ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Την άμεση ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου από τη Σαντορίνη ζητά ο καθηγητής του Πολυτεχνείου με αφορμή την ανακοίνωση των ποινών από το Εφετείο Περαιά!



ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΔΑΡΑΚΟΣ: «Επικίνδυνο για την Kαλντέρα το Sea Diamond»

http://www.haniotika-nea.gr-αναδημοσίευση

Να απομακρυνθεί άμεσα το ναυάγιο του Sea Diamond από την Kαλντέρα της Σαντορίνης, ζητά ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, επισημαίνοντας τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ο κ. Γιδαράκος, αναφέρεται στο ζήτημα βάσει της ανακοίνωσης της απόφασης του τριμελούς Ποινικού Εφετείου Πειραιά, το οποίο επέβαλε ποινές σε τρεις κατηγορουμένους για το ναυάγιο του πλοίου, η βύθιση του οποίου είχε ξεκινήσει στις 5 Απριλίου του 2007, όταν προσέκρουσε σε ξέρα στον όρμο των Φηρών της Σαντορίνης για να καταποντιστεί τελικά στον όρμο του Αθηνιού, 10 χιλιόμετρα πιο μακριά απ’ το σημείο της πρόσκρουσης.
ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου που κοινοποίησε στα “Χ.Ν.” ο κ. Γιδαράκος, στον πλοίαρχο επεβλήθη φυλάκιση δύο ετών για διατάραξη θαλάσσιας συγκοινωνίας, 20 μηνών για τις ανθρωποκτονίες, ενός έτους για πρόκληση ναυαγίου και τεσσάρων μηνών για παραβίαση της SOLAS 1974. Παράλληλα, παραμένει η επιβληθείσα σ’ αυτόν ποινή (18) μηνών της προηγούμενης απόφασης του ίδιου Δικαστηρίου για πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης.
Στον ανθυποπλοίαρχο επεβλήθη  φυλάκιση 10 μηνών για διατάραξη θαλασσίων συγκοινωνιών, 20 μηνών για ανθρωποκτονίες, 8 μηνών για πρόκληση ναυαγίου και 4 μηνών για παραβίαση Διεθνούς Κανονισμού Προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Στον γενικό διευθυντή της πλοιοκτήτριας εταιρείας επεβλήθη φυλάκιση 2 ετών για διαρκή θαλάσσια ρύπανση.
«ΝΑ ΑΝΕΛΚΥΣΤΕΙ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ»
Μιλώντας χθες στα “Χ.Ν.”, ο κ. Γιδαράκος δήλωσε ικανοποιημένος για την απόφαση, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «δικαιώνει το πρόγραμμα ρύπανσης του Πολυτεχνείου, το οποίο διατελεί υπό την εποπτεία μου από το 2010».
Ο κ. Γιδαράκος και η ομάδα του ερευνούν την οικολογική -και όχι μόνο- ζημιά που προκλήθηκε και μπορεί να προκληθεί ακόμα στον κόλπο της Καλντέρας, αλλά και τη θαλάσσια ρύπανση. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος τονίζει πως «πρέπει να ανελκυστεί και να απομακρυνθεί με οποιονδήποτε τρόπο το πλοίο, καθώς η επιβάρυνση στην περιοχή είναι σαφής».
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου προειδοποιεί πως «κάθε καθυστέρηση οδηγεί σε περαιτέρω οικολογική και όχι μόνο καταστροφή» και καλεί την Πολιτεία «να εφαρμόσει το άρθρο 24 του Συντάγματος για αποκατάσταση βλάβης θαλασσίου περιβάλλοντος και την προστασία της υγείας των πολιτών».