ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Εκθεση Ρακιντζή: Η διαφθορά στο Δημόσιο καλά κρατεί...

Έκθεση Ρακιντζή: Η διαφθορά στο Δημόσιο καλά κρατείhttp://www.protothema.gr

αναδημοσίευση

Στις 204 σελίδες της ενδέκατης κατά σειρά έκθεσης από την ίδρυση του θεσμού, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιθεωρητή (www.gedd.gr), απεικονίζεται η συνολική δραστηριότητα του κατά το περασμένο έτος, γίνεται αναφορά στις νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις που υπέβαλε με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης στο δημόσιο τομέα καθώς και στην πειθαρχική δικαιοδοσία του ενώ παρατίθενται χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποθέσεων που διερευνήθηκαν.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης ο ΓΕΔΔ κατά το 2013 διερεύνησε 1.519 υποθέσεις. Στο 26,9% των περιπτώσεων εντοπίστηκαν παράνομες συμπεριφορές και πράξεις,
τα δε οργανωτικά προβλήματα των ελεγχόμενων φορέων αναδείχθηκαν στο 16,4% των υποθέσεων ως η βασική μορφή προβλήματος.

Οι οικονομικοί έλεγχοι και τα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης αποτέλεσαν την κύρια θεματική κατηγορία για μια ακόμη χρονιά (41,8% των υποθέσεων), οι δε δήμοι συνιστούν την βασική ευρύτερη κατηγορία ελεγχόμενων φορέων (37% των υποθέσεων).

Ο κ. Ρακιντζής στο προοίμιο της έκθεσης σημειώνει ότι «για την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς απαιτείται αφενός η λειτουργία των κατάλληλων ελεγκτικών μηχανισμών, παράλληλα με την αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης για την πρόληψη και καταστολή των φαινομένων αυτών, αλλά και η ενεργή συμπαράσταση ολόκληρης της κοινωνίας».

Τονίζει δε, ότι είναι ανάγκη να ανακαλύψουμε όλοι σε αυτή την χώρα τις έννοιες της ατομικής ευθύνης και του δημοσίου συμφέροντος, «τις δύο αυτονόητες και θεμελιώδεις έννοιες πάνω στις οποίες στηρίζεται κάθε οργανωμένη κοινωνία και κάθε σοβαρό κράτος». Στο 26,9% των περιπτώσεων εντοπίστηκαν παράνομες συμπεριφορές και πράξεις, τα δε οργανωτικά προβλήματα των ελεγχόμενων φορέων αναδείχθηκαν στο 16,4% των υποθέσεων ως η βασική μορφή προβλήματος