Η αλήθεια είναι ότι το όνομα Δένδιας προτάθηκε από τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Δημήτρη Σταμάτη .
Πόσο διαφορετικό θα είναι το ΥΠΕΘΑ με τον Δένδια;
Ο Κερκυραίος δεν έχει πολλά κοινά με τον Αβραμόπουλο στον τρόπο διοίκησης ,απ΄ όσο λένε οι πληροφορίες από τα υπουργεία Δημοσίας Τάξεως και Ανάπτυξης που πέρασε.
Είναι σαφώς πολύ πιο συγκεντρωτικός. Ο Αβραμόπουλος είχε “ομάδα κρούσης” με τους Καλογερόπουλο-Αδαμίδη και τον Οικονόμου. Δεχόταν εισηγήσεις , άκουγε χωρίς να ακολουθεί πάντα αυτό που του έλεγαν, αλλά “μοίραζε την μπάλα”. Στα θέματα “προσωπικού” εμπιστευόταν με τυφλά μάτια τον στενό του στρατιωτικό συνεργάτη Κώστα Μασούρα.
Ο Νίκος Δένδιας παρουσιάζεται σαφώς πιο συγκεντρωτικός. Θέλει να έχει προσωπική άποψη ακόμη και για το τελευταίο έγγραφο που διακινείται στο γραφείο του. Το στρατιωτικό του επιτελείο θα δείξει πολλά για τις προθέσεις του.
Η νομική του εμπειρία και άποψη κυριαρχεί στις αποφάσεις του. Γι΄ αυτό και δεν υπογράφει καθόλου εύκολα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Μόνο που σε συνδυασμό με τον νόμο Βενιζέλου περί εξοπλισμών ενδέχεται να του προκαλέσει τεράστια προβλήματα . Ο νόμος χαρακτηρίζεται απ΄ όλους όσους πρέπει να τον τηρούν τουλάχιστον αναποτελεσματικός για να μην πούμε καταστροφικός για την λειτουργία των ΕΔ.
Ο νέος ΥΕΘΑ χαρακτηρίζεται “απόμακρος” από τους υφισταμένους του. Τουλάχιστον αυτή είναι η εικόνα που μεταδίδουν οι αστυνομικοί οι οποίοι τον είχαν υπουργό Δημοσίας Τάξεως. Δεν του αρέσουν τα πολλά λόγια .
Ο Νίκος Δένδιας έχει "χτίσει" πολύ καλή σχέση με τις ΗΠΑ και αυτό προσμετράται στα υπέρ του.
Πως θα τα πάει με τον Γενικό Γραμματέα
Το όνομα του Νίκου Δένδια ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Οικονόμου το έμαθε από τους πρώτους και το άκουσε όπως λένε οι πληροφορίες ευχαριστα. Ο κ.Οικονόμου είχε αναβαθμιστεί πριν λίγα 24ωρα από Ειδικός Γραμματέας σε Γενικός Γραμματέας, ακριβώς επειδή όλα έδειχαν και οι πάντες πίστευαν ότι τα καθήκοντα του ΥΕΘΑ θα αναλάμβανε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός δεν ήρθε στο ΥΠΕΘΑ αλλά ο Γενικός Γραμματέας μας έμεινε. Και τώρα πρέπει να συνεργαστεί με τον Νίκο Δένδια.
Δικηγόροοι και οι δύο θα έχουν υποθέτουμε έναν κοινό “κώδικα επικοινωνίας”.
Θα αλλάξει κάτι για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων; Σ΄ ότι αφορά στο οικονομικό θέμα δεν θα διαφοροποιηθεί απολύτως τίποτα. Ο Δένδιας ως “φρέσκος” υπουργός Εθνικής Άμυνας και έχοντας ήδη “κατηγορηθεί” ότι στο Ανάπτυξης δεν τα πήγε τόσο καλά όσο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, δεν θα θέλει να εμφανιστεί ότι δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση. Κι αυτό μπορεί να γίνει ακόμη κι αν κάνει μια απλή δήλωση για την απόφαση του ΣτΕ.
Ελπίζουμε να ασχοληθεί και να επιλύσει τα πολλά και χρόνια προβλήματα του προσωπικού που δεν έχουν να κάνουν με τα οικονομικά αλλά αν επιλυθούν μπορεί κάπως να “ανακουφίσουν” τις επιπτώσεις των περικοπών.