ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

«Καρφί» Ανωμερίτη κατά κυβέρνησης...

16/06/14
ΑΠΕ ΜΠΕ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
"Η Εφημερίδα των Συντακτών"
αναδημοσίευση 
 
«Για όσους αποφασίζουν χωρίς την κοινωνία θα υπάρξουν εκπλήξεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΛΠ για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής του.
     
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Τόσο ο πρόεδρος του Οργανισμού Γ. Ανωμερίτης όσο και ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, αντιτάσσονται στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ΑΠΕ ΜΠΕ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Τόσο ο πρόεδρος του Οργανισμού Γ. Ανωμερίτης όσο και ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, αντιτάσσονται στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ
Με τις σοβαρές αιχμές του προέδρου του ΟΛΠ Γιώργου Ανωμερίτη κατά των κυβερνητικών σχεδίων για την πώληση του ΟΛΠ «όσοι αποφασίζουν κλεισμένοι στα γραφεία τους μακριά από τις απόψεις της κοινωνίας και των φορέων της θα αισθανθούν οδυνηρές εκπλήξεις», αλλά και την παρέμβαση των εργαζομένων που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πώληση του Οργανισμού, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ.

Πληροφορίες

Μια συνέλευση που λίγο έλειψε να μην ξεκινήσει καν, καθώς προέκυψε εμπλοκή από παρέμβαση που έκανε ο βασικός μέτοχος του Οργανισμού που δεν είναι άλλος από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε με επιστολή του προς το Δ.Σ. του ΟΛΠ την αναβολή της συνέλευσης, καθώς στο κείμενο του απολογισμού υπήρχε αναφορά στον «φιλικό διακανονισμό» Cosco-ΟΛΠ που αφορά τα έργα των Κινέζων στην προβλήτα ΙΙΙ. Η παρέμβαση αυτή έρχεται να δικαιολογήσει τις πληροφορίες που υπήρχαν τις τελευταίες μέρες για «κρίση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην κυβέρνηση», καθώς η τελευταία επιθυμεί να ολοκληρωθεί γρήγορα η εκκρεμότητα που υπάρχει για την έγκριση του «φιλικού διακανονισμού» τόσο από την Ε.Ε. όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού η Cosco συναρτά την προσφορά της για την απόκτηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ και από την τύχη του «φιλικού διακανονισμού». Θέση με την οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, διαφωνεί το ΤΑΙΠΕΔ, που διαχωρίζει την προσφορά των Κινέζων από την τύχη του «φιλικού διακανονισμού».

Για το πρόβλημα που προέκυψε ενημερώθηκε και το υπουργείο Ναυτιλίας, η πολιτική ηγεσία του οποίου εξέφρασε την άποψη να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και να ξεκινήσει κανονικά η γενική συνέλευση, όπως και έγινε, αλλά με δίωρη καθυστέρηση.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης αναφέρθηκε με στοιχεία στην κερδοφόρο πορεία του Οργανισμού για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, όπως επίσης και στα σημαντικότερα γεγονότα και έργα που έγιναν το 2013 (Αττικό Λιμενικό Σύστημα, Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, επέκταση του νότιου επιβατικού λιμένα κρουαζιέρας, συντήρηση σε 4 δεξαμενές του ΟΛΠ, επιλιμένιος σιδηροδρομικός σταθμός μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κ.ά.) και επισήμανε με νόημα πως «αν προσέξουμε λίγο και βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας θα είμαστε εσαεί κερδοφόροι, αυτόνομα ή μέσω παραχωρήσεων».

Στο τέλος της ομιλίας του, αφού ευχαρίστησε όλους τους εργαζομένους του Οργανισμού, τα στελέχη, τους πελάτες, τους ελεγκτές, τους συνεργάτες και τα συνδικάτα, διαβεβαίωσε ότι το 2014 θα είναι καλύτερο από το 2013 από άποψη αποτελεσμάτων και τόνισε: «Οπως και σε όλους τους επαγγελματικούς φορείς του Πειραιά, καμία αναπτυξιακή ή εταιρική αλλαγή δεν μπορεί να πετύχει χωρίς ευρύτερη κοινωνική συναίνεση».

Εκπρόσωποι

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΛΠ παραβρέθηκαν στη συνέλευση και ύψωσαν πανό εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στην πώληση του Οργανισμού, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος κατήγγειλε το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του 67% των μετοχών του ΟΛΠ και κάλεσε σε συστράτευση και κοινό αγώνα όλες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις και τους παραγωγικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Να σταματήσει η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε και ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» το γεγονός πως το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα περάσει στα χέρια ενός ιδιωτικού μονοπωλίου.

ch.papastath@efsyn.gr