ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙ… ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Η άγρια συμμαχία των αφεντικών του Τύπου

Καταλόκαιρο, με τους μισούς εργαζόμενους εν αδεία και τους άλλους μισούς σε συνθήκες γαλέρας να βγάζουν τις εφημερίδες (και όχι μόνο) της Θεσσαλονίκης, τα αφεντικά δεν σταματούν να απεργάζονται σχέδια περαιτέρω κατακρεούργησης των εργαζομένων με την προώθηση νέων μνημονιακών μέτρων.
Επιβολή ατομικών συμβάσεων και μεγάλες περικοπές, πολύμηνες καθυστερήσεις και ελαστικές μορφές εργασίας, απολύσεις και τρομοκρατία, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Αυτές τις μέρες όμως, αρχίζουν και ξεδιπλώνουν νέες μεθοδεύσεις εναντίον των εργαζομένων, πάντα επικαλούμενοι την κρίση.
 Και μάλιστα τώρα συνασπιζόμενοι σε κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως ανακοινώθηκε από τους εκδότες Β. Σουλοπούλου και Α. Μπακατσέλο, αντίστοιχα των συγκροτημάτων της Μακεδονίας (ιδιοκτησίας του μάνατζερ επενδυτικών κεφαλαίων Γ. Ρήγα) και του Αγγελιοφόρου (ιδιοκτησίας των Μπακατσέλου, αλλά και των «βαρώνων του αθηναϊκού Τύπου» Μπόμπολα και Ψυχάρη).
 Φαίνεται πως οι φήμες για συγχωνεύσεις-τράστ… αρχίζουν και υλοποιούνται από τη Θεσσαλονίκη. Όπου πρώτα είδαμε την καταστρατήσηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δυστυχώς με παραιτημένες τις Ενώσεις και τα φιλομνημονιακά προεδρεία.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Νέες κοροϊδίες της Σουλοπούλου…

Η εκδότρια του συγκροτήματος της Μακεδονικής Εκδ.Εκτ. (καθημερινή Μακεδονία, δευτεριάτικη Θεσσαλονίκη, καθημερινά Σπορ του Βορρά) Β. Σουλοπούλου επιχειρεί-μεθοδεύει νέα σχέδια σε βάρος των εργαζομένων, που παραπέμπουν στο… 2011. Τότε που η πρωτεργάτρια εφαρμογής των μνημονιακών εργαλείων προωθούσε το σχέδιο… σφαγής, με βάση το οποίο για «να σωθεί το μαγαζί» έπρεπε να φύγουν οι μισοί από τους διακόσιους και όσοι έμεναν να πληρώνονται με ατομικές συμβάσεις και -30%.
Κραδαίνοντας ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα (τότε έλεγε από ΕΕ, σήμερα αποδεικνύεται από κρατικά κονδύλια), μετά απο  ένα εξάμηνο πιέσεων της εργοδοσίας και διαβουλεύσεων με τις Ενώσεις, τελικά από τους 77 δημοσιογράφους της Μακεδονίας, οι 28 απομακρύνθηκαν «εθελουσίως», οι 29 υπέγραψαν ατομικές και οι 20 αρνήθηκαν -εκ των οποίων οι  13 απολύθηκαν εκδικητικά από την επιχείρηση. Όλα αυτά (υποτίθεται) για να πληρώνονται κανονικά όσοι έχουν μείνει.
Μόνο που η επιχείρηση δεν τήρησε τίποτε από όλα όσα υποσχέθηκε για να κάμψει τότε την συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων που αντιστεκόταν στο σχέδιο σφαγής (δυστυχώς τεχνικοί κια διοικητικοί ήταν οι πρώτοι που προσέτρεξαν). Τη χρηματοδότηση των 10 εκατομμυρίων την πήρε από το υπουργείο  Ανάπτυξης πέρυσι τον Δεκέμβριο και πριν ένα μήνα το δάνειο των 1,4 εκατ., αλλά τίποτε δεν εξομαλύνθηκε.  
Οι καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας έφθασαν  το προηγούμενο εξάμηνο τους τρείς μήνες (πέραν των 3,5 μηνών που τους οφείλονται από το 2011), ενώ καθυστερεί προκλητικά την αποπληρωμή των οφειλόμενων σε απολυμένους και εθελούσιους εδώ και τρία χρόνια. Πριν λίγο καιρό(και μόλις πήρε τα πρώτα ποσά από το δάνειο) η ίδια υποσχέθηκε πως μέχρι τέλος του μήνα θα καταβάλλεται ο προηγούμενος. Μόνο που σήμερα μπαίνει ο Αύγουστος και έχει καταβληθεί το 40% του Ιουνίου, ανατρέποντας έτσι το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε θέσειόταν εξόφλησε τους 3 μισθούς πριν ένα μήνα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Στήνουν εκυπωτικό μονοπώλιο


