ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Τραγικά τα προβήματα στην Ανατολική Κρήτη, - "Τα οχήματα, πλην μιας καινούριας μηχανής, είναι πεπαλαιωμένα και συντηρούνται ως επί το πλείστον από τις επαιτείες των συναδέλφων σε διάφορους πολίτες και το υπέρμετρο φιλότιμο και μεράκι των συναδέλφων"!!!!



ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ                                                                        Ηράκλειο: 06-06-2014

ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ                   

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ             
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Διοικητή 7ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ  Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ Σεφεριάδη Γεώργιο, του ευχήθηκε καλή τοποθέτηση και καλή επιτυχία στο έργο του.   

Παρέδωσε ενημερωτικό υπόμνημα με θέματα που απασχολούν τις Λιμενικές Αρχές που εκπροσωπούμε τα οποία συζητήθηκαν διεξοδικά. 
Για το  Δ.Σ. 
         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΡΑΜΗΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                            ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ                                                                                                              Ηράκλειο: 06/06/2014

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ                                                                                                               Αρ. Πρ.: 51/2014
Ενημερωτικό Υπόμνημα
Αξιότιμε Κύριε Διοικητά
Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης με το παρόν ενημερωτικό υπόμνημα σας μεταφέρει θέματα που αντιμετωπίζουν οι Λιμενικές Αρχές των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου τις οποίες και εκπροσωπούμε.
Στα πλαίσια της καλής συνεργασίας γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας όσον αφορά την δομή, οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία των Λιμενικών Αρχών υπαγωγή σας, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τα θέματα που μας έχουν γνωστοποιηθεί και είναι τα παρακάτω: 
7H ΠΕΔΙΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Η οργανική σύνθεση Υπηρεσίας σύμφωνα με το ΩΠ.301220/08-01 ΥΕΝ/ΔΠΛΣ Α’ είναι (1) Αρχιπλοίαρχος (Δκτης), (1) Πλοίαρχος (Υπδκτης), (2) Πλωτάρχες, (3) Κατώτεροι Αξιωματικοί, (3) Ανθυπασπιστές-Υπαξιωματικοί και (5) Λ/Φ (Σύνολο 16). Προκειμένου στελεχωθεί πλήρως απαιτείται η τοποθέτηση συνολικά επιπλέον εννέα (9) στελεχών. Όμως για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας είναι αναγκαίο και σε άμεσο χρόνο να τοποθετηθούν τουλάχιστον ένας Αξιωματικός και τρείς (3) Υ/Ξ-Λ/Φ. 
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 

1.- Η αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης, στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κ.Λ. Ηρακλείου είναι επιβεβλημένη καθώς είναι εμφανής η έλλειψη χώρων καθώς και η ακαταλληλότητα του κτιρίου σε πρόσβαση ΑΜΕΑ, αλλά και κτιριακών υποδομών.
Προτείνουμε την μεταστέγαση του σε νέο ανεγερθέν κτίριο, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω master plan Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου, ώστε να πληροί τις σχετικές προδιαγραφές - προϋποθέσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
2.- Αντικατάσταση ΠΛΣ 119 με άλλο τύπο σκάφους καθώς λόγω της παλαιότητας του χρήζει ανά τακτά διαστήματα επισκευές που γίνονται με μεριμνά του προσωπικού και επί πλέον δεν εξυπηρετεί την επαρκή αστυνόμευση της περιοχής αρμοδιότητάς του. Η κατανομή του αμοιβού πληρώματος του σε γραφεία του Κ.Λ.Η.  έχει ως αποτέλεσμα ουσιαστικά την επάνδρωση του με ένα πλήρωμα.
3.- Το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Κ.Λ. Ηρακλείου το οποίο αποτελεί μια σοβαρή Υπηρεσία αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης προσωπικού, υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καθώς και πυροτεχνουργού με βάση την πιστοποίηση του ISPS λιμένα Ηρακλείου, ο οποίος καθορίζει τα υψηλά μέτρα ασφαλείας.
4.- Απαραίτητη είναι η στελέχωση του Γραφείου Ασφαλείας με προσωπικό, σκύλο ανίχνευσης ναρκωτικών και εκρηκτικών με συνοδό για την καλύτερη - αποτελεσματικότερη, αντιμετώπιση - καταπολέμηση της έξαρσης του φαινομένου των ναρκωτικών αλλά και άλλων παράνομων πράξεων. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η εξοντωτική υπεραπασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού.
5.- Η υποστελέχωση των Λ/Σ Καστρίου, Λ/Σ Κόκκινου Πύργου και Λ/Σ Καλών Λιμένων είναι εμφανής αλλά και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό όπως η αδυναμία πρόσβασης στο διαδίκτυο (INTERNET) και κατά συνέπεια στις εφαρμογές του ΥΝΑ μέσω ΣΥΖΕΥΞΙΣ. Η νότια Κρήτη είναι μια δύσβατη περιοχή η οποία αστυνομεύεται δύσκολα λόγω του κακού οδικού δικτύου και του μεγάλου ορεινού της όγκου. 
Λ/Χ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

