάρτιο. Για περαιτέρω επικοινωνία με τους συντελεστές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το oppression.doc@gmail.com.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μυρτώ Συμεωνίδου, Νίκος Πανιεράκης
Έρευνα/παραγωγή: Μυρτώ Συμεωνίδου
Βοηθός παραγωγής: Θάνος Καμήλαλης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χαρά Καλλιοντζή
Μίξη ήχου: Τάσος Μασχαλίδης
Μουσική: Δανάη Κοκόγια
Περισσότερες πληροφορίες:
Ιστοσελίδα του Oppression: oppression-doc.org
Official trailer: https://www.youtube.com/watch?v=lUAdw_R1rv0  (Διαθέσιμοι αγγλικοί υπότιτλοι στις επιλογές υποτίτλων του youtube)
Facebook page: https://www.facebook.com/oppression.documentary?ref=bookmarks
Σελίδα στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=1247&date=17/3/2015&movie=1558