ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Μποφόρ αντιδράσεων για τον «φιλικό διακανονισμό»!

"H Eφημερίδα των Συντακτών"
αναδημοσίευση

Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ εξήγγειλαν 24ωρη απεργία την Παρασκευή και αποχή το Σάββατο, ενώ με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους αρχηγούς των κομμάτων καταγγέλλουν ότι προωθείται πολιτικό ατόπημα σε βάρος του ΟΛΠ 

Η κατάθεση της Σύμβασης ανάμεσα στον ΟΛΠ και στην Cosco (φιλικός διακανονισμός) με τη μορφή τροπολογίας το βράδυ της Τρίτης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και η αναμενόμενη ψήφισή της το Σάββατο, προκάλεσε Μποφόρ αντιδράσεων στους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, σε έκτακτη συνεδρίασή τους χθες, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον ΟΛΠ αύριο και αποχή από την εργασία μεθαύριο. Ετσι, την Παρασκευή θα παραμείνει κλειστό το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, ενώ παράλληλα στις 11.30 το πρωί οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.
Εκτός από τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλο και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στην οποία καταγγέλλουν ότι «η κυβέρνηση με την επικύρωση από τη Βουλή του “φιλικού διακανονισμού” προχωράει σ’ ένα οικονομικό και πολιτικό ατόπημα σε βάρος του ΟΛΠ και κατ’ επέκταση του ελληνικού Δημοσίου». Υποστηρίζουν επίσης ότι η επικύρωση αυτή επιχειρείται να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ουσιαστική συζήτηση, αφού προωθεί την εν λόγω τροποποιητική σύμβαση ως τροπολογία και μάλιστα εν μέσω διαδικασιών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και πιθανής προσφυγής σε βουλευτικές εκλογές.
Καταγράφουν τους δυο βασικούς λόγους για τους οποίους χαρακτηρίζουν τη σύμβαση «σκανδαλώδη ενέργεια» που είναι: Η επέκταση στη δυτική πλευρά της προβλήτας ΙΙΙ προχωράει χωρίς καμιά διαγωνιστική διαδικασία και δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπληρωματικό έργο, αλλά νέα Σύμβαση. Αναστέλλεται η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος μέχρι το ΑΕΠ της χώρας να φθάσει στα επίπεδα του 2008 συν 2% για κάθε έτος. Ουσιαστικά δηλαδή το καταργεί, αφού αυτό θα συντελεστεί μετά από 25 χρόνια, οπότε και θα εξαντληθούν τα όρια της αρχικής παραχώρησης. Τέλος, ζητούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν στην επικύρωση αυτής της «έκνομης και βλαπτικής για τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας σύμβασης».
«Βλαπτική η συμφωνία»
Την αντίδρασή του εξέφρασε και το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει ότι με αυτό τον τρόπο «η Cosco από παραχωρησιούχος μεταβάλλεται σε ουσιαστικό κύριο του λιμανιού», ενώ χαρακτηρίζει τη συμφωνία «βλαπτική» για την πόλη του Πειραιά και την οικονομία.
Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης παρουσίασε με δηλώσεις του μια τελείως διαφορετική εικόνα. Οπως ανέφερε, η συμφωνία υπηρετεί πλήρως τα οικονομικά συμφέροντα του ΟΛΠ, ενισχύει την κερδοφορία του και επιφέρει σημαντικά οφέλη στο Δημόσιο και την ελληνική οικονομία. Ξεκαθάρισε ότι η Συμφωνία συνήφθη με διαδικασίες πλήρους διαφάνειας (έγκριση από Ε.Ε., από Ελεγκτικό Συνέδριο, από ΔΣ και Γ.Σ. των μετόχων) και ουδεμία σχέση έχει με την επιχειρούμενη από το ΤΑΙΠΕΔ πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.