1.- Το πρόβλημα της υποστελέχωσης στο Λ/Χ Αγίου Νικολάου είναι τεράστιο, έχει φτάσει  πλέον τους υπηρετούντες στα όρια τους, τους λιγοστούς αυτούς συναδέλφους, οι οποίοι χωρίς ρεπό, παρά μόνο σε σοβαρή ανάγκη, καλούνται να βγάλουν εις πέρας μια δύσκολη καλοκαιρινή σεζόν. Οι πολίτες της περιοχής έχουν αγανακτήσει επειδή δεν εξυπηρετούνται όπως πρέπει αλλά και δεν νοιώθουν την ασφάλεια και τον άμεσο επαγγελματισμό που τους παρείχε το Λ/Χ Αγίου Νικολάου παλαιότερες εποχές.
2.- Το Λ/Χ Αγίου Νικολάου λόγω της γεωγραφικής του θέσης και των  δεκάδων χιλιάδων τουριστών που παραθερίζουν κάθε καλοκαίρι στην περιοχή αλλά και της μεγάλης ακτογραμμής (120 χλμ.) χρίζει άμεσα ένα φουσκωτό σκάφος. Το Ν/Γ 515 που εδρεύει στον Άγιο Νικόλαο είναι αργό και το αντικείμενο του διαφορετικό από αυτό που απαιτεί μια περιοχή με τόσες χιλιάδες τουρίστες αλλά και με παράνομη αλιεία η οποία γίνεται πλέον με γρήγορα σκάφη.
3.- Επίσης  τα οχήματα, πλην μιας καινούριας μηχανής, είναι πεπαλαιωμένα και συντηρούνται ως επί το πλείστον από τις επαιτείες των συναδέλφων σε διάφορους πολίτες και το υπέρμετρο φιλότιμο και μεράκι των συναδέλφων.
4.- Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η αύξηση των παράνομων ενεργειών, ιδιαίτερα της παράνομης αλιείας, αυθαίρετες κατασκευές επί αιγιαλού, στον κόλπο του Μιραμπέλου και κατ’ επέκταση η απαξίωση του Λιμεναρχείου από τους πολίτες. 

Υ/Χ ΣΗΤΕΙΑΣ
1.- Μη επαρκής αστυνόμευση της περιοχής δικαιοδοσίας λόγω μεγάλης έκτασης. Χρόνος μετάβασης για την αντιμετώπιση περιστατικών σε απομακρυσμένες περιοχές δικαιοδοσίας με περιπολικό όχημα πάνω από μία (01) ώρα, ενώ με περιπολικό σκάφος μία (01) ώρα για βόρεια και (2,5) ώρες για νότια. Προτείνεται η εφαρμογή της τροποποίησης των ορίων δικαιοδοσίας της Υπηρεσίας με το ΠΔ.81/2014 (ΦΕΚ 125 Α’).
2.- Τα υφιστάμενα υπηρεσιακά μέσα παρουσιάζουν συχνά προβλήματα που οφείλονται στην παλαιότητα και υπάρχει δυσκολία ανεύρεσης ανταλλακτικών με αποτέλεσμα η επισκευή τους, λόγω και του ύψους της δαπάνης που απαιτείται, να καθίσταται χρονοβόρα. Η διάθεση ενός νέου οχήματος θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες της Υπηρεσίας καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής είναι δύσβατο.
3.- Το ΠΛΣ 148, κατά τακτά χρονικά διαστήματα διατίθεται σε Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού Αιγαίου στο πλαίσιο του σχεδίου «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ» με αποτέλεσμα η Λιμενική Αρχή να μένει χωρίς πλωτό μέσο. Κρίνεται αναγκαία η διάθεση φουσκωτού ταχύπλοου σκάφους για την πλήρη αστυνόμευση παράνομης αλιείας, λαμβανομένου υπόψη τα μικρά βάθη πλησίον της ακτογραμμής όπου συνήθως λαμβάνει χώρα αυτή και δε δύναται να προσεγγίζει το υφιστάμενο περιπολικό σκάφος, αλλά και για την αντιμετώπιση των λοιπών παράνομων δραστηριοτήτων.
4.- Στο Υ/Χ Σητείας με την υπάρχουσα σύνθεση, δεν υπηρετεί έτερος Αξιωματικός αντικαταστάτης του Λιμενάρχη πλην ενός Υποπλοιάρχου Λ.Σ. (ΔΜΓ), ο οποίος εκτελεί καθήκοντα Προϊσταμένου – Μηχανικού ΠΛΣ 148, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της Υπηρεσίας, ιδιαίτερα κατά τη λήψη αδειών του Λιμενάρχη, οπότε απαιτείται ο αντικαταστάτης να έχει παράλληλα καθήκοντα με τα κύριά του. Επίσης εκ της υπάρχουσας σύνθεσης τέσσερις (04) είναι τοποθετημένοι στο ΠΛΣ 148, ενώ διατίθενται επιπλέον σε αυτό δύο (02) άτομα για κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών του και συμπλήρωση της οργανικής του σύνθεσης. Προτείνεται η τοποθέτηση τουλάχιστον ενός κατώτερου αξιωματικού.
5.- Το κτίριο στέγασης δεν επαρκεί και δεν υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης απαραίτητων χώρων στρατωνισμού, κρατητηρίου.
6.- Δεν υφίσταται συμβεβλημένο φαρμακείο στην περιοχή.
7.- Εξαιτίας μη επαρκούς αστυνόμευσης της περιοχής δικαιοδοσίας, έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού & μέσων (συσκευών εντοπισμού εκρηκτικών μηχανισμών – ναρκωτικών – συστήματος ελέγχου χειραποσκευών [x-ray] – εκπαιδευμένων σκύλων κ.λ.π.) δε δύναται να εφαρμοστεί επαρκής αντεγκληματική πολιτική.
8.- Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Υπηρεσίας πρέπει να επανεξεταστεί η  εγκατάσταση Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας VTS (Vessel Traffic Services), η ανάγκη του οποίου στην περιοχή της Σητείας είχε διαπιστωθεί στο πλαίσιο ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Θαλάσσιας Κυκλοφορίας Πλοίων (VTMIS) και δεν υλοποιήθηκε. 

