ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία στο Νεώριο της Σύρου!

Πέμ, 07/05/2015 - 08:28
www.902.gr-ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους που ξεκίνησαν από τα μέσα Απρίλη οι περίπου 300 εργαζόμενοι στο ναυπηγείο, στο Νεώριο της Σύρου, καθώς είναι τέσσερις μήνες απλήρωτοι.

Παρά τη συνολική υποχώρηση του κλάδου της Ναυπηγοεπισκευής, οι δουλειές φαίνεται πως πάνε καλά για την εργοδοσία. Οι συνδικαλιστές ισχυρίζονται ότι από τον τζίρο που έκανε το Ναυπηγείο το 2014, η μισθοδοσία τους αντιστοιχεί μόλις στο 0,02%. Επίσης, για φέτος, μόνο τους τρεις πρώτους μήνες έχουν ήδη μπει για επισκευή 27 πλοία, όταν όλο το 2014 είχαν μπει 60 πλοία.
Από την άλλη, πριν από μερικούς μήνες, η εργοδοσία απέλυσε τρεις εργαζόμενους που είχαν κάνει επίσχεση εργασίας.
Η απεργία ξεκίνησε στις 20 Απρίλη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, εκπρόσωποι του Σωματείου συναντήθηκαν, παρουσία και της εργοδοσίας, με τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας, χωρίς να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα, πέρα από υποσχέσεις. Παράλληλα, η εργοδοσία δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση για την καταβολή των δεδουλευμένων.
Την πρώτη μέρα της απεργίας η εργοδοσία κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά του Σωματείου και κατά του προέδρου του Σωματείου, ζητώντας να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική. Ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε είναι ότι οι οικονομικές απαιτήσεις των εργαζομένων είναι παράλογες.
Το δικαστήριο έκρινε τελικά ότι η απεργία είναι νόμιμη, αλλά η εργοδοσία την άλλη κιόλας μέρα έκανε έφεση και στις 25 Απρίλη ζήτησε από τον εισαγγελέα να συλλάβει τους απεργούς σαν καταληψίες! Όμως και η έφεση βγήκε υπέρ των εργαζομένων.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται κάτοικοι του νησιού και η Γραμματεία Σύρου του ΠΑΜΕ.