2014-07-06 10:57:24
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ"ΡΟΔΙΑΚΗ"
www.rodiaki.gr
αναδημοσίευση
Γράφει
Κυριακή Πετρίδου
Καταπέλτης στην τοποθέτησή του ο εισαγγελέας κ. Μπούτσικος που χαρακτήρισε μαλθακούς τους εκπροσώπους της τοπικής και πολιτικής εξουσίας
Ενώπιον των ευθυνών τους θέτουν, αστυνομικοί και λιμενικοί, αλλά κυρίως οι Εισαγγελείς, την τοπική πολιτική ηγεσία να πιέσει την Κεντρική Διοίκηση για να δοθεί λύση «εδώ και τώρα» στο σοβαρό πρόβλημα της υποδοχής και της διαχείρισης των παράνομων μεταναστών στην περιοχή μας, το οποίο, κατά κοινή παραδοχή, θα οξυνθεί, καθώς, πλέον, η κατάσταση όχι μόνο έχει φθάσει σε οριακά επίπεδα αλλά έχει ξεπεράσει ακόμα και αυτά τα όρια αντοχής του (αποψιλωμένου) προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας!
Το παραπάνω αναδείχθηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί στο ΕΒΕΔ, με πρωτοβουλία των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού, και είχε ως θέμα τη μεταχείριση των παράνομα εισερχόμενων αλλοδαπών στη Δωδεκάνησο.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, το πρόβλημα θα τεθεί επιτακτικά στον ίδιο τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ο οποίος θα έρθει στη Ρόδο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και θα πραγματοποιήσει συσκέψεις με τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων Αρχών και φορέων.
Στη σύσκεψη, υπήρξε υψηλή εκπροσώπηση από όλες τις Αρχές. Συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο νέος Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο απερχόμενος κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, οι βουλευτές Δωδεκανήσου κα Μίκα Ιατρίδη και κ. Δημήτρης Γάκης, ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Βασίλης Μπρακουμάτσος, ο Αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Γιώργος Κτιστάκης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο πρώην βουλευτής κ. Γιάννης Παππάς, ο γραμματέας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Λιμενάρχης Ρόδου κ. Θανάσης Αρμπουνιώτης, ο περιφερειακός συντονιστής του Τμήματος αλλοδαπών κ. Μιχάλης Καλλιωράκης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας λιμενικών κ. Γιώργος Δριβάκος καθώς και ο Αντιπρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων κ. Γρηγόρης Γερακαράκος και, βέβαια, οι συνδικαλιστές τοπικά, αστυνομικοί, λιμενικοί κ.α. Ακόμη, παρέστησαν εκπρόσωποι του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Νικολόπουλου και του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.
Δραματικό «SOS»
Το πολυσύνθετο πρόβλημα αναλύθηκε, χθες, σε όλες του τις διαστάσεις και στη ρίζα του από όλους τους παραβρισκόμενους από τη σκοπιά και τις αρμοδιότητες της κάθε Αρχής που εκπροσωπούσαν ενώ αρκούντως διαφωτιστικά για την όξυνση και το μέγεθος του προβλήματος στην περιοχή μας ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.
«Ανοίγοντας» τη σύσκεψη ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νότιας Δωδεκανήσου κ. Μανόλης Ανδρουλάκης, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας δομών προσωρινής φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται.
Όπως είπε, θα πρέπει να γίνεται η άμεση μεταφορά τους στα Κέντρα Υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, όχι γιατί επιθυμούν το πρόβλημα να μετακυλύεται αλλού επειδή θεωρούν ότι σε οποιοδήποτε από τα νησιά δημιουργηθεί Κέντρο Υποδοχής ή Κράτησης θα δημιουργηθούν καταστάσεις που δεν αντέχουν τα νησιά μας.
Μίλησε, ακόμη, και για το παράδοξο στην περιοχή μας να μην έχει δημιουργηθεί Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης ενώ προβλέπεται για τη Ρόδο και την Κω από το 2007 και, βέβαια, αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης της ΕΛ.ΑΣ. που έχει φθάσει στο μείον 40% των οργανικών θέσεων.
Χαρακτηριστικό αυτού του τελευταίου είναι εκείνο που αναφέρθηκε κάποια στιγμή, ότι, δηλαδή, αυτή την περίοδο οφείλονται 400 ρεπό σε κάθε αστυφύλακα!
Δραματική είναι και η κατάσταση που περιέγραψε ο Πρόεδρος των λιμενικών όσο αφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να φέρουν σε πέρας το έργο τους: Ασυντήρητα σκάφη λόγω μείωσης του προϋπολογισμού, με ελλιπές πλήρωμα ενώ έκανε λόγο για περιστατικά που δεν έχουν αίσιο τέλος και σήμερα συνάδελφοί τους διασύρονται, τη στιγμή που θέλουν 200 ευρώ για να κάνουν τα εμβόλια!
Όπως είπε, εκείνο που απαιτείται είναι πολιτική απόφαση και να δοθεί πολιτική λύση γιατί υπάρχουν φόβοι ότι το μεταναστευτικό κύμα θα πολλαπλασιαστεί το επόμενο διάστημα με την εισροή εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων.
Τη δύσκολη κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν περιέγραψε και ο Λιμενάρχης, τονίζοντας ότι το πρόβλημα έχει πέσει πάνω στο προσωπικό του Λιμενικού και της Αστυνομίας και έχουν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που θέτουν και σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα ενώ υπογράμμισε ότι είναι δεδομένη η συνεργασία τους με την ΕΛ.ΑΣ.
Η Δικαιοσύνη
Αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των Εισαγγελικών λειτουργών.
Αρχής γενομένης από τον κ. Μπρακουμάτσο, ο οποίος δήλωσε απαισιόδοξος για τη βελτίωση της κατάστασης, και εξήγησε ότι το ζήτημα έχει να κάνει γενικά με την Ευρώπη και την κρίση στη Μέση Ανατολή που προμηνύει ότι θα συνεχίσει η αθρόα προσέλευση παράνομων μεταναστών και το πρόβλημα θα διογκωθεί.
Στη συνέχεια, απηύθυνε έκκληση στους αστυνομικούς και τους λιμενικούς να μην επαυξάνουν το πρόβλημα με τις δικαιολογημένες τριβές μεταξύ τους, παρά την καλή συνεργασία-μάλιστα, ανέφερε ότι θα εκδώσει και σχετική εγκύκλιο.
Ο κ. Μπρακουμάτσος έκανε νύξη και για συμβάν στην περιοχή μας όπου, όπως είπε, εγκαλούνται δέκα-δεκαπέντε άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινές και μίλησε για στερεότυπη επίρριψη ευθυνών σε ανθρώπους που εργάζονται κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, χαρακτηρίζοντάς τη, μάλιστα, ως απαράδεκτη.
Ιδιαίτερη, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά που έκανε, στη συνέχεια, ο κ. Μπούτσικος: «Δυστυχώς, οι τοπικοί και πολιτικοί παράγοντες είναι πολύ μαλθακοί!», είπε και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν 1800 αστυνομικοί να μετατεθούν στον Έβρο. «Γιατί εκεί και όχι εδώ;», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, τόνισε ότι το πρόβλημα εμείς θα το λύσουμε με τον συντονισμό των τοπικών Αρχών και υπηρεσιών.
Ο κ. Εισαγγελέας, υπερασπίστηκε, ακόμη, τους λιμενικούς και τους αστυνομικούς λέγοντας ότι όλοι χτυπούν εκεί ενώ οι υψηλόβαθμοι ξέχασαν από πού ξεκίνησαν, αποποιούνται των ευθυνών τους και ξέρουν μόνο να κάνουν ΕΔΕ!
Ο κ. Μπούτσικος τόνισε, ακόμη, προς τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών τους στηρίζει και είναι δίπλα τους γιατί γνωρίζει ότι μοχθούν. «Μην φοβάστε…τους κατοίκους του Κολωνακίου και τους κουλτουριάρηδες !», είπε και απηύθυνε έκκληση να ενεργοποιηθούν, επιτέλους, οι τοπικοί φορείς και οι πολιτικές Αρχές και να πιέσουν την Κεντρική Διοίκηση.
Οι πολιτικοί
Εκείνο που διεφάνη, χθες, είναι αφενός ότι υπάρχει μία άτυπη διελκυστίνδα ανάμεσα στις Αρχές τοπικά για το ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την επίλυση του προβλήματος και αφετέρου ότι διχάζει η δημιουργία δομής προσωρινής φύλαξης παράνομων μεταναστών.
