ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Θέματα της ακτοπλοΐας, χτες, σε ημερίδα στη Νάξο!

http://www.cycladesvoice.gr-αναδημοσίευση

 Τελευταία Ενημέρωση: 22.05.2015, 01:43

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, της αυτοδιοίκησης, πλοιοκτητριών εταιρειών, επαγγελματιών τουρισμού και κοινού, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη στη Νάξο ημερίδα για την ακτοπλοΐα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, με θέμα: "Η ακτοπλοΐα ως πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας των νησιών των Κυκλάδων", που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Στη Νάξο σήμερα Παρασκευή η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών...
Ο αν. γγ Γιάννης Θεοτοκάς (Α), αρμόδιος για την εμπορική ναυτιλία και ο εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο ΣΑΣ, έπαρχος Νάξου και αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Γιάννης Μαργαρίτης κατά την τοποθέτησή του
Η οργάνωση της ημερίδας έγινε από τον έπαρχο Νάξου-αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Νοτίου Αιγαίου και μέλους του ΣΑΣ, Γιάννη Μαργαρίτη και χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Περιφ[ερεια Νοτίου Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων, στην ημερίδα, παρέστησαν, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Γιαννέλλης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιάννης Θεοτοκάς, αρμόδιος για την εμπορική ναυτιλία, οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος και Νίκος Μανιός.

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην ημερίδα και αναφέρθηκε στις ανάγκες δισύνδεσης των νησιών και της Νάξου ειδικότερα, με όσο το δυνατόν περισσότερους προορισμούς.

Αμέσως μετά την τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποχώρησε, γεγονός που όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητο, αλλά ούτε και ασχολίαστο. Μάλιστα, αναφορά που έγινε για να  διεξαχθεί στη Σύρο η επόμενη ημερίδα για την ακτοπλοΐα, από κάποιους συνδέθηκε με την ολιγόλεπτη μόνο παρουσία του δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην ημερίδα, όταν μάλιστα ο δήμος ήταν συνδιοργανωτής με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Τα "προσχήματα" ευτυχώς, έσωσε με τη συνεχή παρουσία του ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Λιανός, που παρέμεινε μέχρι το τέλος της ημερίδας και εκπροσωπούσε κατά τη διάρκειά της τον "οικοδεσπότη" δήμο.

Ο κ. Γιάννης Θεοτοκάς κατά την τοποθέτησή του
 
Η Ακτοπλοΐα ως πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας  των νησιών των Κυκλάδων, οι θέσεις του ΝΕΕ για τις Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, η συμβολή της Ακτοπλοΐας στην Εθνική Οικονομία, Ελληνική Οικονομία - Τουρισμός, Ακτοπλοΐα - ναυτεργασία, Ακτοπλοϊκό δίκτυο Κυκλάδων, Η ανάγκη επικοινωνίας των νησιωτών με τα διοικητικά τους κέντρα και την πρωτεύουσα,  Θεσμικό πλαίσιο ακτοπλοΐας και εξυπηρέτηση αναγκών των νησιωτικών κοινωνιών και η παρουσίαση του δικτύου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών των Κυκλάδων, αποτέλεσαν τη θεματολογία της ημερίδας.



Επισημάνθηκε, ότι η ακτοπλοΐα έχει τεράστια σημασία για την επιβίωση των κατοίκων των νησιών και ότι  η καθημερινότητα των νησιωτών, η τουριστική και οικονομική ανάπτυξη είναι εξαρτώμενες από τη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.
 
Τονίστηκε ιδιαίτερα, ότι στον ευαίσθητο χώρο του Νοτίου Αιγαίου πρέπει να δοθεί η πρέπουσα προσοχή και να εξασφαλιστεί η ισότιμη και βιώσιμη ανάπτυξη, προϋπόθεση της οποίας είναι η συνεχής και ασφαλής επικοινωνία με την ηπειρωτική χώρα αλλά και μεταξύ των νησιών και οι υποδομές στα λιμάνια.



Μεταξύ, άλλων, για τα γενικά και ειδικά ακτοπλοϊκά ζητήματα που απασχολούν τις Κυκλάδες, μίλησε ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που έχει η ακτοπλοΐα για την τουριστική και κατ’ επέκταση οικονομική ανάπτυξη των νησιών και της Σύρου ειδικότερα,

Για μια ακόμη φορά υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα της συνεχούς ενδοκυκλαδικής επικοινωνίας, καθώς και η ανάγκη ακτοπλοϊκής σύνδεσης Βόρειας Ελλάδας, Κυκλάδων, Κρήτης.

Τέθηκαν ακόμη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο Βόρειο Αιγαίο