ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Για πρώτη φορά μειώνονται ακτοπλοϊκά ναύλα!

www.pireas2day.gr-αναδημοσίευση
Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/05/2015
«Ανάσα» στους νησιώτες προσφέρει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, με την οποία για πρώτη φορά μειώνονται οι τιμές των εισιτηρίων μιας σειράς ακτοπλοϊκών γραμμών.

Επίσης, για πρώτη φορά περιλαμβάνεται ενδεικτική ανώτατη τιμή τιμολόγησης και στις γραμμές ελεύθερης τιμολόγησης με αφετηρία τον Πειραιά, ώστε το υπουργείο να διαθέτει ένα «μπούσουλα», αναγκαίο για να εξετάζεται η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς.Η υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε, ήδη, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και επιφέρει μείωση της τάξης του 2,5% στα ναύλα επιβατών και ΙΧ σε όλες τις τοπικές συνδέσεις, στις οποίες δεν εφαρμόζεται η ελεύθερη τιμολόγηση.

Τα ναύλα σε αυτές τις συνδέσεις είχαν πάρει δύο φορές αύξηση στην δρομολογιακή περίοδο 2012- 13 προκαλώντας έντονες αντιδράσεις καθώς η δεύτερη αύξηση είχε δοθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Πέρυσι, παρότι ο Δείκτης τιμών του καταναλωτή είχε παρουσιάσει μείωση κατά 1,7%, τα ναύλα των τοπικών συνδέσεων δεν είχαν μειωθεί αλλά με Απόφαση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη είχαν παραμείνει «παγωμένα».

Αντίθετα, φέτος, για πρώτη φορά, τα τελευταία 20 χρόνια, αποφασίζεται η μείωση των ανώτατων τιμών τιμολόγησης, σε ποσοστό ανάλογο της μείωσης του Δείκτη τιμών του καταναλωτή (μείωση 2,6%)

Για παράδειγμα: Το εισιτήριο επιβάτη σε ταχύπλοο στην γραμμή Αμοργός- Θήρα είχε ανώτατη τιμή τιμολόγησης 16,308 € (καθαρός ναύλος, χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση των τελών υπέρ τρίτων) και πλέον διαμορφώνεται στα 15,884 €

Να σημειωθεί ότι τα ναύλα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με αφετηρία τον Πειραιά, την Ραφήνα και άλλα μεγάλα λιμάνια διαμορφώνονται ελεύθερα αλλά αποφασίστηκε να περιληφθεί μια ενδεικτική ανώτατη τιμή τιμολόγησης, για τον αναγκαίο έλεγχο της λειτουργίας της αγοράς.

Αντίθετα, στις τοπικές συνδέσεις η ανώτατη τιμή τιμολόγησης έχει χαρακτήρα πλαφόν και δεν μπορεί να το ξεπεράσει το ύψος των ναύλων.