ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκου Βούτση...


                             
Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκου Βούτση

              «Μία ημέρα πριν παρουσιάσει ο αρμόδιος Ευρωπαίος Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν το γενικό σχέδιο σε σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική και τη νέα στρατηγική πάνω στο ζήτημα των προσφυγικών ροών, είχαμε την ευκαιρία, αφού συνεννοηθήκαμε μαζί, να τον φιλοξενήσουμε εδώ σε μία άνετη επιχειρησιακή συζήτηση επί πλόων των δεδομένων σε ότι βεβαίως αφορά τη χώρα μας γιατί για τα άλλα ζητήματα αύριο θα ανοίξει τα χαρτιά του.
     Εκ μέρους και όλων των συναρμόδιων υπουργών, της κας. Χριστοδουλοπούλου, του Γιάννη Πανούση και βέβαια του κ. Θοδωρή Δρίτσα που είναι και ο φιλοξενών στο υπουργείο και στο Κέντρο Επιχειρήσεων, και με την παρουσία όλων των επιτελών της ηγεσίας και του λιμενικού και της αστυνομίας, με την παρουσία εκπροσώπων πολιτικών παραγόντων του υπουργείου εξωτερικών και από όλα τα άλλα υπουργεία -κάναμε από ό,τι θα καταλάβατε και από τη διάρκεια της συζήτησης - μία εκτενή και ενδελεχή σύσκεψη πάνω στο κεντρικό ζήτημα. Δηλαδή το ότι πλέον έχει γίνει δεκτή, μετά από και την κυβερνητική , πρωταγωνιστική παρουσία και του ίδιου του Πρωθυπουργού πριν από ένα μήνα αλλά και με την παρουσία και την αντίληψη που έχει και ο Επίτροπος πάνω σε αυτά τα ζητήματα, μία ουσιαστική στροφή που μέλλει να υλοποιηθεί και να αναπτυχθεί σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζονταν τα ζητήματα που προέκυπταν από ένα θέμα δηλαδή αυτό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που θα είναι φλέγον ζήτημα παρόν ζήτημα και τα προσεχή χρόνια και το οποίο ανεβαίνει στην ατζέντα της αντιμετώπισης και για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για όλες τις χώρες.

       Αναπτύχθηκαν και από τους συναρμόδιους υπουργούς πάρα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα , αιρέσεις, ενστάσεις, αδυναμίες, κενά που υπάρχουν, προτάσεις γύρω από το σύνολο των επιχειρησιακών σχεδίων που αφορούν στην καταγραφή και στη διεκπεραίωση από εκεί και ύστερα ενός αριθμού από τις προσφυγικές και μεικτές μεταναστευτικές ροές προς όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ανάληψη του μεριδίου ευθύνης που τους αναλογεί από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακριβώς εκεί έγκειται και η στροφή στην πολιτική για την οποία σας μίλησα.

            Καταγράφηκαν αυτά τα ζητήματα από τον Επίτροπο και από τους επιτελείς. Μπήκαν προτεραιότητες και ελπίζουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα να γίνει δυνατόν και να ολοκληρωθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή η πολιτική αλλά και να υπάρξουν και όλες οι οδοί βοήθειας με πιστώσεις και υλικό προς τη χώρα μας σε κάθε επίπεδο, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το «ελληνικό διαβατήριο» για τη φερεγγυότητα και τη συμμετοχή σ αυτούς τους προγραμματισμούς.

                 Χρειάζεται μία μεγάλη συνέργεια της ίδιας της κοινωνίας, των δήμων, των περιφερειών, των κοινωνικών οργανώσεων, της ίδιας της Βουλής, των Μέ

σων Ενημέρωσης για την κατανόηση αυτής της πολιτικής, αυτής της στρατηγικής. Έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό, με λογική, με αποφασιστικότητα και με ασφάλεια και βέβαια με ανθρωπιά και αλληλεγγύη αυτό το μείζον ζήτημα»