Μπράβο μας! Πετύχαμε νίκη μεγάλη και περηφανή! Καταφέραμε να έχουμε νέα εταιρεία με νεότατο πλοίο που θα μας συνδέει δυο φορές με την Καβάλα και τα υπόλοιπα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου!
Όλες οι πληροφορίες κατατείνουν στο γεγονός ότι η εταιρεία που θα μας εξυπηρετεί στο μέλλον θα είναι η Hellenic Seaways με το πλοίο ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ. Πλοίο νεότατο, ταχύτατο, 1ης κατηγορίας, κάτι άγνωστο για εμάς μέχρι τώρα. Καλά κάνουμε λοιπόν και χαιρόμαστε, έστω κι αν εδώ και δυο εβδομάδες δεν φάνηκε μήδε κατάρτι από Μυτιλήνη μεριά, για να τραβήξει κατά Καβάλα.
Τη χρειαζόμαστε λίγη χαρά, εμείς οι απλοί Λημνιοί, που χρόνια τώρα δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε ταξίδι, για τους γνωστούς λόγους.
Όμως όπως κάθε γιορτή και πανηγύρι κάποτε τελειώνει και εκτός από τη χαρά, συνήθως ξυπνάμε και με πονοκέφαλο, καλό θα είναι να έχουμε το νου μας και καμιά ασπιρίνη στην τσέπη μας, μπας και χειροτερέψει το πράγμα.
Ας δούμε αναλυτικά τους λόγους του πονοκεφάλου.
Εν πρώτοις και σύμφωνα με τις υπουργικές διακηρύξεις, τα δρομολόγια θα ανατεθούν, κατά πάσα πιθανότητα, για τρεις μήνες στη Hellenic Seaways και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός. Κάπου μέσα στις γιορτές δηλαδή. Το προσπερνάμε αυτό, γιατί θεωρούμε πως αν υπάρξει κάποια καθυστέρηση, ο Υπουργός θα παρατείνει όσο χρειασθεί την ανάθεση.
Αυτό που δημιουργεί κάποια ανησυχία και χρειάζεται στενή παρακολούθηση, είναι πως η εταιρεία, αλλά και όποια εταιρεία αναλάβει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην συνδυάσει τα δρομολόγια αυτά με δρομολόγια από Πειραιά, γιατί αλλιώς η επιδότηση δεν φθάνει ούτε για ζήτω!
Η Hellenic Seaways λοιπόν, ενδιαφέρεται το δρομολόγιο από τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου προς Καβάλα να το συνδυάσει με δρομολόγιο από Πειραιά προς Σάμο, δρομολόγιο που θεωρείται φιλέτο, ειδικά αν το πλοίο αποπλέει από Πειραιά την Παρασκευή. Ξεκινά λοιπόν Παρασκευή απογευματάκι το πλοίο από Πειραιά, πιάνει Σάμο, Χίο, Μυτιλήνη και φθάνει Λήμνο κατά Σάββατο μεσημέρι και επιστρέφει μεσάνυχτα από Καβάλα. Τι να το κάνουμε αυτό το δρομολόγιο; Ούτε νταλίκες προς Θεσσαλονίκη θα μπουν Σαββατιάτικα, ούτε επισκέπτες να αναχωρήσουν από το νησί, ούτε τουρίστες να έλθουν. Και το κυριότερο; Το ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ χρόνια τώρα πραγματοποιεί σαββατιάτικο δρομολόγιο προς Καβάλα και την καλοκαιρινή περίοδο και την Κυριακή. Άρα δρομολόγιο πρώτο, τζίφος!  Το δεύτερο; Και αυτό φυσικά θα σχεδιαστεί ανάλογα με τις επιδιώξεις της εταιρείας και μπορεί κάλλιστα να συμπίπτει με κάποιο από τα δρομολόγια της ΝΕΛ. Μη βιαστεί κανείς να πει ότι το Υπουργείο θέτει στη διακήρυξη σαν όρο τα δρομολόγια να προγραμματίζονται με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, γιατί θα βρεθώ στη δύσκολη θέση να τον αποκαλέσω αιθεροβάμονα!
Και η ασπιρίνη:
Καλό λοιπόν θα είναι οι υπεύθυνοι, να αρχίσουν να οργανώνονται και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ώστε να μπορέσουν να προλάβουν καταστάσεις πριν δημιουργηθούν, γιατί μετά θα τρέχουν, δεν θα προλαβαίνουν και δικαιολογία δεν θα υπάρχει.