ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Σε ευχαριστούμε, Κώστα Νίτσο!!!

Η Εφημερίδα των Συντακτών-αναδημοσίευση «Παλιά οι εφημερίδες έβγαιναν από ανθρώπους που είχαν αγωνιστεί για έντιμη και καθαρή δημοσιογραφία. Σήμερα τη θέση τους έχουν πάρει όργανα της κεφαλαιοκρατίας που ενδιαφέρονται να πλουτίσουν» είπε ο Κώτσας Νίτσος με δυνατή φωνή | ΑΠΕ - ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές
Το δημοσιογραφικό σινάφι κατηγορείται -δικαίως πολλές φορές- για μικροψυχία και ματαιοδοξία. Καμιά φορά όμως, έστω και αργά, αναγνωρίζει τις αδιαμφισβήτητες αξίες. Μια από αυτές τις εξαιρέσεις αποτέλεσε και η προχθεσινή βράβευση του 95χρονου παλαίμαχου δημοσιογράφου και αντιστασιακού Κώστα Νίτσου από την Ενωση Συντακτών, η οποία τον τίμησε με την υπέρτατη διάκριση, δίνοντάς του το μετάλλιο «Ξενοφών» («πρώτος ρεπόρτερ στην Ιστορία»).
Πέρα από τα παράσημα, τους ύμνους και τα μπράβο, προχθές δύο κόσμοι, αυτός της δημοσιογραφίας και αυτός του θεάτρου, συναντήθηκαν για να πουν πρωτίστως ένα «ευχαριστώ» σε μια εμβληματική προσωπικότητα.
Για τους μικρότερους το όνομα Νίτσος δεν λέει πολλά. Κομμουνιστής, αντάρτης πόλης τα χρόνια της Κατοχής, ενώ εργαζόταν στην εφημερίδα «Εμπρός», πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, αρχισυντάκτης και διευθυντής των «Νέων» σε μια αρκετά διαφορετική εποχή της δημοσιογραφίας και δημιουργός του «Θεάτρου», ενός από τα πιο προοδευτικά και έγκυρα πολιτιστικά περιοδικά. Εκδόθηκαν τριάντα τεύχη μέχρι τον Δεκέμβριο του 1966, καθώς το 31ο το πρόλαβε η δικτατορία, η οποία κατέστρεψε τα εναπομείναντα αντίτυπα του 30ού τεύχους που είχε αφιέρωμα στον Λόρκα. Το περιοδικό, στο οποίο έγραφε η καλλιτεχνική αφρόκρεμα της της εποχής (από τον Νίκο Εγγονόπουλο μέχρι τον Κάρολο Κουν) επανακυκλοφόρησε το 1973 και σταμάτησε να εκδίδεται το 1981 όταν ο Κώστας Νίτσος ορίστηκε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.
Υπήρξε επίσης διευθυντής της -εμβληματικής για την Ιστορία του Τύπου- εφημερίδας «Αδέσμευτη Γνώμη» που εκδόθηκε ως απεργιακό φύλλο κατά τη μεγάλη απεργία των δημοσιογράφων τον Μάιο του 1975. Μιας απεργίας που υπήρξε ο καταλύτης και για την έκδοση της «Ελευθεροτυπίας». Μεταξύ άλλων έχει εκδώσει, με δικό του σχολιασμό, τα «Θεατρικά Απαντα» του Γιάννη Ρίτσου.
Ο Κώστας Νίτσος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που κατέκλυσαν την αίθουσα για να τον τιμήσουν | ΑΠΕ - ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές