ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΣΑΣ – ΛΟΓΙΚΗ: 1 – 0!

ΣΑΣ – ΛΟΓΙΚΗ: 1 – 0

Μας υπόσχονταν πως τέλειωσαν τα ψέματα, η ΝΕΛ αν δεν τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις θα κηρυχθεί έκπτωτη και η γραμμή του Βόρειου Αιγαίου θα αναβαθμιστεί με την ανάθεση, σε πρώτη φάση, των δρομολογίων σε πλοίο σύγχρονο. Δεν το πολυπιστεύαμε, αλλά ελπίζαμε, γιατί ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται.
Κάποια στιγμή ο επί των θαλασσών υπουργός Μιλτιάδης, κοπάνησε το χέρι στο τραπέζι, εξωπέταξε από τα δρομολόγια την ΝΕΛ, μας έβαλε στη γραμμή το «Νήσος Μύκονος» και άνοιξε το ματάκι μας βλέποντας για πρώτη φορά πλοίο πρώτης κατηγορίας στο λιμάνι μας!
Βέβαια είχαμε σαν θυματάκι, σαν θυσία στο μεγαλείο του υπουργού, κάτι σαν Ιφιγένεια δηλαδή, το δρομολόγιο της Θεσσαλονίκης. Είπαμε όμως χαλάλι, αφού έχουμε δυο δρομολόγια τεφαρίκι και πάμε στην Καβάλα ώσπου να πεις κύμινο.
Κάπου όμως εμείς εδώ, οι υποψιασμένοι της ΛΗΜΝΙΑΚΗΣ ΦΩΝΗΣ, εφιστούσαμε την προσοχή, γιατί δεν θέλαμε να πιστέψουμε πως ένα κατεστημένο τόσων χρόνων έσπασε τόσο εύκολα! Μάλιστα σε σχετικό δημοσίευμα συστήναμε στους νέους τοπικούς αρχόντους να έχουν το νου τους και να προσέχουν τις εκφράσεις συμπόνιας προς κατευθύνσεις που μπορούν να εκληφθούν αλλιώς.
Μετά και ξαφνικά(;) η ΝΕΛ κατέθεσε πρόταση να αναλάβει άνευ μισθώματος, με το ΜΥΤΙΛΗΝΗ, τα δυο δρομολόγια της Β. Ελλάδας, με επιχείρημα πως η μείωση κατά ένα των δρομολογίων της δίνει τη δυνατότητα να είναι συνεπής και το δεύτερο και ωραιότερο, ότι χωρίς να περιμένει την επιδότηση που καθυστερεί, θα μπορεί από τα εισιτήρια να καλύπτει τα έξοδα!
Αυτό δεν το καταλάβαμε και τότε, αλλά κανείς δεν φρόντισε να μας φωτίσει. Ξαναρωτάμε: Δηλαδή όταν υπήρχε η επιδότηση, έστω και καθυστερημένη, τα εισιτήρια δεν έφθαναν από μόνα τους για να καλύπτουν τα έξοδα και η εταιρεία – δικαίως – απαιτούσε από την πολιτεία να την πληρώνει για να μπορεί να ταξιδεύει τα πλοία της. Πως τώρα θα φθάνουν τα έσοδα με τα εισιτήρια στην ίδια αξία και στον ίδιο αριθμό;
Μάθαμε λοιπόν για την πρόταση δρομολόγησης του ΜΥΤΙΛΗΝΗ και γελάσαμε, λέγοντας πως αυτά δεν γίνονται. Το ίδιο είπε και ο Μίλτος που βροντοφώναξε πως αυτά δεν γίνονται και πως αναλαμβάνοντας την ευθύνη δεν θα κάνει δεκτό το αίτημα, επειδή δεν είναι δυνατόν εταιρεία που κηρύχθηκε έκπτωτη γιατί δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της επί πληρωμή, να μπορεί να είναι εντάξει τσάμπα!
Έτσι περιμέναμε το ΣΑΣ της προηγούμενης Τρίτης όπου θα συζητούνταν το αίτημα παρουσία και εκπροσώπων της περιφέρειας (περιφερειάρχης) και του νησιού μας (δήμαρχος).
Έγινε η σχετική συζήτηση και πριν ληφθεί απόφαση – τονίζω παρουσία της Περιφερειάρχου, του Δημάρχου κ.λ.π. – ο εκπρόσωπος της ΝΕΛ, αφού τα «έριξε» σε υπουργείο και φορείς, ανακοίνωσε πως αποσύρει το αίτημα της δρομολόγησης του ΜΥΤΙΛΗΝΗ και φάνηκε πως το θέμα έληξε.
Έφυγαν όλοι και περιμέναμε την απόφαση που θα γινόταν γνωστή το απόγευμα. Και εκεί προς το ηλιοβασίλεμα, σντούπ η κεραμίδα! Το ΣΑΣ ενέκρινε το αίτημα της ΝΕΛ γιατί λέει ο εκπρόσωπός της το ξεαπόσυρε, γιατί έπρεπε να πάρει και τη γνώμη των νομικών συμβούλων της εταιρείας και κατά συνέπεια το αίτημα παρέμενε και το ΣΑΣ κρίνοντας με σοβαρότητα, με διαφάνεια και το κυριότερο με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, είπε το ναι!
Δηλαδή σκέφθηκαν, εκεί στο ΣΑΣ, με βάση την απόλυτη λογική, περίπου σαν ένα συμμαθητή μου που επιχειρηματολογώντας στο μάθημα της λογικής είπε: «Ο άνθρωπος είναι θηλαστικό και αναπνέει με πνεύμονες. Η φάλαινα αναπνέει με πνεύμονες. Άρα ο άνθρωπος είναι Φάλαινα!!!!»
Έτσι λοιπόν με ατράνταχτη λογική ενέκριναν το αίτημα. Και οι δηλώσεις του υπουργού; Τι είπατε; Το ΣΑΣ είναι ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο και δεν υποκύπτει στις εκάστοτε επιθυμίες του υπουργού; Μπράβο του και πολλά συγχαρητήρια! Τότε γιατί δεν κοινοποιούν το σκεπτικό της απόφασης και τους δώδεκα που υπερψήφισαν για να δούμε αν είναι από τους εκπροσώπους φορέων ή από τους διορισμένους, για να πάρουμε και μια ιδέα για τη συνέχεια;
Για να ολοκληρώνουμε, αν η απόφαση του ΣΑΣ είναι στα πλαίσια του «μαζευόμαστε, ψιλοκοιμόμαστε, παίζουμε κανένα τζόκερ, βγάζουμε και καμιά απόφαση, ό,τι νάναι, για δικαιολογήσουμε τη θέση μας», τότε εντάξει. Αν όμως είναι το όχημα που θα ανατρέψει τις προηγούμενες αποφάσεις, απλά γιατί άλλαξε η πολιτική συγκυρία και ο υπουργός και η κυβέρνηση θεωρούν πως πρέπει να υπαναχωρήσουν, τότε το θέμα σοβαρεύει και μάλιστα πολύ.