ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Γιατί όποιος λησμονεί χάνεται!!!


Frontex, το μαντρόσκυλο της Ευρώπης

H Frontex “υπηρετεί” από το 2005, έτος ίδρυσης της, την φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης. Ως γνωστόν, με τη συνθήκη του Σένγκεν, καταργήθηκαν τα σύνορα μεταξύ των περισσότερων χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης και έτσι ανατέθηκε στην νέα αυτή αρχή η φύλαξη  42.672 χιλιομέτρων των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων και 8.826 χιλιομέτρων των χερσαίων συνόρων.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Frontex η ευθύνη της είναι “η εξασφάλιση ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ παραμένουν διαπερατά και αποτελεσματικά για τους καλόπιστους ταξιδιώτες ενώ είναι ένα αποτελεσματικό εμπόδιο για το διασυνοριακό έγκλημα“…Προφανώς οι αρχές της ΕΕ θεωρούν τα πρόσωπα της φωτογραφίας αριστερά “διασυνοριακούς εγκληματίες” και όχι θύματα της πολιτικής που ασκούν οι δυτικές χώρες σε συνεργασία με διεφθαρμένα καθεστώτα στις χώρες προέλευσης των προσφύγων.
Στον εξοπλισμό του οργανισμού περιλαμβάνονται πυρομαχικά, διόπτρες νυκτερινής όρασης, θερμικές κάμερες, περιπολικά παντός εδάφους, περιπολικά σκαφών, ραδιοεπικοινωνίες, ηλεκτροναυτιλιακός εξοπλισμός, συσκευές ανίχνευσης πλαστών – παραποιημένων εγγράφων. Ο προϋπολογισμός του έχει αυξηθεί από τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ το 2005, στα 100 εκατομμύρια ευρώ το 2009 και έχει στην κατοχή του μέχρι στιγμής 115 πλοία, 27 ελικόπτερα, 3 κινητές μονάδες ραντάρ, 23 οχήματα και 600 ειδικούς υψηλού επιπέδου στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.
Στις 13 του Δεκέμβρη ψηφίστηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα νομοσχέδια του υπουργείου “προστασίας του Πολίτη” που αφορούν στην κύρωση των συμφωνιών με τη Frontex και με τη γαλλική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα η πρώτη συμφωνία αφορά τους όρους της “φιλοξενίας” του επιχειρησιακού γραφείου της Frontex στον Πειραιά και η δεύτερη τη συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας – Γαλλίας για θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής, μάλιστα,  αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Frontex, τόνισε ότι για την κυβέρνηση το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι κεντρική προτεραιότητα.
Tον Οκτώβρη του 2010 εγκαταστάθηκε στον Πειραιά το επιχειρησιακό γραφείο της Frontex (η συμφωνία για την εγκατάστασή του υπεγράφη στις 2 Αυγούστου) και φαίνεται να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, με τα προνόμια και τις ασυλίες που έχουν οι διπλωματικές αποστολές. Συγκεκριμένα:
  • Οι εγκαταστάσεις που παραχωρήθηκαν στη Frontex δωρεάν,  θα είναι απροσπέλαστες για τις ελληνικές αρχές και θα εξαιρούνται από οποιαδήποτε έρευνα, επίταξη, κατάσχεση και απαλλοτρίωση, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του, δεν θα μπορούν να δεσμευθούν παρά μόνο μετά από εξουσιοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ!
  • Την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια και τη «διατήρηση της τάξης», θα έχει η ίδια η Frontex, με το δικό της προσωπικό ασφάλειας, που θα μπορεί να αρνηθεί την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του και να εγκαταστήσει και να λειτουργεί τα δικά του συστήματα ασφάλειας. Οι ελληνικές αρχές θα έχουν αρμοδιότητα μόνο έξω από το ΕΓF και τον προαύλιο χώρο!
  • Τα πλωτά σκάφη και τα αεροπλάνα που θα χρησιμοποιεί η Frontex θα ελλιμενίζονται και προσγειώνονται χωρίς να πληρώνουν τα σχετικά τέλη. Τα καύσιμα, λιπαντικά, ανταλλακτικά κλπ. θα απαλλάσσονται από ΦΠΑ!
  • Το ξένο προσωπικό του ΕΓF θα έχει τα προνόμια και τις ασυλίες που έχουν οι ξένες διπλωματικές αποστολές, ενώ το πρώτο 12μηνο από την εγκατάστασή τους θα μπορούν να αγοράζουν είδη οικιακής χρήσης χωρίς ΦΠΑ!
  • Οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει κατά την εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα λύνεται από τα ελληνικά δικαστήρια, αλλά αρχικά θα παραπέμπεται σε κάποια ειδική επιτροπή που θα ορίζουν τα δύο μέρη (Ελλάδα και Frontex) και, σε περίπτωση αδυναμίας επίλυσής του, θα παραπέμπεται στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Ποιος είναι όμως ο τρόπος δράσης της Frontex στην πραγματικότητα; Ο υπουργός Χ.Παπουτσής εμμέσως πλην σαφώς τον έκανε γνωστό πριν λίγες μέρες. Το ελληνικό κράτος με τη συνδρομή της Frontex προτίθεται να απελάσει άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των “παράνομων” μεταναστών με πτήσεις τσάρτερ που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών όπως η Τουρκία και η Λιβύη. Η εγκατάσταση του Παραρτήματος της Frontex στον Πειραιά θα έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης με το Λιμενικό σώμα των κρατών μελών της περιφέρειας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (Κύπρου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ιταλίας, Μάλτας).
Στην ουσία, η Ευρώπη μετατρέπεται σταδιακά σε ένα φρούριο.  Τα στοιχεία αναφέρουν πως από το 1993 μέχρι και τον Ιούνιο του 2010, πάνω από 13.824 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην προσπάθεια τους να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα… Η πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ είναι αυτή του κλεισίματος των συνόρων, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατο σε έναν άνθρωπο να εισέλθει νόμιμα στην Ευρώπη. Όσο πιο προστατευμένα είναι τα τείχη της Ευρώπης, τόσο περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, προσπαθώντας να εισέλθουν “παράνομα” στα εδάφη της.
Με την απόφαση του υπουργείου “προστασίας του Πολίτη”, λοιπόν, να διευκολύνει το έργο της Frontex, τοποθετώντας συρματοπλέγματα-τείχη στον Έβρο, το μόνο που καταφέρνει είναι να αυξήσει την λαθρομετανάστευση δια της θαλάσσιας οδού, κάτι που σημαίνει περισσότερες αδικοχαμένες ανθρώπινες ζωές. Πρέπει όλοι μας να απαντήσουμε σε ένα δίλημμα λοιπόν, θα αφήσουμε τις κυβερνήσεις να δολοφονούν στο όνομα μας ή όχι; Αν η απάντηση μας είναι αρνητική, οφείλουμε να δράσουμε άμεσα