Πέμ, 18/09/2014 - 08:01 
 
www.902.gr
αναδημοσόευση
 

Δείτε εδώ την τοποθέτηση του Σ. Ζαριανόπουλου για την ανεργία
Τα προβλήματα των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείο Οικονομικών και των απεργών της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, των χιλιάδων απολύσεων στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των ανέργων και τις ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια συζήτησης «για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Συγκεκριμένα, σε παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Σωτήρης Ζαριανόπουλος τόνισε ότι και σε περίοδο ανάπτυξης και σε αυτή της καπιταλιστικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση ενίσχυσε οικονομικά με δισεκατομμύρια ευρώ το ευρωενωσιακό κεφάλαιο (τράπεζες, βιομήχανοι κ.λ.π.), με πρόσχημα την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Το αποτέλεσμα ήταν η εκτίναξη της ανεργίας, η εξάπλωση της φτώχειας του εργαζόμενου λαού.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις 595 απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, που χθες επισκέφθηκαν με πολυμελή αντιπροσωπεία το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο και βρίσκονται σε πολύμηνο αγώνα ενώ το επόμενο διάστημα μεθοδεύεται η δικαστική νομιμοποίηση των απολύσεων τους από τον Άρειο Πάγο. Επίσης στον αγώνα των απολυμένων εργαζόμενων στο εργοστάσιο της πολυεθνικής ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ στη Θεσσαλονίκη που απεργούν εδώ και ένα χρόνο, γιατί η εταιρία παρά τα αστρονομικά κέρδη της, έκλεισε το εργοστάσιο και απέλυσε δεκάδες εργάτες.
Παρά τις διακηρύξεις για ενίσχυση της απασχόλησης η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, σχεδιάζουν την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Τα ευρωενωσιακά προγράμματα απασχόλησης δεν είναι παρά μηχανισμοί επιδότησης των επιχειρήσεων με τζάμπα εργαζόμενους και γενίκευσης της προσωρινής ελαστικής απασχόλησης, χωρίς δικαιώματα, ιδιαίτερα των νέων.
 Η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απ' όλο που τα κόμματα υποκλίνονται σ' αυτή δεν έχει στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων, πατώντας πάνω κάνει μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, της κατάργησης εργατικών δικαιωμάτων, όπως των Συλλογικών Συμβάσεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης, καλώντας τους εργαζόμενους σε οργάνωση και αγώνα για ανατροπή της πολιτικής αυτής και του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Σταθερή δουλειά με δικαιώματα
Επίσης, η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ ανέδειξε την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης και ικανοποίησης των αναγκών των απολυμένων εργαζομένων της του Ομίλου NUTRIART, (βιομηχανίες τροφίμων ΚΑΤΣΕΛΗΣ στην Αθήνα και ΑΛΛΑΤΙΝΗ στη Θεσσαλονίκη), την εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα για όλους, που δεν αντιμετωπίζονται με τα ψίχουλα των κονδυλίων του λεγόμενου «Ταμείου Παγκοσμιοποίησης» της ΕΕ. Υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα τα εξής:
«Τα κονδύλια από το λεγόμενο "Ταμείο Παγκοσμιοποίησης" για την χρηματοδότηση προγραμμάτων για απολυμένους εργάτες, που τα μονοπώλια πετάνε στην ανεργία για να επενδύσουν σε άλλες χώρες και κλάδους με φτηνότερη εργατική δύναμη για μεγαλύτερη κερδοφορία, όπως και στη περίπτωση των απολυμένων του Ομίλου NUTRIART, (βιομηχανίες τροφίμων ΚΑΤΣΕΛΗΣ στην Αθήνα και ΑΛΛΑΤΙΝΗ στη Θεσσαλονίκη), προπαγανδίζονται ως δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας.
Στην πραγματικότητα όμως ούτε μπορούν, ούτε και προορίζονται να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα της ανεργίας και των ανέργων. Είναι ελάχιστα, εντελώς ανεπαρκή για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων και εξανεμίζονται με την λήξη των προγραμμάτων και την συνολική αντιλαϊκή πολιτική (αντιλαϊκοί φόροι, χαράτσια, πληρωμές για υγεία, παιδεία κ.ά.).
Ο πραγματικός στόχος του Ταμείου αυτού είναι η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας με ψίχουλα, για τη συγκράτηση της αγανάκτησης των εργαζομένων, να συγκαλύψει και να εξωραΐσει τη καπιταλιστική βαρβαρότητα, την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, που υπηρετούν με όλα τα μέσα τα κέρδη των μονοπωλίων. Τα προγράμματα που χρηματοδοτεί ανακυκλώνουν την ανεργία, παγιώνουν την προσωρινή εργασία χωρίς δικαιώματα, ενισχύουν διάφορους μηχανισμούς επιχειρήσεων ψευτοκατάρτισης για να ροκανίζουν κονδύλια.
Μόνος δρόμος για την οριστική εξάλειψη της ανεργίας - σύμφυτης με το καπιταλιστικό σύστημα- την εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα για όλους και με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες είναι η οργάνωση της πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη Λαϊκή Εξουσία».