ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Σύροι πρόσφυγες του πολέμου οι περισσότεροι μετανάστες!


http://www.neakriti.gr  αναδημοσίευση

  27/11/2014

Με την ολοκλήρωση της αποβίβασης προέκυψε πως πρόκειται για 591 άτομα συνολικά, από τα οποία 80 παιδιά ηλικίας δυο έως τριών ετών και 150 γυναίκες. Οι λιμενικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 14 Ιρανών και Αφγανών υπηκόων, καθώς και των επτά Σύρων που φέρονται ως μέλη του πληρώματος του δουλεμπορικού σκάφους.

Ολοκληρώθηκε η αποβίβασή τους και διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία είναι Σύροι και για το λόγο αυτό, μάλιστα, αυτοί δεν πρόκειται να απελαθούν, αλλά θα παραμείνουν κανονικά στη χώρα!
Κι αυτό καθώς οι Σύροι προέρχονται από χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου και η χώρα μας έχει υπογράψει σχετική συμφωνία για να χορηγεί στους Σύρους καθεστώς προσφύγων. Επιτόπου στην Ιεράπετρα έχουν σπεύσει και εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να εποπτεύσουν τη διαδικασία.
Βεβαίως τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με το πού ακριβώς θα φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι και τι θα κάνουν στη χώρα μας, ωστόσο αυτά τα ερωτήματα αναμένεται να απαντηθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να τακτοποιηθούν οι μετανάστες και να καλυφθούν όσον αφορά στην υγιεινή, τη διατροφή και την παροχή προσωρινού καταλύματος.
Εκτός από Σύρους, το τραγικό καραβάνι των μεταναστών έχει ακόμη πολλούς Αφγανούς, Ιρακινούς και ορισμένους Ιρανούς - τόσο οι Ιρακινοί, όσο και οι Ιρανοί πιθανότατα προέρχονται από τις κουρδικές περιοχές των δύο χωρών. Για αυτούς δεν προβλέπεται διαδικασία προσφύγων και η προβλεπόμενη πορεία τους είναι η επαναπροώθηση στη χώρα προέλευσης (απέλαση).

Αποβίβαση
 
Η αποβίβαση γίνεται σε αρκετά αργούς ρυθμούς, καθώς το πλοίο που μετέφερε τους μετανάστες έχει αράξει στα ανοιχτά του λιμανιού, σε απόσταση περίπου ενός μιλίου και η μεταφορά στην προβλήτα της Ιεράπετρας γίνεται με δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος, το ΠΛΣ 138 και το ΝΓ 515. Σε κάθε διαδρομή τα σκάφη μεταφέρουν περί τους 25 μετανάστες, οι οποίοι όταν αποβιβαστούν - και αφού δεχτούν την αντισηψία που προβλέπεται από τη διαδικασία - χωρίζονται σε ομάδες των 12 και μεταφέρονται στις τέντες που έχουν στηθεί στο χώρο της προβλήτας.
Εκεί υφίστανται ένα νέο μακροσκοπικό έλεγχο για την υγεία τους και, αν διαπιστωθεί ότι έχουν προβλήματα, τότε μεταφέρονται σε νοσοκομείο. Μέχρι πριν από λίγη ώρα είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ιεράπετρας 11 περιστατικά (κυρίως γυναίκες και παιδιά) και άλλα 10 στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Εκ των 11 στην Ιεράπετρα, δύο παρέμειναν για νοσηλεία και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Μετά τον έλεγχο, οι μετανάστες μεταφέρονται στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας, όπου έχει δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή για την προσωρινή στέγασή και σίτισή τους. Ωστόσο υπάρχουν ερωτηματικά αν και εφόσον γίνει δυνατή η φιλοξενία τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων μέσα στο γυμναστήριο και ενδέχεται να μεταφερθούν κάποιοι κι αλλού.

Μαχαιρώματα και ανταρσίες
 
Μέχρι αυτήν την ώρα οι αρμόδιοι, τόσο της Πολιτικής Προστασίας όσο και του Λιμενικού, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι στο πλοίο βρέθηκαν άτομα με τραύματα από μαχαίρι, ενώ αντίθετα επιβεβαιώνουν και τις φήμες περί "ανταρσίας" μικρού αριθμού μεταναστών που δεν ήθελαν να αποβιβαστούν στην Ελλάδα, αλλά να συνεχίσουν προς την Ιταλία, που ήταν άλλωστε και ο αρχικός στόχος του φορτηγού πλοίου. Και αυτή η μικρή ομάδα όμως, αφού υπήρξαν συνεννοήσεις με τους αρμόδιους, δέχτηκε τελικά να αποβιβαστεί κανονικά από το πλοίο.
Επίσης,  από τις Αρχές διαψεύστηκε κατηγορηματικά η εύρεση όπλων επί του πλοίου, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι 12 δουλέμποροι που συνελήφθησαν είχαν στην κατοχή τους όπλα, τα οποία όμως πέταξαν στη θάλασσα όταν έγινε φανερό ότι θα ανέβει στο πλοίο το κλιμάκιο των "κομάντο" του Λιμενικού.