Σε τέτοια κατάσταση, η Σουλοπούλου ήρθε στην ΕΣΗΕΜΘ (Τετάρτη 31/7) για να πεί πάλι ένα σωρό δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις. Αλλά όχι μόνο αυτές.Συνέδεσε την εξομάλυνση με τα νέα επιχειρηματικά της σχέδια με τον εκδότη της άλλης εφημερίδας της πόλης, τον Μπακατσέλο του Αγγελιοφόρου. Άλλωστε οι δυό τους βαδίζουν χέρι-χέρι σε ό,τι πιό αντεργατικό έχουν σκαρφιστεί οι μνημονιακοί κυβερνώντες. Μάλιστα αυτές τις μέρες η Εκδοτική Β.Ε. έβαλε σε εκ περιτροπής αδειούχους εργαζόμενους που δεν είχαν υπογράψει ατομικές συμβάσεις. Λοιπόν οι  δυό τους στήνουν νέα εκτυπωτική εταιρεία (κάτι σαν μονοπώλια στη βόρεια Ελλάδα ακούγεται), στην οποία οι  τεχνικοί που θα εργαστούν θα… τους δανείσουν οι μητρικές εταιρείες των δυο συγκροτημάτων (!). Άγνωστο με τι δικαιώματα.
Όμως, για να προχωρήσουν αυτά τα… «αναπτυξιακά» (;!) σχέδια, πάλι οι  εργαζόμενοι καλούνται να…  βάλουν πλάτη. Επικαλείται μπλοκάρισμα της εκταμίευσης του υπολοίπου του τραπεζικού δανείου ύψους 700.000 ευρώ, εξαιτίας της μη παροχής ασφαλιστικής ενημερώτητας από το ΙΚΑ. Ενώ η επιχείρηση έχει βγεί στην αναζήτηση… χρηματοδοτών και έτσι έβαλε στο μάτι τα οφειλόμενα της επίσχεσης του 2011 ύψους 564.000 ευρώ, για τα οποία ως εγγύηση έπρεπε να είχε δοθεί εδώ και δυο χρόνια το 25% ενός αγροτεμαχίου.
Έτσι, η κυρία αναφέρθηκε χθες σε «προσύμφωνο αγοραπωλησίας…», δηλαδή αντί της οφειλής να δώσει ποσοστό επί του οικοπέδου… «αγοράζοντάς το με δικαίωμα εξώνησης», όπως είπε, το οποίο βλέπει για το 2016 -οπότε παραγράφεται η όποια διεκδίκηση(!). Το… οικόπεδο είχε δοθεί ως εγγύηση στα ατομικά συμφωνητικά, την οποία τώρα πάει να αλλάξει και να την κάνει εξόφληση με το οικόπεδο. Το ποσό από την πώληση του οικοπέδου περιλαμβάνεται στα ίδια κεφάλαια της συμμετοχής του εκδότη. Άρα με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να κάνει τους εργαζόμενους… μετόχους αφού βάζουν τα δικά τους χρήματα (τα οφειλόμενα 564.000) στα ίδια κεφάλαια!
…όπως και των Μπακατσέλου, Αδρώνη, Θωμά κ.α.
Τι σκαρφίζονται τα αφεντικά  (και όχι μόνο) του Τύπου για να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους (!). Νέα δεινά προβλέπονται για τους εργαζόμενους στο  συγκρότημα της Μακεδονίας, οι οποίοι αντέδρασαν οργισμένοι βλέποντας το θερμόμετρο να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στη Μοναστηρίου 85, με τις…τσέπες άδειες.
Μαζί δε με τα του Αγγελιοφόρου (έβαλε εκ περιτροπής αυτούς που δεν υπέγραψαν ατομικές, έχει καταβάλει  μόνο το 10% του Ιουνίου μέχρι σήμερα), της Μέτροσπορτ (απέλυσε τον εργασιακό εκπρόσωπο, οφείλει 11 μηνιάτικα), του Τύπου της Θεσσαλονίκης (απέλυσε τον έναν από τους επτά δημοσιογράφους, καθυστερεί συνεχώς επί 4μηνο τις πληρωμές) προμηνύονται τα χειρότερα για τους εργαζόμενους  στις εφημερίδες της πόλης. Από τις συλλογικές αντιστάσεις θα εξαρτηθεί τον αν περάσουν τα νέα μνημονιακά σχέδια των αφεντικών του Τύπου στη Θεσσαλονίκη, υπό τη συνδρομή μάλιστα των κυβερνώντων μνημονιακών που χρηματοδοτούν τα εκδοτικά συγκροτήματα… μνημονιακής προπαγάνδισης.