Αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν εκ των προτέρων
15.09.2014Δύο πράγματα δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ. Το πρώτο να ανατείλει ο ήλιος από τη δύση και το δεύτερο να γίνουν στην Ελλάδα κρίσεις Αρχηγών στις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς “βυζαντινές ίντριγκες”, παρεμβάσεις και πολιτικά “παιχνίδια”. Ίσως το πρώτο να είναι πιθανότερο να συμβεί! Τα όσα ακούγονται,διαδίδονται και λέγονται για τις κρίσεις Αρχηγών Γενικών Επιτελείων που αργά ή γρήγορα έρχονται προκαλούν πάλι ερωτήματα . Και καλό είναι αυτή τη φορά να τα γράψουμε πριν γίνουν κι όχι αφού αποφασιστούν και ανακοινωθούν, όπως κάνουμε μέχρι τώρα οι δημοσιογράφοι προσπαθώντας να διατηρήσουμε “ισορροπίες” και να έχουμε καλές σχέσεις …μ΄ όλους. Επειδή στο Onalert καταφέραμε να μην έχουμε καλές σχέσεις …με κανένα από τους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων , έχουμε και την άνεση να γράψουμε ακριβώς πως έχει η κατάσταση και να επικαλεστούμε την δική σας βοήθεια στην αναζήτηση της λογικής. Είναι πολύ δύσκολη “αποστολή” στην Ελλάδα …
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος είτε εκλεγεί πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO ,είτε όχι αποχωρεί. Ο διάδοχός του λογικά -πρώτη επίκληση της λογικής- θα αναζητηθεί ανάμεσα στους τρεις άλλους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων.
Για άγνωστους λόγους ο Α/ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς ,αξιωματικός με περγαμηνές ,βαρύ βιογραφικό και καλή καριέρα, προσωπική επιλογή του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου, έχει αποκλειστεί απ΄ όλα τα σενάρια διαδοχής του κ.Κωσταράκου! Πολλοί λένε ότι όλα αυτά που είναι στα συν του κ.Μανωλά αποτελούν τελικά μεγάλα …μειονεκτήματα! Με ποια λογική δεν γνωρίζουμε απλά επικαλούμαστε για δεύτερη φορά την λογική!
Ο Α/ΓΕΝ Βαγγέλης Αποστολάκης εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα πιθανός διάδοχος του κ.Κωσταράκου. Ο Α/ΓΕΝ έχει συμπάθειες και αντιπάθειες. Υποστηρικτές και πολέμιους, εχθρούς και φίλους. Ανεξάρτητα από το αν τον συμπαθείς ή τον αντιπαθείς υπάρχουν κάποια γεγονότα που δεν μπορούν αμφισβητηθούν. Ο Αποστολάκης τόλμησε να “αγγίξει” το θέμα των υποβρυχίων αναλαμβάνοντας τεράστιο ρίσκο το οποίο ακόμη υπάρχει. Το πρώτο υποβρύχιο πέφτει στο νερό κι ακολουθεί σ΄ ένα μήνα και το δεύτερο. Αν η λύση θα είναι αποτελεσματική θα κριθεί. Αλλά τόλμησε να κόψει έναν γόρδιο δεσμό. Έλυσε το θέμα των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας που κάποιοι είχαν ανεξήγητα αποφασίσει να καθηλώσουν. Διευθέτησε το πρόβλημα των πυραυλακάτων που το ΠΝ ανέμενε μάταια να παραλάβει από την Ελευσίνα. Έκανε κάτι τέλος πάντως και θα κριθεί για τα αποτελέσματα.
Λογικά -η τρίτη επίκληση- θα πρέπει να έχει ένα προβάδισμα στην επιλογή για τον επόμενο Α/ΓΕΕΘΑ. Μην βιαζόμαστε…
Αυτή τη στιγμή όμως το μεγάλο φαβορί για να γίνει Α/ΓΕΕΘΑ, λένε οι πληροφορίες είναι ο Α/ΓΕΑ Βαγγέλης Τουρνάς. Εξαιρετικός πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και όπως λένε όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του, πάρα πολύ καλός επιτελικός αξιωματικός. Ακόμη και το “σκαρί” του , την εμφάνισή του κάποιοι την προσμετρούν στα θετικά του. Υπάρχει όμως κι αυτή …η ρημάδα η λογική που για τέταρτη φορά θα επικαλεστούμε. Η θητεία του κ.Τουρνά στη θέση του Α/ΓΕΑ συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον πέντε σοβαρά “αεροπορικά συμβάντα” ,εκ των οποίων τα δύο αποδίδονται σε έλλειψη πειθαρχίας. Το Phantom που “ακούμπησε” στο κύμα και το Α 7 που έκοψε τα καλώδια της ΔΕΗ δεν ήταν καλές στιγμές. Τα υπόλοιπα μπορούν να αποδοθούν στην “κακιά στιγμή”, αλλά δεν μπορούν να αγνοηθούν. Και ήταν ευτήχημα και τύχη μεγάλη ότι δεν θρηνήσαμε χαμό ανθρώπινης ζωής.
Επιπλέον δεν είναι πια μυστικό ότι υπάρχουν μεγάλα παράπονα για τον ρυθμό με τον οποίο το ΓΕΑ ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις που δίνει το ΥΠΕΘΑ για να προχωρήσουν σχέδια λυσεων για μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΑ. Οι λόγοι των καθυστερήσεων ερμηνεύονται με πολλές διαφορετικές εξηγήσεις, αλλά εδώ αναφέρουμε γεγονότα και δεν θα ασχοληθούμε με τις υποκειμενικές ερμηνείες κανενός.
Παρόλα αυτά και κόντρα στην λογική -πέμπτη επίκληση- ο κ.Τουρνάς εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως η ισχυρή υποψηφιότητα για την θέση του Α/ΓΕΕΘΑ!
Κόντρα στην δημοσιογραφική “λογική” -έκτη επίκληση- που θέλει τους δημοσιογράφους “παντογνώστες” εμείς θα προσφύγουμε στην δική σας βοήθεια για να μας εξηγήσετε αν έχουμε καταλάβει λάθος. Πάμε πάλι σε κρίσεις Αρχηγών όπου η αξιολόγησή τους θα γίνει με κριτήρια που καμία σχέση δεν θα έχουν με την λογική; Ή μήπως εμείς είμαστε παράλογοι;
Τα μηνύματά σας όπως καταλαβαίνετε είναι πολύτιμα…
ΥΓ 1: Είναι αυτονόητο ότι αν κριθούν οι Αρχηγοί με βάση τι έχουν πράξει για το προσωπικό τους , πρέπει όλοι να φύγουν! Ξέρουμε όλοι όμως ότι δυστυχώς δεν υπάρξει τέτοιο κριτήριο!
ΥΓ 2: Μια καλή λύση για τις κρίσεις θα ήταν να τις κάνει ο Αβραμόπουλος πριν αποχωρήσει. Η “μετάθεσή” του στην θέση του Επιτρόπου τον “απελευθερώνει” κι αυτό στην παρούσα φάση είναι καλό.
ΥΓ 2: Στο Μέγαρο Μαξίμου όπου κάποιοι ασχολούνται με τις κρίσεις Αρχηγών έχουν άποψη για όλα αυτά;
ΥΓ 2: Τα “χτυπήματα κάτω από την μέση μεταξύ Αρχηγών δεν