ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 6 από τους 29 κατοίκους Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης που απολογήθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου...

Λάκκος Καρατζά: Ελεύθεροι οι 6 από τους 29 κατηγορούμενους

www.alterthess.gr
αναδημοσίευση

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 6 από τους 29 κατοίκους Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης που απολογήθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου σχετικά με μια σωρεία αδικημάτων που αφορούν την υπόθεση Λάκκος Καρατζά μεταξύ αυτών και την συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

 Στον Τόλη Παπαγεωργίου που κατηγορείται ως ιδρυτής της "εγκληματικής οργάνωσης" επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και η παρουσία στο αστυνομικό τμήμα μια φορά τον μήνα.
Σε άλλους 4 κατηγορούμενους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι να μην πλησιάσουν στις Σκουριές σε απόσταση 4 χιλιομέτρων και να μην πλησιάσουν μεταλλωρύχους σε απόσταση 10 μέτρων. Ουσιαστικά δηλαδή τους απαγορεύεται για το επόμενο διάστημα η συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία στις Σκουριές.
Στον έναν από τους 6 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν σήμερα δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος.
 Από το πρωί οι πρώτοι 6 από τους 29 κατηγορούμενους πέρασαν  από ανακριτή και εισαγγελέα ενώ έξω από το δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου συναγωνιστές τους συγκεντρώθηκανσε ένδειξη αλληλεγγύης.
Οι κατηγορούμενοι απολογούνται για περιστατικά που τελέστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του μηνός Μαΐου έως και την 25.8.2013 στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής. Στις «έκνομες» αυτές ενέργειες περιλαμβάνεται ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών στην περιοχή Λάκκος Καρατζά κατά τη διάρκεια επεισοδίων, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ιδιωτικής περιουσίας κ.α.
Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη δικαστική υπόθεση (μετά αυτή του εργοταξίου στις Σκουριές) που αφορά διώξεις εναντίον μελών του κινήματος ενάντια στο χρυσό οι οποίοι συμμετείχαν σε μια από τις πιο μαζικές διαδηλώσεις στο βουνό 8 Μαΐου 2013 την στιγμή που η εταιρεία πραγματοποιούσε παράνομα εργασίες γύρω από το ρέμα Καρατζά. Η διαμαρτυρία αυτή αντιμετωπίστηκε από καταστολή εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων και υπήρξε και η αφορμή για την δημιουργία της εν λόγω δικογραφίας. Να υπενθυμίσουμε ότι  την ίδια μέρα γυναίκες που πήγαν να διαμαρτυρηθούν στις Σκουριές χτυπήθηκαν βάναυσα, τραυματίστηκαν με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Εγκληματική οργάνωση ένα ολόκληρο κίνημα

Η δικογραφία αυτή (4.700 σελίδων) φαίνεται ότι θα μείνει στην ιστορία για το πώς το κράτος στήνει μια επιχείρηση φρονηματικών διώξεων εναντίον κατοίκων μελών ενός κινήματος το οποίο βαφτίζει εγκληματική οργάνωση ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την ποινικοποίηση αντίστοιχων μαζικών κινημάτων που απλά εκφράζουν την αντίθεσή τους σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής όπως αυτή της "επένδυση με κάθε κόστος" στις Σκουριές.
Συγκεκριμένα οι 29 κάτοικοι κατηγορούνται  ότι συμμετέχουν σε μία εγκληματική οργάνωση επειδή έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στις καταστροφικές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός. Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις του κατηγορητήριου ότι στην Χαλκιδική υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση με «διαρκή δράση, ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση και αρχηγό» που έχει ως στόχο την «τέλεση αξιόποινων πράξεων για την παύση της λειτουργίας των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων  της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις θέσεις Σκουριές και Λάκκος Καρατζάς του όρους Κάκαβος στην ΒΑ Χαλκιδική».
Όπως εξηγεί ο συνήγορος κατηγορουμένων της υπόθεσης Γ. Κυρίτσης «πρόκειται για φρονηματική δίωξη καθώς αφορά μια ολόκληρη τοπική κοινωνία η οποία έχει εκφραστεί και παλεύει ενάντια στην καταστροφή του τόπου της από την εν λόγω εταιρεία. Μέλη της εγκληματική οργάνωσης είναι εν δυνάμει όλοι οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής που έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στην επένδυση αυτή». Να αναφερθεί ότι στην δικογραφία περιλαμβάνονται άτομα τα οποία έχουν «ενταχθεί στην εγκληματική οργάνωση» χωρίς να κατονομάζονται εναντίον τους αξιόποινες πράξεις απλά και μόνο επειδή έχουν δημόσια ταχθεί εναντίον των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.
Ο φρονηματικός χαρακτήρας των διώξεων  αποκαλύπτεται και από ένα άλλο σημείο του κατηγορητηρίου στο οποίο οι 29 κατηγορούνται για «ματαίωση του προληπτικού και κατασταλτικού χαρακτήρα των ενεργειών των αστυνομικών δυνάμεων». Όπως αναφέρει στο σημείο εδώ ο Γ. Κυρίτσης «Στο κατηγορητήριο οι αστυνομικές δυνάμεις ταυτίζονται με τις δυνάμεις καταστολής που σκοπό και στόχο έχουν την περιφρούρηση της λειτουργίας των δραστηριοτήτων της εταιρείας με οποιονδήποτε τρόπο, την στιγμή που αυτές λειτουργούν έξω από τα όρια της νομιμότητας κυνηγώντας π.χ. στις 21 Οκτωβριου επί 7 χιλιόμετρα κατοίκους στο βουνό προκαλώντας τους παράλληλα βάναυσους τραυματισμούς» Από το ίδιο το κατηγορητήριο δηλαδή αποκαλύπτεται ο ρόλος της αστυνομίας στο διάστημα αυτό.
Οι 29 κατηγορούνται επίσης για τη "δημιουργία φοβικού κλίματος σε βάρος ιδιωτών που είτε εργάζονται είτε δεν αντιτίθενται στις δραστηριότητες της εταιρείας". Οι διωκτικές αρχές παίρνουν θέση ξεκάθαρα υπέρ της εταιρείας καθώς φοβικό κλίμα χαρακτηρίζεται η ίδια η έκφραση της γνώμης τους σχετικά με τις συνέπειες της εξόρυξης την ίδια στιγμή που αγνοούνται εμπρηστικές δηλώσεις του δημάρχου του Δήμου Αριστοτέλη Χρ. Πάχτα ότι αν δεν βγει δήμαρχος ....θα καούν και μερικά χωριά ή ακόμη βίαιες επιθέσεις  υπέρμαχων της εταιρείας σε βάρος μελών του κινήματος στην Μ. Παναγιά.
Άξιο λόγου είναι ακόμη ότι οι κατηγορίες «σχετικά με την δημιουργία φοβικού κλίματος» εναντίον των 29 βασίζονται σε μαρτυρίες εργαζομένων στην εταιρεία αλλά και του site «Πολίτες Αριστοτέλη» που εκφράζει φανερά την στάση της εταιρείας ενώ οι δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και άλλα μέσα που τάσσονται με την αντίθετη άποψη συντελούν στον σκοπό της εγκληματικής οργάνωσης….
Να αναφερθεί ακόμη ότι στην δικογραφία αυτή υπάρχουν δύο ταυτοποιήσεις γενετικού υλικού από άτομα που συμμετείχαν στην πορεία της 8ης Μαϊου και οι οποίες προέρχονται από γενετικό υλικό που βρέθηκε σε γόπα από τσιγάρο και σε ένα μπουκάλι νερό. Το μόνο που αποδεικνύει αυτό, λέει ο Γ. Κυρίτσης, είναι ότι αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι όπως και ακόμη 700 άτομα συμμετείχαν σε μια μαζική διαδήλωση και όχι ότι είναι ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Αντίθετα στην δικογραφία δεν υπάρχουν φωτογραφικές ταυτοποιήσεις που να προκαλούν υπόνοια τέλεσης κάποιας αξιόποινης πράξης. Το κατηγορητήριο, όπως συνεχίζει ο ίδιος,  «βασίζεται στην λογική της συλλογικής ευθύνης και όχι στην εξατομίκευση των κατηγοριών, χαρακτηριστικό και πάλι του φρονηματικού χαρακτήρα της δίωξης».
Αυτό που προκαλεί όμως μέχρι και γέλιο είναι η αναφορά στην δικογραφία «μυστικών συναντήσεων» που συντελούν στον σκοπό της εγκληματικής οργάνωσης. Οι μυστικές αυτές συναντήσεις δεν είναι φυσικά άλλες από  είτε δημόσιες λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων στην Χαλκιδική σχετικά με την πορεία του αγώνα είτε συναντήσεις δικηγόρων που συνιστούν την αυτονόητη αντίδραση των συνηγόρων των κατοίκων σχετικά με δικονομικές αυθαιρεσίες που λαμβάνουν χώρα τους περασμένους μήνες π.χ. παράνομη λήψη γενετικού υλικού από 200 περίπου κατοίκους. Σχετικά με το τελευταίο να αναφερθεί ότι και οι ίδιες οι δικαστικές αρχές έχουν διαπιστώσει εκ των υστέρων δικονομικές αυθαιρεσίες κατά την αστυνομική προανάκριση που αφορούν π.χ. την δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού η οποία δεν καταστράφηκε ποτέ έτσι όπως ορίζει ο νόμος.
Στην δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον 3.000 σελίδες που αφορούν απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών των κατοίκων με μοναδικό θέμα προσωπικές υποθέσεις. Από τις απομαγνητοφωνήσεις δεν προκύπτει η συνεννόηση, η συμμετοχή σε έκνομες ενέργειες αντιθέτως περιλαμβάνονται στοιχεία της αυστηρά προσωπικής ζωής των κατοίκων της περιοχής που μάλλον στόχο έχουν την σπίλωσή της, όπως επίσης συνεντεύξεις και συζητήσεις σε μαζικά μέσα ενημέρωσης…
Τέλος να αναφέρουμε ότι οι μισοί από τους κατηγορούμενους είναι νέοι μεταξύ 20-30 ετών. "Πρόκειται" όπως σημειώνει ο Γ. Κυρίτσης,  "για μια προσπάθεια  δημιουργίας φοβικού κλίματος της νέας γενιάς η οποία εκφράζεται με έναν δυναμισμό βλέποντας καθημερινά την απαξίωση των θεσμών, υπερασπιζόμενη ταυτόχρονα τις συνταγματικές της ελευθερίες αυτές που αναστέλλονται από την ίδια την πολιτεία".

