ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Ψυχές που έγιναν αριθμοί στην κιμαδομηχανή των καναλιών!!!

Mέρες τώρα, τα εγχώρια ΜΜΕ αφιερώνουν μεγαλόσχημα ρεπορτάζ, με την ανάλογη εικονογράφηση και μουσική επένδυση. για την ανησυχητική αύξηση της μετανάστευσης προς τη χώρα μας.
Σε πρώτο πλάνο οι καραβιές με τους στοιβαγμένους «λαθρομετανάστες» και στην εκφώνηση οι «άριες» των ρεπόρτερ και παρουσιαστών με έκδηλο το φόβο στην φωνή για τους κινδύνους που όλη αυτή η κατάσταση ελλοχεύει και την ανησυχία για το πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η ...μάστιγα.
Κάποιοι, λίγο πιο προσεκτικοί, διατηρούν την τρομολαγνεία σε πιο ήπιους τόνους και κρατούν τα προσχήματα, μιλώντας για «παράτυπους» μετανάστες και για πρόσφυγες, για τους οποίους πρέπει να μεριμνήσει άμεσα η Πολιτεία.
Κι ενώ ο αυξανόμενος αριθμός των καθημερινών «αφίξεων» τονίζεται ξανά και ξανά, ο πραγματικός αριθμός, εκείνος που αφορά στα θύματα, στους ναυαγούς που αφήνουν την τελευταία του πνοή, καθημερινά, περνάει στα ψιλά.
Αλλωστε από όσους έχουν χάσει τις τελευταίες μέρες τη ζωή τους στη Μεσόγειο κι είναι εκατοντάδες ψυχές, δεν «κινδυνεύει» πλέον η δημόσια ασφάλεια, καμιάς χώρας.
Ανθρωποι ετοιμόρροποι. Ανδρες, γυναίκες και παιδιά με μάτια τρομαγμένα και στόματα σφιγμένα από τη δίψα, την πείνα και την θλίψη που φτάνουν στα νησιά με τα υπερφορτωμένα ή βουλιαγμένα πλοιάρια κι όταν μπουν πλέον στην κιμαδομηχανή της τηλεοπτικής βιοτεχνίας, καταλήγουν να είναι μόνο αριθμοί.
Και κανείς από τους θεατές που τους βλέπει αδιάφορα, ή με κάποια λύπηση ή ακόμη και με τρόμο από τον καναπέ του σπιτιού του, δεν γνωρίζει ότι καμιά κάμερα και κανένα μικρόφωνο δεν έχει δικαίωμα να ζουμάρει στα πρόσωπα τους και να καταγράψει τις φωνές τους και τις ιστορίες τους.
Μόλις ένα μήνα πριν, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ υιοθέτησε Σύμφωνο για έναν ενιαίο κώδικα συμπεριφοράς, κατά την κάλυψη των θεμάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Το Σύμφωνο έγινε αποδεκτό από αρκετά ΜΜΕ σε χώρες της Ευρώπης, αλλά στην Ελλάδα φυσικά δεν ασχολήθηκε κανείς.
Τα πέντε σημεία του Συμφώνου στα οποία υιοθέτησαν τα ξένα ΜΜΕ είναι:
1. Επικοινωνούν ισορροπημένα και με μέριμνα σε θέματα μετανάστευσης και προσφύγων, περιλαμβάνοντας τους μετανάστες, τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες ως πρωτογενείς πηγές πληροφοριών.
2.Αποφύγουν τη γενίκευση και την απλούστευση των θεμάτων που σχετίζονται με την μετανάστευση και τους πρόσφυγες.
3.Συμβουλεύονται τους εμπειρογνώμονες και τους ενδιαφερόμενους φορείς για την παραγωγή διεξοδικών αναφορών όταν γράφουν για θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες.
4.Χρησιμοποιούν την κατάλληλη ορολογία και εικονογραφία, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων. Όταν τους ζητηθεί ή σε περίπτωση αμφιβολίας, να προστατεύουν την ταυτότητα (όνομα και εικόνα) της πηγής πληροφοριών.
5. Ξεχωρίζουν κατηγορίες ή εθνικότητες επιδεικνύοντας τη δέουσα προσοχή, σταθμίζοντας εάν η επιλεγόμενη κατηγορία ή εθνικότητα προσδίδει προστιθέμενη αξία στις πληροφορίες.
Χθες, ακόμη και η εγχώρια Υπηρεσία Ασύλου έβγαλε φιρμάνι προς τα ΜΜΕ «να μην προχωρούν στην καταγραφή και στη συνέχεια προβολή των προσώπων των προσφύγων χωρίς κάλυψη των χαρακτηριστικών τους, μιας σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν πρόσωπα, που διώκονται στη χώρα τους, με υπαρκτό τον κίνδυνο στη συνέχεια, να διατρέξουν κίνδυνο οι οικείοι τους στον τόπο καταγωγής τους, απ' όπου και διέφυγαν».
Αυτά όμως είναι, προφανώς, ψιλά γράμματα για τα κανάλια της χώρας. Οσο το θέμα «πουλάει», αυτές οι ανθρώπινες ψυχές θα μπαίνουν χωρίς καμιά προστασία σε κάθε σπίτι. Αλλωστε ποιος νοιάζεται για την δική τους ασφάλεια; Είπαμε, μόνο οι αριθμοί μετράνε.