Με απλά λόγια …βάζουν και τις “Ρίζες” στο “κάδρο” των πιθανόν προεκλογικών κρίσων!
Όπως και να ΄χει επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να είναι ανεκτό να γίνουν κρίσεις πριν από τις εκλογές αν βέβαια αυτές γίνουν μέχρι τον Μάρτιο. Ενδεχόμενο που κάθε μέρα συζητιέται παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μόλις χθες είπε ότι “έχει εκλογές”.
Από την άλλη είναι βέβαιο ότι στην κυβέρνηση έχουν στην λίστα “προτεραιοτήτων” σε περίπτωση που αποφασιστούν εκλογές, κρίσεις στις ΕΔ. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει αυτή τη στιγμή τα δεδομένα έχουν ως εξής:
• Ο κατά 99% διάδοχος του Μιχαήλ Κωσταράκου στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ θα είναι ο Α/ΓΕΝ Βαγγέλης Αποστολάκης. “Κλειδωμένες” θεωρούνται οι θέσεις Α/ΓΕΝ και Αρχηγού Στόλου από τον Π.Λίτσα η πρώτη που θα παραδώσει τον Στόλο στον σημερινό υπαρχηγό Παναγιώτη Παστουσέα.
• Για το ΓΕΣ πολλοί στην κυβέρνηση βλέπουν θετικά την αντικατάσταση του Α/ΓΕΣ Χρήστου Μανωλά, με “μειονότητα” τους ψύχραιμους που επισημαίνουν πρώτα απ΄ όλα τις ικανότητές του και κατά δεύτερον το…αστείον του πράγματος . Που δεν είναι άλλο από μία ακόμη αλλαγή Α/ΓΕΣ ,η τέταρτη μέσα σς δυο χρόνια χωρίς να υπάρχει αφορμή κι αιτία.
•Στο ΓΕΑ ο Αρχηγός Βαγγέλης Τουρνάς έχει θερμούς υποστηρικτές στην κυβέρνηση ακόμη και για να κάνει την έκπληξη και να προωθηθεί αυτός στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Γι΄ αυτό αφήσαμε και το 1% να μην είναι ο Αποστολάκης Α/ΓΕΕΘΑ. Το χθεσινό ατύχημα επιβαρύνει το κλίμα καθώς είναι το έκτο σε διάστημα 12 μηνών. Ευτυχώς όλα ήταν ατυχήματα κι όχι δυστχήματα με απώλειες ζωών. Ο Αρχηγός ΑΤΑ Χρήστος Βαϊτσης αναμένει κι αυτός να προωθηθεί στην θέση του Α/ΓΕΑ. Οι υποστηρικτές του Τουρνά είναι δικοί του πολέμιοι. Η πιο …βολική λύση θα ήταν να γινόταν Α/ΓΕΕΘΑ ο Τουρνάς και να προωθηθεί στην θέση του Α/ΓΕΑ ο Βαίτσης ώστε “όλοι να είναι ευχαριστημένοι”.
Ο “παράγοντας” Δένδιας
Σ΄ όλα αυτά τα σενάρια ακόμη δεν έχει αντιδράσει ο νέος ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας. Ακούει όσους βρήκε στο ΥΠΕΘΑ, έχει αρχίσει να σχηματίζει άποψη για “πρόσωπα” και “πράγματα” αλλά τα χαρτιά του δεν τα ‘χει ανοίξει. Οι τελικές απόψεις και εισηγήσεις του δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζονται μ΄ όσα προαναφέραμε. Μπορεί να διαφοροποιούνται και το ερώτημα είναι μέχρι που μπορεί να φθάσει αυτή η διαφοροποίηση.
Από την άλλη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δείξει ότι αλλάζει άποψη για πρόσωπα ακούγοντας απόψεις και εισηγήσεις από περισσότερους από έναν “έμπιστους”. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεταστροφή του στην περίπτωση του σημερινού Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου.