Η Εφημεριδα των συντακτων-αναδημοσιευση
Tο βρετανικό BBC και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Αssociated Press ήταν τα πρώτα που αποκάλυψαν το όνομα της ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακής εταιρείας, στην οποία ανήκει το τάνκερ που βομβαρδίστηκε την Κυριακή 4 Ιανουαρίου έξω από το λιβυκό λιμάνι Ντέρνα, από την πολεμική αεροπορία της εξόριστης κοσμικής κυβέρνησης της Λιβύης, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ναυτικών και τον τραυματισμό άλλων δύο.
Πρόκειται για την Aegean Shipping Enterprises Company του ομίλου Μελισσανίδη, στην οποία ανήκει το λιβεριανής σημαίας δεξαμενόπλοιο Araevo, που ήταν ναυλωμένο από την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης, εκτελώντας δρομολόγιο ανεφοδιασμού του τοπικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωση που καταδικάζει τον βομβαρδισμό και απαιτεί αποζημίωση για τα θύματα –ένα εκ των οποίων Ελληνας ναυτικός–, δεν αναφέρει το όνομα της ναυτιλιακής εταιρείας ούτε του ιδιοκτήτη της.
Συγκάλυψη
Αυτό επισήμανε και ο διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή», Νίκος Φίλης, στην τηλεοπτική εκπομπή «Ενικός» του Ν. Χατζηνικολάου το βράδυ της Δευτέρας, προφέροντας το όνομα του εφοπλιστή Δ. Μελισσανίδη, που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για λαθρεμπόριο καυσίμων, ενώ κατηγόρησε το υπουργείο Εξωτερικών για συγκάλυψη: «Το πλοίο αυτό έχει όνομα, είναι του κ. Μελισσανίδη, και το υπουργείο Εξωτερικών αρνείται να ενημερώσει την κοινή γνώμη και τον ελληνικό λαό, καθώς ο ευνοούμενος του κ. Σαμαρά είναι αυτός που κρύβεται πίσω από την επίθεση από το επίσημο κράτος της Λιβύης στο πλοίο με δύο νεκρούς», δήλωσε ο Ν. Φίλης, προκαλώντας πανικό στην πρώην κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη, αλλά και στον βουλευτή και υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, που έσπευσε να καλύψει τον Ευ. Βενιζέλο, δηλώνοντας ότι αναφέρθηκε στην επίσημη δήλωσή του το όνομα της πλοιοκτήτριας εταιρείας (κάτι που ωστόσο μέχρι τότε δεν ίσχυε).
Αντιφάσεις
Οι πληροφορίες για το τάνκερ μέχρι χθες ήταν αντιφατικές και συγκεχυμένες. Ο εκπρόσωπος των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων, συνταγματάρχης Αχμεντ Μεσμάρι, δήλωσε αρχικά στο Reuters ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε ισλαμιστές μαχητές στο λιμάνι της Ντέρνα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών. O ίδιος συνταγματάρχης δήλωσε στο BBC ότι η επίθεση στο τάνκερ πραγματοποιήθηκε, επειδή δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα για έλεγχο πριν μπει στο λιμάνι.
Πρόσθεσε ότι η προκαθορισμένη κατεύθυνση του πλοίου ήταν ένα εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ντέρνα, αντί αυτού όμως το πλοίο «πήρε διαφορετική πορεία», εισερχόμενο σε «στρατιωτική ζώνη». «Ζητήσαμε από το πλοίο να σταματήσει, αντ' αυτού όμως έσβησε όλα του τα φώτα και δεν ανταποκρινόταν, οπότε ήμασταν υποχρεωμένοι να το χτυπήσουμε», δήλωσε.
Ωστόσο, ο ίδιος στο Αssociated Press εμφανίζεται να ζητάει συγγνώμη για τον βομβαρδισμό εκ μέρους των λιβυκών αρχών και να εκφράζει την οδύνη του για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών, λέγοντας ότι δεν είχαν πληροφορίες για το πλοίο που φάνηκε ύποπτο και το βομβάρδισαν, αντιμετωπίζοντάς το ως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Tις δηλώσεις του διέψευσε η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για το δρομολόγιο του πλοίου.
«Ρητά και κατηγορηματικά»
Ανακοίνωση εξέδωσε χθες η διαχειρίστρια ναυτιλιακή εταιρεία Αegean, επιβεβαιώνοντας την εκδοχή της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης και διαψεύδοντας τις αναφορές ότι το πλοίο δεν συμμορφώθηκε σε έλεγχο: «Ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδεται “αναφορά” που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα περί δήθεν άρνησης και μη συμμόρφωσης του πλοίου σε διαταγές να σταματήσει, μόλις προσεγγίσει τον Λιμένα της Ντέρνα, για να επιβεβαιωθεί το φορτίο του» σημειώνει η ανακοίνωση της Aegean.
H ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία καταδικάζει τον βομβαρδισμό ως «μία βάναυσα εγκληματική και απρόκλητη ενέργεια, με τραγικό επακόλουθο την απώλεια δύο αθώων νέων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δύο» και δηλώνει ότι «συμπαρίσταται αμέριστα στις οικογένειες των θυμάτων και θα εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό, τη δικαστική δίωξη και τιμωρία των υπαιτίων του διαπραχθέντος εγκλήματος».
Αμεση διερεύνηση των αιτίων και συνθηκών του βομβαρδισμού, καθώς και ενημέρωση για τις ενέργειες που θα ακολουθήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ζήτησαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ, αναφέροντας στην κοινή ανακοίνωσή τους το όνομα της Aegean και του Δ. Μέλισσανίδη, κάτι που παρέλειψε να αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ.