ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Επανεξέταση της σύμβασης ζητά η ΟΜΥΛΕ

Η Εφημερίδα των Συντακτών- αναδηοσίευση
Προσπάθεια υποβάθμισης της ευρωπαϊκής απόφασης διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια
Προσπάθεια υποβάθμισης της σημαντικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποφαίνεται έπειτα από πολύχρονη έρευνα ότι τα φορολογικά πλεονεκτήματα που χορηγήθηκαν στη ΣΕΠ (Cosco) και στη μητρική Cosco Pacific Limited έγιναν κατά παράβαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε., διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια και τονίζουν ότι η απόφαση της Ε.Ε. δημιουργεί «μέγα πολιτικό και επιχειρησιακό ζήτημα» για την αρχική παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ και τους μετέπειτα διακανονισμούς, καθώς και συνολικά για το θέμα ιδιωτικοποίησης των λιμανιών.
Με ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, που το 2009 μαζί με τον τότε νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα είχαν καταθέσει την προσφυγή στην Ε.Ε. καταγγέλλοντας τα προνόμια της Cosco, αναφέρουν ότι όσο και αν επιχειρείται να υποβιβαστεί η σημασία της απόφασης της Ε.Ε., είτε από την ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΛΠ είτε από τη σιωπή της κυβέρνησης είτε από την αφωνία των φανατικών υποστηρικτών της Cosco, δημιουργούνται νέα δεδομένα σχετικά με την υπόθεση Cosco στον Πειραιά. Για τον λόγο αυτό ζητούν την επανεξέταση από την κυβέρνηση της αρχικής παραχώρησης και των μετέπειτα φιλικών διακανονισμών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα.
«Απομυθοποιείται πλήρως η προπαγανδιστική καταιγίδα περί μεγάλης επένδυσης, ενώ δικαιώνεται η θέση της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών που επιχειρηματολογεί για λεόντειο σύμβαση παραχώρησης, η οποία λειτουργεί σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος» σημειώνουν οι εργαζόμενοι και υποστηρίζουν ότι είναι πλέον αδιανόητο να συνεχιστεί η οποιαδήποτε συζήτηση ή και σκέψη για πώληση του μετοχικού κεφαλαίου ή οποιουδήποτε άλλου σεναρίου ιδιωτικοποίησης. Οπως λένε, επιβάλλεται άμεσα η μεταφορά των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο και η κατάργηση με θεσμικό τρόπο των προκηρύξεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
Να σημειωθεί πάντως ότι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από διάφορους κύκλους προκειμένου να υποβαθμιστεί η απόφαση της Ε.Ε. φαίνεται και από το γεγονός ότι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες αναφέρουν ότι το ύψος των επιδοτήσεων για τις οποίες κάνει λόγο η Ε.Ε. είναι μόνο 2 εκατ. ευρώ. Ναυτιλιακοί κύκλοι όμως έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, αντίθετα μόνο τα ποσά της επιστροφής του ΦΠΑ προς το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ.
Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή αξιόλογησε ότι ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα που είχαν παραχωρηθεί στην Cosco ήταν και οι ευνοϊκές διατάξεις όσον αφορά την επιστροφή του πιστωθέντος ΦΠΑ.