«Δεν είμαστε…κουλτουριάρηδες», είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Γάκης, τονίζοντας ότι μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα και ανέλυσε τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., ωστόσο είπε σε μία αποστροφή του λόγου του: «Οι αστυνομικοί και οι Εισαγγελείς τι κάνουν; Γιατί δεν παίρνουμε μέτρα; Η πολιτική ηγεσία φταίει για όλα;».
Σημειώνεται ότι ο κ. Γάκης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός Κέντρου προσωρινής φιλοξενίας για λίγες μέρες αφού, όπως είπε, είναι πιο προσβλητικό να γυρνούν αυτοί οι άνθρωποι μέσα στην πόλη.
Την πεποίθησή του ότι δεν είναι δυνατή η δημιουργία δομών προσωρινής υποδοχής μεταναστών, εξέφρασε ο κ. Μαχαιρίδης, θυμίζοντας τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αφού, όπως είπε, ο μεγάλος φόβος είναι ότι ουδείς γνωρίζει αν θα εξελιχθεί σε κάτι μόνιμο.
Αντ’ αυτού πρότεινε να υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, τη δημιουργία ειδικού σώματος αποτροπής για το Αιγαίο και την ενίσχυση με προσωπικό και μέσα του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ.
Ο κ. Κουσουρνάς, από την πλευρά του, διαφώνησε με την άποψη ότι δεν πιέζουν πολύ την κεντρική διοίκηση και, με αφορμή το περιστατικό της Καλάθου, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις εκείνες τις πρώτες ώρες δίχως πανικό και σαν κρίση. Μάλιστα, μετά από έγγραφο του Λιμενάρχη για να την ανάγκη να βρεθεί χώρος φύλαξης για τις πρώτες ημέρες, αναφέρθηκε και εκείνος στις έντονες αντιδράσεις.
Το γεγονός ότι δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών σε τοπικό επίπεδο, τόνισε ο κ. Χατζημάρκος θέλοντας να αποδομήσει τη μόνιμη δικαιολογία ότι «το Κέντρο δεν καταλαβαίνει». «Πώς γίνεται και καταλαβαίνει για όλες τις άλλες περιοχές;», αναρωτήθηκε και χαρακτήρισε…μύθο την ιστορία αυτή.
Στη συνέχεια, ο ίδιος, γνωρίζοντας, όπως είπε, ότι θα προκαλέσει αίσθηση, κατέθεσε την πρόταση, τουλάχιστον μέχρι να φθάσουμε ως περιοχή στο σημείο που να έχουν λυθεί βασικά προβλήματα στο θέμα αυτό, τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση του θέματος να αναλάβει το πολεμικό ναυτικό καθώς η χώρα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα.
Ακόμη, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία δομή προσωρινή για τη φιλοξενία τους αφού δεν μπορούν ούτε στο Α.Τ. να μένουν ούτε να γυρίζουν στην πόλη, λέγοντας ότι αυτό μπορούμε να το λύσουμε μόνοι μας και θα γίνει όταν αναλάβει καθήκοντα.
Λίγο αργότερα, ο κ. Μαχαιρίδης εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση αυτή λέγοντας ότι δεν είναι μία εύκολη υπόθεση να εμπλέκεις τις ένοπλες δυνάμεις σ’ αυτή τη διαδικασία ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την κριτική.
Η κα Ιατρίδη, εξήρε τη δουλειά των παιδιών του λιμενικού και της αστυνομίας που όπως είπε καθημερινά κάνουν άθλο και τόνισε ότι πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουν ότι είμαστε το άλλο άκρο της Ελλάδας και των συνόρων της Ευρώπης.
Πάντως, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο τρεις κυβερνητικοί βουλευτές «ήταν εκκωφαντικά απόντες από τη σύσκεψη».
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, χθες, τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση δέχονται τα νησιά: Φαρμακονήσι, Κάλυμνος, Κως, Ψέριμος, Σύμη, Ρόδος, Τήλος, Μεγίστη και προκύπτει ότι η περιοχή μας δέχθηκε τη μεγαλύτερη τα έτη 2008 και 2009.
ΕΤΟΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
2008 12.434 32
2009 7.694 22
2010 1.580 8
2011 8 14
2012 329 15
2013 1.895 48
2014 2.387 43
(έως 6ο 2014)