Υ/Χ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα είναι η έλλειψη προσωπικού (υποστελέχωση). Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο όπου διακινούνται από το Λιμάνι της Ιεράπετρας προς νήσο Χρυσή περίπου 70.000 περιηγητές - ταξιδιώτες. (Δύναμη Ιεράπετρας δέκα (10) άτομα - ΠΛΣ 138 έξι (6) άτομα). Προτείνεται η ενίσχυση της Υπηρεσίας με προσωπικό. 
Επιτακτική ανάγκη για τις Υπηρεσίες της Ανατολικής Κρήτης τις οποίες και αντιπροσωπεύουμε είναι η αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν προκύψει και προς τούτο κρίνουμε απαραίτητα τα παρακάτω:
 Την δημιουργία καταλλήλων, ασφαλών χώρων κράτησης και φύλαξης κρατουμένων που να καλύπτουν τις σχετικές προδιαγραφές που να μην αποτελεί μια μόνιμη απειλή πάνω από τα κεφάλια όλων των συναδέλφων. Αφενός μεν απαιτείται περισσότερο προσωπικό για την φύλαξή, έστω και προσωρινή, αφετέρου εκτίθεται μόνιμα και απρόκλητα τόσο η σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων συναδέλφων όσο και η επαγγελματική υπόσταση αυτών καθώς ενέχει ο κίνδυνος απόδρασης κρατουμένων με συνέπεια την ποινική και πειθαρχική τους δίωξη.
Την στελέχωση με επάρκεια τόσο σε αριθμό όσο και ειδικότητα του προσωπικού στα ΠΛΣ, τουλάχιστον διπλών πληρωμάτων, προκειμένου ανταποκριθούν πλήρως και με ασφάλεια στην πλέον αυξημένη και συνεχώς διευρυνόμενη επιχειρησιακή δράση τους, όπως αυτή έχει πλέον διαμορφωθεί. Η αντιμετώπιση του κύματος της Λαθρομετανάστευσης και η προστασία των θαλάσσιων συνόρων, η μόνιμη και συνεχής ενασχόληση επί θεμάτων Αλιείας, η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, η έρευνα - διάσωση – προστασία του τουρισμού και του πολίτη, η πρόληψη και καταστολή κάθε αδικήματος καθώς και η συνεχής ανθρωπιστική τους προσφορά μέσω της μεταφοράς - διακομιδής ασθενών - τραυματιών, έχουν εξαντλήσει πλήρως το ενασχολούμενο προσωπικό, αφού τα ανωτέρω σκάφη περιπολούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων περιπολικών οχημάτων στις Υπηρεσίες ανατολικής Κρήτης.
Την συνεχή εκπαίδευση προσωπικού σε θέματα οπλισμού και χρήσης του.
Την εκπαίδευση προσωπικού σε θέματα αντιμετώπισης ρύπανσης. Δεν επαρκεί η άσκηση που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια.
Λόγω των ανωτέρω αποτελεί μονόδρομος, η επιτακτική ανάγκη για άμεση ενίσχυση, τόσο σε ικανό προσωπικό όσο και σε εξειδικευμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσπάθεια που θα καταβάλλετε για τα παραπάνω θέματα που απασχολούν το προσωπικό των Υπηρεσιών προκειμένου εκτελεί πλήρως και στο μέγιστο βαθμό τα καθήκοντά του και θα είμαστε στην διάθεσή σας και στο πλευρό σας για αυτό. 
Μετά τιμής
Για το Δ.Σ. 
        Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΔΡΑΜΗΤΙΝΟΣ Γεώργιος                                ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Μιχαήλ