Εντείνονται οι πιέσεις από τη Λήμνο προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, για να δρομολογηθεί άλλο πλοίο στην γραμμή Λαύριο - Άη Στράτης - Λήμνος - Καβάλα.
Παράλληλα οι δήμοι και οι άλλοι φορείς των δύο νησιών διαμηνύουν στον αναπληρωτή υπουργό, Θοδωρή Δρίτσα, πως δε θέλουν να επιστρέψει στα δρομολόγιά του το «Ταξιάρχης».
Την ίδια ώρα το υπουργείο ακολουθεί την τακτική του κατενάτσιο. Δηλαδή αντί να κηρύξει έκπτωτη την ΝΕΛ ζητά τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για το θέμα. Με την κίνηση αυτή δίνει άλλη μια μικρή παράταση στην ΝΕΛ να βρει λύση και να επαναδρομολογήσει το πλοίο.
Κι αυτό παρότι έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τη στιγμή που ξεκίνησε η τελευταία επίσχεση εργασίας των ναυτικών του Ταξιάρχης, η οποία ακινητοποίησε το πλοίο στο Λαύριο. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε η ΝΕΛ κλήθηκε σε απολογία από το υπουργείο, κατέθεσε το υπόμνημά της και στη συνέχεια το υπόμνημα εξετάστηκε από τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου για να προταθούν οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στη ΝΕΛ. Κατόπιν αυτού ο κ. Δρίτσας μπορεί να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων χωρίς καμία άλλη αναμονή.
Αντί αυτού ζήτησε τη γνωμοδότηση του ΣΑΣ που θα συνεδριάσει αύριο Παρασκευή στη Νάξο. Η θέση του ΣΑΣ δεν πρόκειται να φθάσει στα χέρια του υπουργού πριν από την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Καθυστερεί να αποφασίσει
Όλα τα παραπάνω εντάσσονται σε αυτό που γράφουμε εδώ και πολύ καιρό· Η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας δε θέλει να κηρύξει έκπτωτη την ΝΕΛ είτε γιατί θέλει να αποφύγει τη μονοπώληση του Βορείου Αιγαίου από την Hellenic Seaways, είτε γιατί δεν μπορεί να βρει άλλο πλοίο που θα κάνει το δρομολόγιο με την ίδια επιδότηση που λαμβάνει σήμερα το «Ταξιάρχης».
Έτσι καταφεύγει στην αξιοποίηση των γραφειοκρατικών και νομικών ζητημάτων που υπάρχουν, προκειμένου να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας κύκλοι προσκείμενοι στην ΝΕΛ δήλωναν στο «Ε» πως το «Ταξιάρχης» θα επανέλθει στα δρομολόγιά του άμεσα.

Οι Λημνιοί στο Δρίτσα
Η τακτική του υπουργείου προκάλεσε την έντονη αντίδραση από την πλευρά των φορέων της Λήμνου και του Άη Στράτη. Οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να συναντηθούν με τον υπουργό Θοδωρή Δρίτσα χθες στις 6.00 το απόγευμα. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Δήμο Λήμνου χθες το πρωί τονιζόταν: «Οι Δήμαρχοι, ο Έπαρχος και οι εκπρόσωποι των φορέων, κατά την συνάντησή τους με τον Αναπληρωτή Υπουργό αρμόδιο για τη Ναυτιλία κ. Δρίτσα, σήμερα στις 18:00 στο Υπουργείο, θα απαιτήσουν να δοθεί τέλος στην ακτοπλοϊκή απομόνωση και την ταλαιπωρία των κατοίκων των νησιών μας.
Καλούμε τους εκπροσώπους φορέων και τους συμπατριώτες μας από τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο που βρίσκονται στην Αττική να συγκεντρωθούν σήμερα στις 17:30 στο πρώην Υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά, προκειμένου όλοι μαζί να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό των νησιών μας».