ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Aντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην κινητοποίηση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας...

Τρί, 21/10/2014
www.902.gr

αναδημοσίευση
Σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με το βουλευτή Αττικής του Κόμματος Γιάννη Γκιόκα, επισκέφτηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποίηση, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 9 μηνών.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων και στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε με τους εργαζόμενους, οι οποίοι άκουσαν με ενδιαφέρον τις θέσεις του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:
«Θέλουμε με την παρουσία μας εδώ να δείξουμε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να πιέσουμε -και μέσα και έξω από τη Βουλή- για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους του Ναυπηγείου. Για μια ακόμη φορά εξελίσσεται από τη μεριά της κυβέρνησης, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του εργοδότη του ναυπηγείου ένα παιχνίδι με θύματα πάλι τους εργαζόμενους. Είναι αδιάφορο για τους εργαζόμενους τι παιχνίδια παίζονται, τι παζάρια υπάρχουν, τι διαπραγματεύονται και ποιοι. Το σημαντικό είναι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τόσους μήνες. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μας το σημαντικό, εκεί πρέπει να κατευθύνεται η διεκδίκηση, η πίεση και των εργαζομένων.
Από κει και πέρα θεωρούμε ότι πρέπει να είναι στο επίκεντρο του αγώνα τελικά τι ναυπηγεία έχει ανάγκη ο λαός, οι εργαζόμενοι, η χώρα. Θέλουμε ναυπηγεία που οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν μια μέρα και δεν θα δουλεύουν δέκα; Θέλουμε ναυπηγεία που οι εργαζόμενοι θα ζητάνε να πληρωθούν 200 και 300 ευρώ και θα παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, που δε θα έχουν δικαιώματα; Και το λέμε αυτό γιατί πλέον υπάρχει μια εμπειρία. Πέρσι, το 2013, κατόπιν πίεσης δόθηκε μια προσωρινή λύση με μια τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση για να καταβληθούν κάποια χρήματα. Το πρόβλημα όμως δεν λύθηκε, όπως είχε πει και τότε το ΚΚΕ. Μετά από λίγο καιρό επανήλθε ακόμα πιο οξυμένο. Και ζούμε σήμερα αυτή την κατάσταση, γιατί το συνολικό πρόβλημα με τα ναυπηγεία και τους εργαζόμενους σε αυτά παραμένει.
Γι’ αυτό πρέπει σήμερα να μπει στο επίκεντρο τι ναυπηγεία χρειάζονται. Η Ελλάδα έχει παραγωγικές δυνατότητες, έχει έμπειρο δυναμικό, έχει έμπειρους εργάτες, για να μπορεί να έχει ναυπηγεία που πραγματικά θα σφύζουν από ζωή και από εργαζόμενους. Όμως, χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Χρειάζεται ενιαίος κρατικός φορέας ναυπηγικής και επισκευαστικής βιομηχανίας, που θα κατασκευάζει πλοία για την ακτοπλοΐα, τις Ένοπλες Δυνάμεις, για τις ανάγκες της χώρας. Χρειάζεται να ανατραπεί η κατάσταση που υπάρχει σήμερα και έχει ενόχους και ονοματεπώνυμο.
Είναι τα κόμματα και οι κυβερνήσεις που όλα αυτά τα χρόνια, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχουν φτάσει τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας μας σε μαρασμό. Είναι η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος όπου οι εφοπλιστές ναυπηγούν τα καράβια εκεί που τους συμφέρει και στην Ελλάδα δεν ναυπηγούν ούτε βάρκα. Αυτό πρέπει να μπει στο επίκεντρο της συζήτησης, μαζί με τον αγώνα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Εμείς σε αυτό θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις».