ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η αλλαγή φρουράς στα υπουργεία!

Η Εφημερίδα των Συντακτών-=αναδημοσίευση

REUTERS/Alkis Konstantinidis
Υπουργείο Οικονομικών

ΕUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
Σειρά επαφών με τους εταίρους για μια «συμφωνία- γέφυρα» με το παλιό Πρόγραμμα, προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία, θα έχει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπως επισήμανε Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο νέος υπουργός επισήμανε ότι στο υπουργείο Οικονομικών η κυβέρνηση αναλαμβάνει να γυρίσει όχι μία, αλλά τρεις σελίδες:

Η πρώτη, αφορά στην αντιμετώπιση μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. Σύμφωνα με τον υπουργό, από το 2010 έγινε ένα μεγάλο τοξικό λάθος, καθώς ένα πρόβλημα πτώχευσης αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας. Τότε, είπε, δόθηκε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία, υπό τον όρο, συν τοις άλλοις, της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και η ιστορία αυτή δεν μπορούσε να έχει αίσιο τέλος. Η λογική αυτή, πρόσθεσε, κόστισε σε ζωές που χάθηκαν, ή υπονομεύτηκαν. Σήμερα, αρχίζει η επίλυση του προβλήματος και η αλλαγή αυτής της σελίδας.
Η δεύτερη, αφορά στη λιτότητα. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε υπέρ του λιτού βίου και όχι υπέρ της "πυραμιδικής λιτότητας". «Ανάπτυξη δεν σημαίνει να έχει τόσες πόρσε καγιέν στους στενούς δρόμους της Αθήνας, σκουπίδια στις παραλίες και καταστροφή του περιβάλλοντος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες ήταν δημιουργικοί όταν ζούσαν λιτά, χωρίς πιστωτικές κάρτες και δάνεια και χρησιμοποιούσαν τις αποταμιεύσεις τους για να σπουδάζουν τα παιδιά τους».
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η συγκεκριμένη σελίδα θα γυρίσει από το υπουργείο, όπου οι πρώτες κινήσεις θα στοχεύουν στην άμεση εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των δαπανών για συμβούλους, συνεργάτες, κ.λπ., γεγονός που θα επιτρέψει την επαναπρόσληψη των καθαριστριών.
Η τρίτη σελίδα αφορά στην ανάδειξη του υπηρεσιακού δυναμικού του υπουργείου. «Δεν φέρουμε κομματικό στρατό ή άλλο στρατό», δήλωσε.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι προεκλογικά είχε επισημάνει ότι ο φόβος θα έδινε τη θέση του στη λογική και στη διαπραγμάτευση. Και αυτό, είπε, συμβαίνει τώρα, καθώς η Ευρώπη ξέρει να βρίσκει λύσεις και να αποφεύγει τα τελεσίγραφα.
Ο απελθών υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ανέφερε ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει πλέον εκλείψει και αυτό είναι αβαντάζ για τη νέα κυβέρνηση. Έκανε λόγο για πραγματικούς περιορισμούς στην οικονομία, λόγω των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, εκτιμώντας ότι η μείωση στα έσοδα λόγω των εκλογών, έφερε πιο μπροστά από τον Μάρτιο τις χρηματοδοτικές ανάγκες.
Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι επιθυμεί και αυτός να δοθεί μια επιπλέον παράταση και να «μην αφήσουμε λεφτά στο τραπέζι». Ευχήθηκε να επιτύχει η νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «αυτό το θέλει όλος ο κόσμος».
Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων 

ΕUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
«Η δική μας κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση ρήξης και ανατροπής. Δεν υπάρχει, όμως, απόλυτη ρήξη, η ρήξη ταυτίζεται σε έναν βαθμό με τη συνέχεια» τόνισε ο νέος υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον Ανδρέα Λοβέρδο.
«Το θέμα της Παιδείας είναι τεράστιο, δεν φταίει μόνο η απερχόμενη κυβέρνηση για τα προβλήματα. Η Παιδεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ευκαιριακά. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε βαθιές αλλαγές. Αλλά οι αλλαγές απαιτούν χρόνο αν όχι χρόνια», σημείωσε ο Αριστείδης Μπαλτάς.
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι η παράδοση γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή.
«Έχω την τιμή να μην έχουμε δεχθεί την απόλυση των διαθεσίμων και είναι ένα θέμα σε εκκρεμότητα. Στο μέλλον θα αξιολογηθεί ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο. Θα αξιολογήσουμε στη Βουλή την πολιτική σας», είπε ο απερχόμενος υπουργός.
Καταλήγοντας, ο κ. Λοβέρδος ευχαρίστησε τους υπαλλήλους για τη συνεργασία τους. Η αποστροφή του, πάντως, ότι «δεν ρωτήσαμε ποτέ την πολιτική σας τοποθέτηση» προκάλεσε αντιδράσεις από μερίδα των υπαλλήλων.
Νίκος Ξυδάκης αντί Κώστα Τασούλα και Σταύρος Κοντονής αντί Γιάννη Ανδριανού
«Η συνέχεια δεν προϋποθέτει μια ατάραχη επιφάνεια χωρίς ρυτίδες, μερικά κυματάκια σίγουρα θα φρεσκάρουν αυτό που ζούμε. Και σίγουρα αυτό για το οποίο εκλεχθήκαμε από τον ελληνικό λαό δεν είναι να συνεχίσουμε απλώς ό,τι βρήκαμε, αλλά να το αλλάξουμε, να το ανανεώσουμε, να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε όσο μπορούμε, να διδαχθούμε και να ανταποκριθούμε κυρίως σε αυτό το ισχυρό κάλεσμα της ιστορίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.
Και συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε ότι αυτό το υπουργείο έχει ένα μεγάλο φορτίο και μια αποστολή: να συμπυκνώνει και να αναδεικνύει, χωρίς να ποδηγετεί, μια ταυτότητα, ένα αξιακό πλαίσιο, χωρίς να κάνει ιδεολογικές και κομματικές χρήσεις της αρχαιολογίας και της ιστορίας, κάτι που το έχουμε δει στο διάβα του χρόνου και το ζήσαμε και την πρόσφατη περίοδο».
«Το υπουργείο Πολιτισμού είναι σαφώς προτιμότερο και αποτελεσματικότερο όταν δραστηριοποιείται αυτοτελώς και όχι όπως ξεκινά τώρα υπαγόμενο σε άλλους φορείς και δομές» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος υπουργός Κ. Τασούλας.
Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα όλα αυτά τα φαινόμενα», και ότι «στον Αθλητισμό θα επανέλθει η διαφάνεια, το φίλαθλο πνεύμα, η εφαρμογή των νόμων και η ισονομία».
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Γιάννης Ανδριανός έκανε εκτενή ανάλυση των πεπραγμένων αλλά και όσων πρέπει να γίνουν ακόμα.
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΕUROKINISSI
Με κύριο στόχο να φανεί χρήσιμος στους πολίτες και μάλιστα άμεσα, καθώς δεν υπάρχουν προσδοκίες αλλά απαιτήσεις του λαού, όπως είπε, ο νέος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής παρέλαβε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
«Ξέρετε, δεν βλέπω αλλά ακούω καλά και οι πόρτες του γραφείου μου θα είναι πάντα ανοιχτές» τόνισε ο νέος υπουργός, ο οποίος είπε ότι η βούλησή του είναι να υπερασπιστεί πρωτίστως τα συμφέροντα του λαού, καθώς παρατήρησε ότι υπάρχουν και άλλα συμφέροντα, διαπλεκόμενα στον χώρο της υγείας.
Αναφερόμενος στον απερχόμενο υπουργό Υγείας, ο κ. Κουρουμπλής είπε χαριτολογώντας: «Φεύγει ένας πατρίκιος κι έρχεται ένα πληβείος».
Ο Μάκης Βορίδης, από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας, ευχήθηκε στη νέα ηγεσία να τα καταφέρει. «Έχουν γνώση και ευαισθησία, στοιχεία που χρειάζονται στο υπουργείο Υγείας και νομίζω ότι θα προσφέρουν,με τις δικές τους απόψεις» σημείωσε.
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είπε ότι με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ με το οποίο επιβαρύνεται κάθε συνταγή.
Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

ΕUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση του λεγόμενου ιδιωτικού χρέους προανήγγειλε ο νέος υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στο περιθώριο της τελετής παραλαβής παράδοσης του υπουργείου.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αλλαγή της σχέσης με το μνημόνιο και την τρόικα καθώς όπως τόνισε σε διαφορετική περίπτωση η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μπορεί να πνιγεί.
Ανέφερε τους τρεις τομείς στους οποίους η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναπροσανατολίσει τις πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου που, όπως είπε, μέχρι τώρα ήταν η απορρύθμιση των αγορών, οι αποκρατικοποιήσεις και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.
Ο πρώην υπουργός Κ. Σκρέκας, αναφέρθηκε στη στροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, στην υψηλή απορροφητικότητα που επιτεύχθηκε στο ΕΣΠΑ και στην ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Θοδωρής Δρίτσας αντί Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θεόδωρος Δρίτσας είπε ότι δεν κρύβει την συγκίνησή του που ως Πειραιώτης αναλαμβάνει το υπουργείο της θάλασσας και στη συνέχεια τόνισε ότι δεν θα προχωρήσει η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς με αυτή την πολιτική διαφωνεί το σύνολο των φορέων των δύο πόλεων.
Ο απερχόμενος υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αφού ευχαρίστησε αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκε, είπε ότι είναι υπερήφανος για το έργο που παραδίδει και ζήτησε αναφερόμενος στην COSCO να μη διαταραχτεί με επαναδιαπραγμάτευση η σχέση με την Κίνα γιατί είναι στρατηγικής σημασίας. Επίσης ζήτησε να μη θιγεί η αυτοτέλεια του υπουργείου.
Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος

ΕUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
Την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου και της διαδικασίας περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και των ΕΛΠΕ ανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, μιλώντας στην τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον τέως υπουργό Γιάννη Μανιάτη και την απερχόμενη πολιτική ηγεσία.
Αναφερόμενος στα θέματα των διεθνών ενεργειακών σχέσεων ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε: «Δεν προτιθέμεθα να είμαστε δορυφόροι κανενός».
«Με την κυβέρνησή μας, τελειώνουν η τρόικα και τα μνημόνια, όσοι εφαρμοστικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί, θα καταργηθούν σταδιακά, αλλά άμεσα» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα θα είναι να τεθεί τέλος στη διάσπαση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Ο κ. Λαφαζάνης στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι στο ΥΠΕΚΑ έγινε μια κανονική και ουσιαστική τελετή παράδοσης, όπως επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός, πέρα από τις διαφορές και κατέληξε: «Τα λόγια είναι εύκολα, ελπίζουμε και στην πράξη να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».
Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ICON PRESS / ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Μήνυμα για συνεργασία προς όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, προς το συμφέρον του δημόσιου συμφέροντος και του πολίτη, καθώς και την επιστροφή όσων είχαν απολυθεί με μνημονιακούς νόμους, μέσω διαθεσιμότητας, κινητικότητας κ.λπ., έστειλε ο νέος υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Ανασυγκρότησης κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο πρώην υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι «πήραμε εντολή, οι άνθρωποι που βρέθηκαν άδικα έξω από τις δουλειές τους να επανακάμψουν το συντομότερο δυνατό», αναφέροντας τους σχολικούς φύλακες και τις καθαρίστριες και επισημαίνοντας ότι «για τη χώρα δεν υπάρχει μέλλον με οποιοδήποτε οικονομικό ή διοικητικό πρόγραμμα εάν είμαστε υποχρεωμένοι να εξυπηρετήσουμε αυτό το μη βιώσιμο χρέος της χώρας».
Αφού καλωσόρισε τη νέα πολιτική ηγεσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα είναι στη διάθεσή τους για να τους ενημερώσει για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου και τους συνεργάτες του και κάλεσε το νέο υπουργό «να μη δίνεται η εντύπωση ότι η κάθε κυβέρνηση που έρχεται ξηλώνει το έργο της προηγούμενης».
Γιάννης Πανούσης αντί Βασίλη Κικίλια
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Την πολιτική της νέας κυβέρνησης και τους βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η λειτουργία της αστυνομίας και γενικώς των Σωμάτων Ασφαλείας έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασθγκρότησης, Νίκος Βούτσης, και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, καθηγητής Γιάννης Πανούσης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό, Βασίλη Κικίλια.
Ο κ. Κικίλιας, υποδεχόμενος τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τόνισε ότι στο μικρό διάστημα που βρισκόταν σε αυτή τη θέση, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής αστυνομίας και στην προσπάθεια να είναι φιλική προς τον πολίτη. Γι'αυτό, όπως είπε «δεν στείλαμε τα ΜΑΤ στις απολυμένες καθαρίστριες, αλλά άοπλες γυναίκες, για την εφαρμογή της νομιμότητας».
Στη συνέχεια έκανε απολογισμό των όσων έγιναν επί υπουργίας του, εστιάζοντας στη σύλληψη τρομοκρατών, όπως ήταν ο Μαζιώτης, ο Ξηρός και ο Σταμπούλος, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Βούτση και τον κ. Πανούση, σημειώνοντας ότι η δημόσια διοίκηση θα έχει συνέχεια γι αυτό θα είναι ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές διαφορές στη διάθεση της νέας ηγεσίας για ό,τι τον χρειαστούν.
Άφησε, ωστόσο, και κάποιες αιχμές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για τη σύλληψη των τρομοκρατών, «πήραν τα εύσημα από τη διεθνή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία, όχι όμως όπως θα έπρεπε από μέλη της σημερινής κυβέρνησης». Κατέληξε: «Σας παραδίδω μία κατασυκοφαντημένη αστυνομία, που πρέπει σύντομα να αποκαταστήσει το κύρος, που της αρμόζει».
Ο κ. Πανούσης, από την πλευρά του, δήλωσε ότι γνωρίζει τους περισσότερους αξιωματικούς, που ήταν μαθητές του και είπε ότι δεν τα πάει καλά με την πολιτική και θέλει σχολείο για να διδάξει.
Υπουργείο Εργασίας

Την άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (ΟΜΕΔ) καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, εξήγγειλε ο νέος υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Εργασίας.
Ο υπουργός Εργασίας, δεσμεύτηκε, επίσης, για την επαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις απολύσεις, την κατάργηση του χουντικού, όπως τον χαρακτήρισε, νόμου για την πολιτική επιστράτευση των απεργών και την επαναφορά των αρμοδιοτήτων του οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
«Ό,τι περιλαμβάνεται στο email Χαρδούβελη προς την τρόικα και αφορούν το ασφαλιστικό, τα όρια ηλικίας τους παλαιούς ασφαλισμένους και μειώσεις συντάξεων, για μας δεν υπάρχουν» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.
Στην τοποθέτησή του ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, καλωσόρισε τους νέους υπουργούς ενώ υπεραμύνθηκε του έργου του αναφερόμενος ιδιαίτερα στα νέα πληροφοριακά συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου των συντάξεων και της αγοράς εργασίας, την ενοποίηση της νομοθεσίας και την διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων.
Υπουργείο Δικαιοσύνης

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Αλλαγή πολιτικής και στο χώρο της δικαιοσύνης με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη πάντα στα πλαίσια του συντάγματος και του κράτους δικαίου εξήγγειλε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νίκος Παρασκευόπουλος.
Αναφερόμενος στον ρόλο της δικαιοσύνης, ο νέος υπουργός τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα, τη δικαιοσύνη και το κράτος δίκαιου και πολύ βαθύτερος σε συνθήκες κρίσης.
Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς και τόνισε ότι πρέπει να προστρέξουμε σε όλα τα επίπεδα –δικαιοσύνη και σωφρονιστικό σύστημα- τους αδύναμους, αυτούς που βρίσκονται σε δυσχερέστερη από άλλους θέση.
Ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρθηκε στο έργο κατά τη διάρκεια της θητείας του.
«Κάναμε τομές που άλλαξαν την εικόνα της χώρας», τόνισε ο κ. Αθανασίου και απαρίθμησε ενδεικτικά τον Κώδικα Δικηγόρων, τον αντιρατσιστικό νόμο, τα νομοθετήματα κατά της διαφθοράς, την ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων και καταδίκων, τον νόμο κατά της παιδικής πορνογραφίας, τη δημιουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας, τη δικαστική διαμεσολάβηση κ.λπ.
«Εκκρεμούν και είμαι σίγουρος πως θα βελτιωθούν ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ο Σωφρονιστικός Κώδικας, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και ο Ποινικός Κώδικας. Δεν έχουν υιοθετηθεί κατά γράμμα από το υπουργείο μέχρι στιγμής», είπε ο κ. Αθανασίου αναφερόμενος στις εκκρεμότητες του υπουργείου.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΕUROKINISSI
Για μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, που θα είναι δραστήρια και θα ανοίγει γέφυρες με όλο τον κόσμο, έκανε λόγο ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, παραλαμβάνοντας χθες τα «ηνία» από τον απερχόμενο Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τον εαυτό του, όσο και τους συναδέλφους του αναπληρωτές υπουργούς, Νίκο Χουντή και Ευκλείδη Τσακαλώτο, ως ευρωπαϊστές, τονίζοντας παράλληλα ότι «προσβλέπουμε στις γέφυρες με τον νέο αναδυόμενο κόσμο». Όπως σημείωσε, «δεν θεωρούμε ότι οι σχέσεις μας ανάμεσα στην ευρωπαϊκή μας ένταξη και πορεία βρίσκονται σε αντίθεση ή αντίφαση με τις σχέσεις μας με τις αναδυόμενες νέες δυνάμεις».
Ειδική αναφορά έκανε ο νέος υπουργός Εξωτερικών και στον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας ως παράγοντας σταθερότητας.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι παρέδωσε στον κ. Κοτζιά, κατά τη σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, μια 16σέλιδη επιστολή, αυστηρά προσωπική, με τις επισημάνσεις και τις εμπειρίες του, σε σχέση με τα ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής.
Το γεγονός ότι κάμφθηκε η οικονομική και δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας δεν σημαίνει ότι κάμφθηκε σε οποιοδήποτε σημείο η εθνική κυριαρχία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.