«Πώς να κάνουμε πίσω; Σε ποια ζωή να γυρίσουμε μετά από όλα αυτά;»

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής που βαφτίζονται τρομοκράτες πληρώνουν το γεγονός ότι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα κερδίζοντας την αλληλεγγύη ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας.  Ταυτόχρονα η εταιρεία εδώ και πολλούς μήνες καταστρέφει ένα ολόκληρο βουνό μέσω παράνομων εργασιών -χτίζοντας μάλιστα ένα εντελώς αυθαίρετο τεραστίων διαστάσεων εργοστάσιο στις Σκουριές-μένοντας στο απυρόβλητο από τις διωκτικές αρχές.
«Σε ποια ζωή να γυρίσουμε μετά απ`όλα αυτά;» αναρωτιέται με ανακοίνωσή του το συντονιστικό Ιερισσού κατά της εξόρυξης «Όταν ξεκίνησαν όλα αυτά δεν πίστευε κανείς ότι τόσοι άνθρωποι θα ενωθούν με τόσο ισχυρούς δεσμούς για έναν σκοπό, την προάσπιση της ζωής τους. Στην Ελλάδα της κρίσης και της μη αντίδρασης, η Χαλκιδική ύψωσε ανάστημα και με μόνο όπλο την αλληλεγγύη κατάφερε να περάσει το μήνυμα της μη υποχώρησης σε όλη τη χώρα.»
«Όλα αυτά δεν έγιναν χωρίς κόστος. Σπασμένες πόρτες και προσαγωγές, χημικά στα σχολεία, προφυλακίσεις και λάσπη. Κυβερνητική λάσπη που έπεσε πάνω σε ένα κίνημα για να μπορέσει να το διαλύσει. Με την ταμπέλα του «τρομοκράτη» η κυβέρνηση προσπάθησε να τρομοκρατήσει όσους αγωνίζονται, αλλά και να δείξει σε όσους παρακολουθούν τον αγώνα μας ποια θα είναι η τύχη όσων προσπαθήσουν να αντιδράσουν. Η κυβέρνηση της λιτότητας και του ξεπουλήματος των πάντων στόχεψε στο να γίνει το κίνημα κατά της εξόρυξης παράδειγμα προς αποφυγήν … αλλά δεν τα κατάφερε. Γίναμε για όλους παράδειγμα αγωνιστικότητας και δύναμης.»
«Όλα αυτά μας έκαναν σχεδόν δύο χρόνια τώρα να είμαστε στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο για το βουνό μας που χάνεται, αλλά και για τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας, εμάς τους ίδιους δηλαδή, όταν αυτοί χρειάστηκε να παρουσιαστούν στη δικαιοσύνη. Μια δικαιοσύνη ανήμπορη να κάνει κάτι απέναντι στις τεράστιες παρανομίες της Eldorado Gold, αλλά πάντα έτοιμη να βάλει όλους εμάς στο σκαμνί. Τι δικαιοσύνη είναι αυτή άραγε που παραδέχεται ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά εναντίον των παρανόμων;»
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε στα χέρια αυτής της δικαιοσύνης μόνους τους δικούς μας ανθρώπους» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Συντονιστικού καλώντας σε συμπαράσταση στους 29 αγωνιστές που καλούνται σε απολογίας.
Στις 7/8/9 «θα απολογηθεί ολόκληρο το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού, θα απολογηθεί το δίκιο. Θα απολογηθούμε γιατί αρνηθήκαμε να μείνουμε απαθείς στην επερχόμενη καταστροφή. Θα απολογηθούμε γιατί βάλαμε τον τόπο μας πάνω από όλα» σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση των κατοίκων οι οποίοι καταλήγουν:
«Αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους που κατηγορούνται είναι υποχρέωσή μας να τους στηρίξουμε, να τους δώσουμε δύναμη με την παρουσία μας στα δικαστήρια και να δείξουμε σε όλους ότι σ’ αυτόν τον αγώνα δεν είναι κανένας μόνος του. Σε αυτόν τον αγώνα το μόνο που θα βρεθεί στο περιθώριο είναι ο φόβος και ο ατομισμός. Με μόνο στόχο την πραγματική δικαιοσύνη και την ελευθερία, όλοι μαζί, όταν και όποτε χρειάζεται, θα δώσουμε για άλλη μια φορά τον αγώνα μας ενάντια στο ξεπούλημα της ζωής μας. Άλλωστε ξέρουμε καλά ότι μόνο αν αγωνιστείς έχεις πιθανότητες να κερδίσεις. Μας το θυμίζει πάντα ο στίχος : Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία».

Σταυρούλα Πουλημένη