ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ...ΑΠΟ ΤΟ WWW.PIREAS2DAY.GR

http://www.pireas2day.gr/   -  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/12/2014
Αγωνία για πάνω από 300 άτομα και ερωτήματα
Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την απομάκρυνση από το «Norman Atlantic» επιβατών και πληρώματος αρχίζουν να δημιουργούνται σημαντικά ερωτηματικά.

Μετά από πολύωρες προσπάθειες επιβιβάστηκαν στο φορτηγό πλοίο «Spirit of Piraeus» σχεδόν και οι περίπου 150 επιβαίνοντες που είχαν απομακρυνθεί με σωσίβια βάρκα ενώ ορισμένοι άλλοι απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα της Ιταλικής Ακτοφυλακής.
Το ερώτημα, που υπάρχει είναι:
•    Γιατί δεν έφτασαν ποτέ τα ελληνικά Super Puma για να παραλάβουν κόσμο από το φλεγόμενο πλοίο;
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και πλησιάζει στο πλοίο ένα ρυμουλκό, για να το ρυμουλκήσει σε κάποια κοντινή ακτή πιθανόν της Αλβανίας για να μπορέσει να γίνει με ασφάλεια η αποβίβαση των επιβατών και του πληρώματος.

Το Pireas2day.gr στην πρώτη ανάρτησή του είχε επισημάνει τα αποτελέσματα της τελευταίας επιθεώρησης του πλοίου (για να τα διαβάσετε πατήστε εδώ) και παραμένει αναπάντητο το ερωτηματικό για το εάν είχαν αποκατασταθεί οι ελλείψεις σε θέματα πυρασφάλειας και στα σωστικά. Ακόμα και εάν είχε δοθεί προθεσμία από τις λιμενικές αρχές για να αποκατασταθούν, δεν πρέπει να διευκρινιστεί το θέμα;
Το τρίτο ερωτηματικό, που υπάρχει είναι:
•    Αφού αποκαλύφθηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι δυσκολίες μιας επιχείρησης διάσωσης σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θα εξεταστεί η εφαρμογή του «απαγορευτικού» απόπλου λόγω καιρου για ΟΛΑ τα πλοία κατ’ εφαρμογή της Οδηγίας «Ερρικα 2»;

Ο υπουργός Ναυτιλίας

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι:
«Aπό τις 4:00 σήμερα τα ξημερώματα, έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στο Norman Atlantic. Στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 478 άτομα ( πλήρωμα και επιβάτες ) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες.
Στην περιοχή πνέουν άνεμοι οι οποίοι αγγίζουν τα 10 Bf, 55 μίλια ταχύτητα αέρος, ενώ υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολες οποιεσδήποτε επιχειρήσεις από αέρος. Στην περιοχή έχουν σπεύσει και ήδη συνδράμουν αρκετά εμπορικά πλοία. Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic είναι Ιταλός και βέβαια το συντονισμό της έρευνας διάσωσης από τη στιγμή που κατέφθασε έχει αναλάβει το πλοίο Cruise Europa το οποίο επίσης έχει Ιταλό κυβερνήτη.
Βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τις Ιταλικές αρχές, με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει διαθέσει στην επιχείρηση ελικόπτερα και αεροπλάνα.
Aυτή τη στιγμή τα παραπλέοντα πλοία είναι το Spirit of Piraeus , το Plana, το Aby Jeannete, Cruise Europa, το Evinos , το οποίο είναι δεξαμενόπλοιο και θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα σε περίπτωση που υπάρχει αεροδιακομιδή των επιβαινόντων, το Genmar Argus, το Stelios B, το Serifos και προσεγγίζουν την περιοχή το πυροσβεστικό σκάφος Γκάτσος από την Κέρκυρα, ένα πλωτό της Ιταλικής Ακτοφυλακής και ένα πλοίο του Ιταλικού πολεμικού ναυτικού.
Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, με πολλές δυσκολίες και επικοινωνίας και συνεννόησης. Ήδη , το ιταλικό Κέντρο διάσωσης της Ρώμης εφ΄όσον το πλοίο βρίσκεται, ήδη, στα Ιταλικά χωρικά ύδατα αναλαμβάνει τον πλήρη συντονισμό και με τη συνεργασία τη δική μας και βεβαίως έχουμε θέσει στη διάθεσή τους όλα αυτά τα μέσα που σας ανέφερα. Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων και βεβαίως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μα κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και για το οποίο χρειάζεται η συνδρομή πολλαπλών δυνάμεων. Ευτυχώς τα παραπλέοντα πλοία είναι αρκετά, πράγμα που μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε στο σημείο αυτό να έχουμε αρκετές δυνάμεις για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θέσουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ αυτόν που βρίσκονται τώρα.”

Η εταιρεία

Η ΑΝΕΚ, που έχει ναυλώσει το πλοίο σε ανακοίνωσή της γνωστοποίησε τα εξής:

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Δεκεμβρίου 2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο “NORMAN ATLANTIC” της εταιρείας “VISEMAR di Navigazione S.R.l.”, ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολόγια γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.
Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές.

Η Εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία.