ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Το Λιμενικό «βουλιάζει» στα προβλήματα!

http://www.pireas2day.gr
αναδημοσίευση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/11/2014

Οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα του Λιμενικού Σώματος απέναντι σε ένα «οργανωμένο έγκλημα», που διαρκώς εξελίσσεται, αποτυπώθηκαν στις εναρκτήριες ομιλίες του 7ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών ΛΣ (ΠΕΑΛΣ), το οποίο ξεκίνησε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με μια ημερίδα με θέμα: «Το Οργανωμένο Έγκλημα: Προσεγγίσεις».
Είναι αξιοσημείωτο ότι στην έναρξη του συνεδρίου, όπως επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, δεν παραβρέθηκε «κανένας υπουργός ούτε βουλευτής των κομμάτων της συγκυβέρνησης». Αντίθετα, παραβρέθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ Δημήτρης Σαϊτάκης υπογράμμισε ότι «η ημερίδα  της ΠΕΑΛΣ στοχεύει αφενός μεν στην ενημέρωση των πολιτών γύρω από την δράση των Λιμενικών στη θάλασσα, αλλά κυρίως στοχεύει στην ευαισθητοποίηση γύρω από την πρόληψη, θέλοντας να εξασφαλίσει ασφάλεια για όλες τις Ελληνικές οικογένειες προλαβαίνοντας καταστάσεις».

«Η ημερίδα μας θα φωτίσει και άλλα θέματα που αποτελούν σημαντικές πτυχές του «Οργανωμένου Εγκλήματος». Το πλαίσιο δράσης των παράνομων δικτύων, το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισής του οργανωμένου εγκλήματος, η πρόσληψη του φαινομένου από τους πολίτες, ο ρόλος των ΜΜΕ, ποιες είναι οι παγίδες που ενέχει η επαγγελματική τριβή με το οργανωμένο έγκλημα και πόσο διάτρητο είναι το σύστημα καταστολής, υπάρχουν άραγε περιθώρια πρόληψης των σοβαρών εγκλημάτων;», ανέφερε ο κ. Σαϊτάκης. Και πρόσθεσε:
«Οργανωμένο Έγκλημα», για τους Λιμενικούς είναι κάθε αξιόποινη πράξη που μέσω της διαφθοράς και της βίας περικλείει παράνομες δραστηριότητες με δράστες κυρίως μεγάλες ομάδες, δίκτυα, επιχειρήσεις ή οργανισμούς που ιδρύθηκαν για τον σκοπό αυτό και δρουν εντός της δικαιοδοσίας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής»

Στην διάρκεια της ημερίδας τοποθετήθηκαν  ως εισηγητές, ειδικοί, γνώστες του προβλήματος, που με τις διαλέξεις τους προσέγγισαν το θέμα του οργανωμένου εγκλήματος και ανέλυσαν εξειδικευμένα ζητήματα.

Τα προβλήματα των στελεχών του ΛΣ

Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ αφού επεσήμανε ότι το 7ο Συνέδριο γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο « κατά την οποία έχουν αποκαλυφθεί πολλά από τα αδιέξοδα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τριάντα τελευταία χρόνια, από διαφορετικές κυβερνήσεις αλλά και τα πέντε τελευταία χρόνια, για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης», επεσήμανε:
«Το μέγεθος της αδικίας και το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης που αισθάνεται η ελληνική κοινωνία οδηγούν αναπόφευκτα σε κοινωνικές αντιδράσεις και ανατροπές. Εμείς οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, όπως το σύνολο των εργαζομένων της μισθωτής εργασίας, βιώνουμε με τον πλέον απόλυτο τρόπο τις επιπτώσεις των συνταγών και των πολιτικών των τροϊκανών δανειστών, που εφαρμόζονται για την εξυγίανση της οικονομίας τόσο στη προσωπική όσο και στην υπηρεσιακή μας καθημερινότητα».

Ο ίδιος αναφερόμενος στο σύνολο των προβλημάτων του προσωπικού του ΛΣ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
•    Οι αποδοχές μας δεν αρκούν πλέον για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
•    Ένα χρόνο πριν, στο προηγούμενο συνέδριό μας στο Ηράκλειο, είχαμε αναφερθεί στις αγωνίες μας για τις δραματικές μειώσεις των λειτουργικών δαπανών, για τις ελλείψεις σε τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.
Σήμερα έναν ολόκληρο χρόνο μετά θα κάνουμε δυστυχώς ανάλογες διαπιστώσεις.
«Ερχόμαστε αντιμέτωποι με Κεντρικά Λιμεναρχεία με οργανικές συνθέσεις μειωμένες έως και 50%, με Λιμεναρχεία και Λιμενικά Τμήματα που καλούνται να λειτουργήσουν με τον ελάχιστο αριθμό Αξιωματικών, με μειώσεις κατά βαθμό, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 60%, με Λιμενικά Τμήματα που ενώ προκρίθηκαν να αντικαταστήσουν τα Υπολιμεναρχεία ως ένα ευέλικτο σχήμα άσκησης των αρμοδιοτήτων του Σώματος, αντιμετωπίζονται ως Λιμενικοί Σταθμοί. Με Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών που αντιμετωπίζονται με οριζόντια λογική μη λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Λιμενικών Αρχών υπαγωγής και την εξ’ αυτού του λόγου ένταση της εργασίας, με πλωτά περιπολικά μέσα με συνθέσεις κατώτερες των προσδοκιών αλλά κυρίως των αναγκών», κατήγγειλε ο κ. Σαϊτάκης. Και πρόσθεσε:
«Η απεμπόληση 2500 περίπου θέσεων εργασίας, εν αντιθέσει με ότι προβλέπεται από το Ν.4150/2013, δεν αποτελεί ορθολογικότερη κατανομή, ούτε πρακτική «συμμαζέματος», ούτε ενίσχυση της παρουσίας του Λ.Σ. σε κρίσιμα σημεία της Επικράτειας»

