ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΠΕΑΛΣ: Ζητάμε την παράταση της προθεσμίας μετατροπής του ΤΑΛΣ σε ΝΠΙΔ - Επαγγελματικό ταμείο!!!

   ΠΕΑΛΣ

Αριθμ. Πρωτ.:137/14

ΠΡΟΣ: 
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
κ. Ιωάννη ΒΡΟΥΤΣΗ

ΚΟΙΝ. : Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου
κ. Μιλτιάδη ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Αντιναύαρχο ΛΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ Αθανάσιο

Πρόεδρο ΤΑΛΣ 
Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. ΠΑΠΠΟ Αντώνιο

Κύριε Υπουργέ,

Προ διμήνου ως αρμόδιος Υπουργός για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, υλοποιώντας σχετική κυβερνητική εντολή, παρά τις σθεναρές αντιρρήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., της ΕΛ.ΑΣ. και του Π.Σ., και την προβαλλόμενη από την πλευρά μας επιχειρηματολογία για την λανθασμένη προσέγγιση του θέματος, προωθήσατε προς ψήφιση το Ν. 4281/2014, με το άρθρο 220 του οποίου ανατράπηκαν μεταξύ άλλων όσα ίσχυαν και για το δικό μας ταμείο, και συγκεκριμένα το Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος (ΤΑΛΣ) το οποίο χορηγεί αποκλειστικά εφάπαξ βοήθημα.  

Με την ψήφιση του υπόψη άρθρου προβλέπεται κατ’ ουσίαν η αλλαγή του χαρακτήρα του ΤΑΛΣ, ενώ μας ζητείται παράλληλα εντός, ασφυκτικών χρονικών ορίων με καταληκτική ημερομηνία την 31 Δεκεμβρίου 2014, να αποφασίσουμε εάν επιθυμούμε την μετατροπή του σε Ν.Π.Ι.Δ. - Επαγγελματικό Ταμείο. 
Σας ενημερώνουμε ότι, έκτοτε, το ΤΑΛΣ έχει αναθέσει σε αρμόδιο, εξειδικευμένο φορέα την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, αφενός για την εκτίμηση των επιπτώσεων που θα επέλθουν στο χορηγούμενο εφάπαξ βοήθημα από την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού και αφετέρου για την διερεύνηση της δυνατότητας μετατροπής του Ταμείου σε ΝΠΙΔ (επαγγελματικό ταμείο) υποχρεωτικής ασφάλισης, ενώ παράλληλα, διερευνούνται και ζητήματα συναφώς επαφιόμενα νομικής και θεσμικής φύσης.

Εν αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων της αναλογιστικής αυτής μελέτης και την συλλογή όλων εκείνων των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών, που θα βοηθήσουν στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το ταμείο, τόσο για την βιωσιμότητά του, όσο και για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων (παλαιών και νέων) διαπιστώνεται ότι το εναπομείναν χρονικό διάστημα αποδεικνύεται ανεπαρκές, ώστε με υπευθυνότητα να διαβουλευτούμε με τους μετόχους του ταμείου και να ληφθούν οι πιο ορθές αποφάσεις και πάντα στο πλαίσιο που η πολιτεία έθεσε, για το μέλλον μας.

Στο πλαίσιο αυτό και συντασσόμενοι και εμείς με τη σειρά μας με ανάλογα αιτήματα των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στην ΕΛ.ΑΣ. και το Π.Σ. για τα δικά τους Ταμεία, σας καλούμε να αναλάβετε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μας δοθεί παράταση τουλάχιστον έξι μηνών για την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως επίσης την μετάθεση του χρόνου εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού σύμφωνα με την αρχική διατύπωση, δηλαδή από 01/01/2015.

Εν αναμονή των ενεργειών σας ευελπιστούμε ότι θα λάβετε υπόψη πως το θέμα αφορά σε χιλιάδες εργαζόμενους στα Σώματα το μέλλον των οποίων, τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους, επηρεάζεται καταλυτικά και θα αναλάβετε τις απαραίτητες διορθωτικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ   Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