ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Σιγή για την Cosco!

Η Εφημερίδα των Συντακτών-αναδημοσίευση
Υπεγράφη από το υπουργείο Ναυτιλίας η έναρξη των εργασιών της ΣΕΠ Α.Ε. στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ στο πλαίσιο του «φιλικού διακανονισμού»
Τέσσερις ημέρες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία διαπιστώνει «οικονομικά οφέλη που παραχωρήθηκαν από την Ελλάδα υπέρ της Cosco, δίνοντας στους δικαιούχους αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις», και η μόνη επίσημη ανακοίνωση ήρθε από τον ΟΛΠ.

Αντίθετα καμία δήλωση δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά ούτε και από τη Ν.Δ., καθώς επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή δόθηκαν αυτές οι «φορολογικές απαλλαγές και η προνομιακή λογιστική μεταχείριση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση της Ε.Ε., στη θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε., για την παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά.
Ταξίδι στην Κίνα
Ναυτιλιακοί κύκλοι εκτιμούν ότι η «σιγή» της κυβέρνησης για μια τόσο σοβαρή εξέλιξη οφείλεται στην τριήμερη επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στη Κίνα, η οποία ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται το Σάββατο. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη αξιωματούχων της νέας κυβέρνησης στην Κίνα, η οποία έχει στόχο την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων ιδίως στους τομείς των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Σίγουρα καθόλου τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ακριβώς μία ημέρα πριν (24 Μαρτίου) από την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Κίνα, υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας, Αθ. Χριστόπουλο, με την ένδειξη μάλιστα «εξαιρετικά επείγον», έγγραφο το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών των Κινέζων στη δυτική πλευρά της προβλήτας ΙΙΙ. Πρόκειται για τον γνωστό «φιλικό διακανονισμό» που υπεγράφη ανάμεσα στον ΟΛΠ και στη ΣΕΠ (Cosco) και ο οποίος είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΟΛΠ, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη ενημερώνοντας τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό σχετικά με την απόφαση της Ε.Ε., εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «η απόφαση δεν επηρεάζει τις οικονομικές σχέσεις ΟΛΠ-ΣΕΠ και επομένως και τα αποτελέσματα του ΟΛΠ Α.Ε.», διευκρινίζοντας πως «αποτελεί αποκλειστικά θέμα της ΣΕΠ σε σχέση με το ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Διευκρινίζει επίσης ότι η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (Cosco) η οποία κυρώθηκε με τον ν. 3755/2009 αποτελείται από δυο μέρη: α) το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και Cosco που αφορά την παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ και την κατασκευή της ανατολικής προβλήτας ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, που υπογράφτηκε στις 25.11.2008 και β) τις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 του ν. 3755/09, οι οποίες προστέθηκαν στον νόμο από το υπουργείο Οικονομικών.
Η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, όπως επισημαίνει ο ΟΛΠ, αφορά αποκλειστικά το άρθρο 2 (οικονομικά και φορολογικά θέματα) και όχι το άρθρο 1, το οποίο και αποτελεί το συμβατικό μέρος της σύμβασης ΟΛΠ/Cosco και επίσης δεν αφορά σε κανένα σημείο την πρόσφατη επέκταση της σύμβασης παραχώρησης μέσω «φιλικού διακανονισμού» για το δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ που κυρώθηκε με τον ν. 4315/2014.