«Δεν αρκεί να επικαλούμαστε τον αυξημένο ρόλο του Λιμενικού Σώματος στην αντιμετώπιση της καλπάζουσας και διαρκώς μεταλλασσόμενης εγκληματικότητας και από την άλλη πλευρά να στερούμε από το μετακινούμενο προσωπικό του την αξιοπρεπή διαβίωση εξαιτίας της μη πλήρους μισθολογικής αποκατάστασής του», κατέληξε ο κ. Σαϊτάκης.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του Τμήματος Ναυτιλίας Νίκος Συρμαλένιος στην τοποθέτησή του ανέπτυξε τα βασικά σημεία του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή ενώ έκανε κριτική στην κυβέρνηση για την στάση της απέναντι στο ΛΣ.

«Το γεγονός και μόνο ότι μόλις χθες(σ.σ. την Πέμπτη) η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΙ, έφερε τη συγκεκριμένη τροπολογία για τα κίνητρα και τις μεταθέσεις σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές, αποδεικνύει την αποτυχία της μέχρι σήμερα πολιτικής, αλλά και την παντελή έλλειψη σχεδιασμού για τις ανάγκες στελέχωσης του ΛΣ», ανέφερε ο κ. Συρμαλένιος. Και συνέχισε:

«Ιδιαίτερα οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων με τις συνεχείς περικοπές των μισθών και των συντάξεων, δημιούργησαν την τεράστια αβεβαιότητα,  που οδήγησε και στις αθρόες αποχωρήσεις πολλών αξιωματικών από το Σώμα, στην πιο ώριμη και χρήσιμη φάση της σταδιοδρομίας τους, με αποτέλεσμα τις πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, τόσο στο Αρχηγείο, όσο και στις Λιμενικές Αρχές, ιδιαίτερα στην πρώτη γραμμή
»Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη του προσωπικού και της αποζημίωσής του όταν μετακινείται υποχρεωτικά για την εκτέλεση υπηρεσίας, η έλλειψη μέσων και εξοπλισμού και κυρίως η απουσία ουσιαστικής προσπάθειας από τις κυβερνήσεις για την επίλυση τους, μόνο σε αναγνώριση του έργου και του σημαντικού ρόλου των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν αντιστοιχεί».

Ακολούθως, ο κ. Συρμαλένιος, αφού ανέφερε ότι «διατυπώνουμε και στις προγραμματικές μας θέσεις ένα πλαίσιο λειτουργίας μέσα στα οποίο οι Αξιωματικοί και γενικότερα τα στελέχη του ΛΣ θα μπορούν να επιτελέσουν με αποτελεσματικό τρόπο την αποστολή τους», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τις εξής πρωτοβουλίες:

•    Θέσπιση ενός ορθά μελετημένου νομοθετικού πλαισίου για την υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών του Σώματος, που θα καταργήσει και θα αναβαθμίσει το σημερινό καθεστώς της χαώδους, διάσπαρτης και αποσπασματικής πολυνομίας που αφορά το προσωπικό του Λ.Σ.
•    Διασφάλιση των συνθηκών στέγασης και αξιοπρεπούς παραμονής σε κάθε περίπτωση μετάθεσης,
•    Μέριμνα για την οικογενειακή ενότητα καθώς και η έγκαιρη κάλυψη των οδοιπορικών εξόδων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
•    Θέσπιση και εφαρμογή του θεσμού του ombudsman (διαμεσολαβητή του Λιμενικού), που ήδη Χώρες της Ευρώπης έχουν δημιουργήσει για υπηρετούντες στα Σ.Α. και τις Ε.Δ. και λειτουργεί, προς όφελος και των δύο πλευρών.
•    Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των μέσων και του εξοπλισμού του Σώματος, με ενίσχυση των Επισκευαστικών Βάσεων του ΛΣ.
•    Εισαγωγή στο ΛΣ μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων και δημιουργία της Ακαδημίας του ΛΣ, ώστε σε κάθε περίπτωση η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να είναι πανεπιστημιακού επιπέδου.
•    Τέλος, καθιέρωση ενός αποτελεσματικού και αξιοκρατικού συστήματος λειτουργίας του Λιμενικού Σώματος που θα εξασφαλίζει κανόνες αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας κατά τη διάρκεια της θητείας και της εξέλιξης των αξιωματικών και γενικότερα των στελεχών του.