ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ανησυχία Κίνας για τη σύμβαση παραχώρησης Cosco-ΟΛΠ

Ο Γιώργος Σταθάκης, ο Θοδωρής Δρίτσα και ο Zou Xiaoli.

Η Εφημερίδα των Συντακτών-αναδημοσίευση

Ο Γιώργος Σταθάκης, ο Θοδωρής Δρίτσα και ο Zou Xiaoli
Δεύτερη συνάντηση μέσα σε λίγες ημέρες είχε με μέλη της κυβέρνησης ο Κινέζος πρέσβης Zou Xiaoli. Μετά την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου την Δευτέρα όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Πέμπτη συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Δρίτσα.
Το υπουργείο Ναυτιλίας με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι κατά τη συνάντηση «επιβεβαιώθηκε η κοινή θέση των δυο πλευρών για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας σε πολλαπλά επίπεδα με αναγνώριση των αρχών της ισότητας, της αμοιβαίας ωφέλειας και με σεβασμό στον πολιτισμό και τη μακραίωνη ιστορία των δυο λαών». Οι δυο υπουργοί και ο πρέσβης συμφώνησαν για τη δρομολόγηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνάντηση τη ζήτησε ο ίδιος ο πρέσβης σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει τις δηλώσεις Θ. Δρίτσα περί «επαναδιαπραγμάτευσης» της σύμβασης παραχώρησης. Απ' ό,τι λέγεται, αμφότεροι οι υπουργοί του ξεκαθάρισαν ότι καμία σχέση δεν έχει η ακύρωση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ και ΟΛΘ με τη σύμβαση παραχώρησης της Cosco με τον ΟΛΠ και του επανέλαβαν τη θέση που έχει ήδη διατυπώσει ο Θ. Δρίτσας, ότι οι συμφωνίες αυτές είναι σεβαστές.
Βέβαια οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η σύμβαση παραχώρησης που έχει συναφθεί ανάμεσα στην Cosco και στον ΟΛΠ για 35 χρόνια και αφορά τις δυο προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που εκμεταλλεύεται η Cosco, θα εξεταστεί εκ νέου από την κυβέρνηση, με στόχο να τεθούν κάποιοι όροι πιο επωφελείς για την εθνική οικονομία.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν πάντως ότι αυτό που απασχολεί τους Κινέζους είναι η σύμβαση παραχώρησης και όχι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, καθώς η προβλήτα Ι του ΟΛΠ την οποία θα αποκτούσαν με την αγορά των μετοχών, δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι' αυτούς. Θα το έκαναν μόνο για να μην υπάρξει ανταγωνιστής στα πόδια τους.
Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ: «Το 2008 ο όμιλος Cosco εξασφάλισε μια σύμβαση παραχώρησης για την ανάπτυξη των δυο κύριων σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτό το πρόγραμμα είναι υπόδειγμα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες και θεωρούμε ότι οι δυο κυβερνήσεις θα παραμείνουν προσηλωμένες στη συνέχιση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, αφού προσκομίζει ωφέλειες και για τους δυο λαούς».
Δηλώσεις έκανε -σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ- και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Σεν Ντανιάνγκ η οποία ανέφερε ότι σκοπεύουν να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και της Cosco.