Σύμφωνα με την έκθεση, οι συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων ξεπερνούν τα θεσμοθετημένα όρια από 55 έως 194.300%, οι υπερβάσεις στο κάδμιο κυμαίνονται από 24 έως 31.928 %, ενώ στα υγρά απόβλητα διαπιστώνονται υπερβάσεις μαγγανίου, ψευδαργύρου, καδμίου, αρσενικού.
«Παραβιάζονται κατάφωρα οι όροι αδειοδότησης», καταγγέλλει η βουλευτής Χαλκιδικής του Σύριζα, Κατερίνα Ιγγλέζη. «Όλα όσα καταγράφονται στην έκθεση των Επιθεωρητών κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί σε αρμόδιους, αλλά βρίσκαμε πόρτες κλειστές. Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις στη Βουλή οι απαντήσεις ήταν εσκεμμένα γενικές κι αόριστες. Η πρώην κυβέρνηση επαναλάμβανε ότι υπάρχουν περιβαλλοντικοί όροι, μόνο που κανείς δεν έλεγε αν τηρούνται. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η καταστροφή αυτή θα τερματιστεί».
«Η εταιρεία δεν μπορεί να αναπτύξει την συγκεκριμένη δραστηριότητα στην Βόρεια Χαλκιδική παρά μόνο παραβιάζοντας την νομιμότητα», δηλώνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς. «Το υπουργείο περιβάλλοντος θα επέμβει ή θα συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων του, να στηρίζει δηλαδή την εταιρεία σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας των κατοίκων και της οικονομίας της περιοχής;».
Διαβάστε το ρεπορτάζ της Ντίνας Δασκαλοπούλου στο φύλλο της «Εφ.Συν.» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου.