ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Επικίνδυνη πολιτική και αποκαλυπτικές αποσιωπήσεις...

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Πετάνε πυροτεχνήματα για επαναφορά της 13ης σύνταξης στους πιο εξαθλιωμένους και την ίδια ώρα αφήνουν στο απυρόβλητο την ουσία των «μνημονιακών» ανατροπών
Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση διαρρήγνυε τα ιμάτιά του για τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που επιβάλλονταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δύο μόλις μήνες όμως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, τον βάζει σιγά - σιγά στο κάδρο «των μνημονιακών κυβερνήσεων» που τόσο κατηγορούσε.«Τα μνημόνια πέθαναν ...ζήτω τα μνημόνια»! Αυτό πρακτικά σημαίνει η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει στο χέρι τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των ασφαλιστικών οργανισμών, αλλά και άλλων δημόσιων φορέων, με την προώθηση σχετικής τροπολογίας και τις αποφάσεις που ήδη αρχίζουν να παίρνονται στη βάση αυτής της νομοθετικής παρέμβασης (ΟΑΕΔ, Περιφέρεια Αττικής κ.ά.).

Ετσι, η κυβέρνηση αφαιρεί και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να φανεί συνεπής απέναντι στους δανειστές και να καταβάλει τις δόσεις προς τους διεθνείς τοκογλύφους, για ένα χρέος που δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι.
Η συγκεκριμένη πολιτική δεν αφορά ένα επιμέρους θέμα. Οι πόροι των ασφαλιστικών ταμείων, που έτσι και αλλιώς έχουν λεηλατηθεί διαχρονικά, οδηγούνται και πάλι για να εξυπηρετηθούν οι «ανάγκες» του καπιταλιστικού κράτους, για να στηριχθεί η εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς και στη συγκεκριμένη περίπτωση η εξυπηρέτηση του «δημόσιου» χρέους. Οποιος όμως και αν είναι ο λόγος αυτής της πολιτικής απόφασης, σε όποιο πρόσχημα και αν καταφεύγει η κυβέρνηση για να τη δικαιολογήσει, τα αποτελέσματα δεν αλλάζουν. Και αυτά είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού.
Τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται σε παραπέρα οικονομική ασφυξία, στερούνται και τα ελάχιστα ευρώ που προορίζονταν για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών τους. Με μια κουβέντα: Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει οικονομικά την Κοινωνική Ασφάλιση, αντί να αναζητήσει και να βρει τρόπους ενίσχυσης των αποθεματικών της, της δίνει άλλο ένα χτύπημα.
Επαναλαμβάνει δηλαδή ό,τι και οι προηγούμενοι. Δεν προσθέτει πόρους στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά της αφαιρεί, δεσμεύοντας για λογαριασμό της πολιτικής που ασκεί για το χρέος, ό,τι είχε απομείνει στα Ταμεία. Αυτό είναι το πρώτο ουσιαστικό δείγμα γραφής της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του Ασφαλιστικού. Και είναι ηχηρό.
Στύβουν ακόμα και τον ΟΑΕΔ
Στη βάση αυτής της πολιτικής, ήδη ο ΟΑΕΔ την περασμένη Πέμπτη, με απόφαση της διοίκησής του και μοναδική άρνηση αυτή του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ, προχώρησε στη διάθεση του ποσού των 120 εκατομμυρίων ευρώ προς το κράτος, την ώρα που οι 9 στους 10 ανέργους δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ ως επίδομα!
Μάλιστα, η νέα διοικήτρια του ΟΑΕΔ, για να δικαιολογήσει την απόφαση, πρόβαλε τον ασύλληπτο ισχυρισμό ότι αυτά τα χρήματα δεν τα έχει ανάγκη ο Οργανισμός (!). Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ό,τι του περισσεύουν και άρα μπορεί να τα τοποθετήσει σε κρατικά repos. Και, πράγματι, από άποψη «λογιστική» ο ΟΑΕΔ σε συγκεκριμένες φάσεις μπορεί και να παρουσιάζει πλεόνασμα. Από πού προέρχεται όμως αυτό το πλεόνασμα;
Η απάντηση προφανής: Από τις δραστικές περικοπές που επιβλήθηκαν στα επιδόματα του ΟΑΕΔ σε βάρος των ανέργων και των οικογενειών τους και που απτόητη συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση. Κάτι δηλαδή σαν τα «αιματηρά πλεονάσματα», για τα οποία καυχιόταν η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, βέβαια, τα «πλεονάσματα» αυτά είναι καλοδεχούμενα και «αξιοποιήσιμα» από την κυβέρνηση.
Μόνο που αυτά στηρίζονται σε έναν προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ -όπως συντάχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση- o οποίος για το 2015 προβλέπει μόλις 992 εκατ. ευρώ για επιδόματα ανεργίας, που αντιστοιχούν στο 33,7% των εσόδων του. Δηλαδή, μόλις ένα στα τρία ευρώ από τα έσοδα του Οργανισμού κατευθύνεται προς τους ανέργους. Αντίστροφα, τα «προγράμματα απασχόλησης», που κατά κύριο λόγο απευθύνονται και υπηρετούν τις επιχειρήσεις, «καταβροχθίζουν» 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 22,37% των συνολικών δαπανών του ΟΑΕΔ.
Και όμως, αυτόν τον κραυγαλέα αντεργατικό προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, ο οποίος έχει την πολυτέλεια να έχει και περισσεύματα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ούτε τολμά να τον ακουμπήσει. Κατά τ' άλλα, τα μνημόνια για την κυβέρνηση «είναι παρελθόν», όπως κοκορεύονται σε κάθε τους εμφάνιση τα κυβερνητικά στελέχη. Είναι τόσο παρελθόν, που κάθε μέρα εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι σε κάθε βήμα τους το βρίσκουν να ορθώνεται μπροστά τους.