ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΚΤΑΡΙΔΗΣ: Ο ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ΔΥΤΗΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΗΣΕ ΟΣΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ- ΚΡΑΤΗΣΕ ΓΕΡΑ- ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗΚΕ- ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ- ΕΡΕΥΝΗΣΕ ΤΑ ΣΩΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΑΛΗ ΘΕΙΕΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ....
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΦΙΛΕ ΚΩΣΤΑ!!!!!
Πόπη Χριστοδουλίδου
Αργυρώ Λύτρα
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ
24 Απριλίου 2007
αναδημοσίευση
- Εσείς θα φορούσατε ένα τέτοιο σωσίβιο;
- Οχι. Αν ήμουν ναυαγός, δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ τέτοιο σωσίβιο.
Με αυτά τα λόγια απάντησε χθες κατηγορηματικά ο εμπειρογνώμονας για το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» και έμπειρος δύτης, Κώστας Θωκταρίδης, στην ερώτηση του προέδρου του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, Ιωάννη Κατσαμπάνη, σχετικά με την ποιότητα των σωσιβίων.
Ο κ. Θωκταρίδης, κατά τη διάρκεια των 111 καταδύσεων που πραγματοποίησε εντός διετίας κατόπιν διορισμού του από τον ειδικό-εφέτη ανακριτή Νίκο Καραδημητρίου, περισυνέλεξε, όπως κατέθεσε χθες στο δικαστήριο, 100 σωσίβια από τους τρεις σταθμούς συγκέντρωσης του πλοίου.
Από αυτά, τα 38 δεν είχαν σφυρίχτρα ή λαμπάκι ή τίποτα από τα δύο.
Μόνο 57 σωσίβια ήταν καινούργια, ενώ 29 ήταν παλαιού τύπου, κατασκευασμένα από αφρόξυλα από την εποχή ναυπήγησης του πλοίου και 14 ήταν ενδιάμεσης ηλικίας και περιείχαν φελλό.
Ο κ. Θωκταρίδης κατά την πολύωρη χθεσινή του κατάθεση περιέγραψε λεπτομερώς τις συνθήκες στις οποίες βρήκε το κουφάρι του Σάμινα, ενώ επιβεβαίωσε ότι καταγράφηκαν ενδείξεις αλλοίωσης σημαντικών στοιχείων του ναυαγίου, καθώς ο ίδιος διαπίστωσε ότι έλειπαν πυξίδες και άλλα σημαντικά αντικείμενα και έγγραφα από τη γέφυρα, όπως το ημερολόγιο του πλοίου.
«Το μυστήριο είναι το πτερύγιο που έχει αποκοπεί από τη δεξιά προπέλα, καθώς επίσης και η ύπαρξη λάσπης στον κώνο της δεξιάς προπέλας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωκταρίδης, ενώ τόνισε ότι δεν βρέθηκε ίχνος του πτερυγίου σε κανένα σημείο του βυθού, ούτε στις βραχονησίδες Πόρτες που διερευνήθηκαν σε βάθος 56 μέτρων.
Ως σημαντικότερο παράγοντα στη βύθιση του πλοίου ο δύτης-εμπειρογνώμονας ανέφερε το γεγονός ότι οι 9 από τις 11 υδατοστεγείς πόρτες του ήταν ανοιχτές.
Η έρευνά του κατέγραψε συνολικά επτά ρήγματα στο πλοίο από τα οποία δύο ήταν τα σημαντικότερα για τη βύθισή του, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς εκπροσώπων της εταιρείας, οι οποίοι υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή ότι υπήρξε ένα ενιαίο ρήγμα στον διαμήκη άξονα του πλοίου, πράγμα το οποίο δεν θα επέτρεπε τη διάσωση των επιβατών με κανενός είδους χειρισμό.
Αργυρώ Λύτρα
