ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Εφιάλτης στη Μεσόγειο: εκατοντάδες αγνοούνται μετά από δυο ναυάγια!

www.limenika-nea.blogspot.gr
αναδημοσίευση


Μέχρι και 500 μετανάστες αγνοούνται αφού το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν βυθίσθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Μεσόγειο,ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IMO).Δύο Παλαιστίνιοι, που διασώθηκαν την Πέμπτη κοντά στη Μάλτααπό ένα παναμαϊκό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ανέφεραν πως στο πλεούμενο επέβαιναν περίπου 500 άνθρωποι και πως οι διακινητές προκάλεσαν εσκεμμένα το ναυάγιο!

Οι ιταλικές αρχές άρχισαν έρευνα, αλλά αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, "θα πρόκειται για το σοβαρότερο ναυάγιο των τελευταίων ετών", πολύ περισσότερο που δεν θα πρόκειται για ένα δυστύχημα αλλά για μια "μαζική ανθρωποκτονία", κατήγγειλε ο οργανισμός.

Οι δύο νεαροί Παλαιστίνιοι, οι οποίοι αποβιβάσθηκαν το Σάββατο από το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο Ποτσάλο, στη νότια Σικελία, ανακρίθηκαν χωριστά και αφηγήθηκαν πως αναχώρησαν από την Νταμιέτα, στην Αίγυπτο, μαζί με περίπου 500 άλλους ανθρώπους —Σύρους, Παλαιστίνιους, Αιγύπτιους και Σουδανούς. Σύμφωνα με την αφήγηση αυτών των δύο Παλαιστινίων από τη Γάζα, οι διακινητές υποχρέωσαν πολλές φορές τους μετανάστες να αλλάξουν σκάφος και την Τετάρτη τους ζήτησαν να πηδήξουν πάνω σ' ένα μικρότερο και προφανώς λιγότερο ασφαλές πλοίο. Όταν οι επιβάτες εξεγέρθηκαν, οι διακινητές, οι οποίοι βρίσκονταν πάνω σ' ένα άλλο πλοίο, εμβόλισαν την πρύμνη του πλεούμενου των μεταναστών, το οποίο βυθίσθηκε. Οι δύο Παλαιστίνιοι περισυνελέγησαν μιάμιση ημέρα αργότερα.

"Άλλοι εννέα επιζώντες διασώθηκαν από ελληνικά ή μαλτέζικα πλοία, αλλά φαίνεται πως όλοι οι άλλοι χάθηκαν", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Φλάβιο Ντι Τζάκομο, εκπρόσωπος του IMO στην Ιταλία.

Ένα ακόμη πλοίο το οποίο μετέφερε τουλάχιστον 250 Αφρικανούς μετανάστες και προσπαθούσε να προσεγγίσει τα παράλια της Ευρώπης, βυθίστηκε την Κυριακή ανοικτά των ακτών της Λιβύης με αποτέλεσμα πολλοί από τους επιβάτες να χάσουν τη ζωή τους, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του λιβυκού ναυτικού Αγιούμπ Κασέμ.

Μέχρι στιγμής, μόνο 26 άνθρωποι έχουν διασωθεί, δήλωσε ο Κασέμ, προσθέτοντας ότι το πλοίο βυθίστηκε κοντά στην παραλιακή πόλη Τατζούρα, ανατολικά της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά πτώματα που επιπλέουν στη θάλασσα», δήλωσε ο Κασέμ.

Ενδεικτική του τεράστιου κύματος μεταναστευτικής ροής που δέχεται η Μεσόγειος λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, είναι η χθεσινή ανακοίνωση των ιταλικών αρχών: βάση των στοιχείων των ιταλών διασωστών, σχεδόν 1300 επίδοξοι μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο τις τελευταίες μόνο ώρες!