05/06/14
Η Εφημερίδα των Συντακτών
αναδημοσίευση
Επειτα από έργα 3 εκατ. ευρώ στο «τουριστικό καταφύγιο», οι πρώτοι νοτιάδες έφεραν τα κύματα μέχρι τα καταστήματα του λιμανιού.Μόνο με άπνοια ή με βοριαδάκι φαίνεται ότι θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ασφαλούς πρόσδεσης σκαφών το τουριστικό καταφύγιο στα Λημνιά της Βολισσού στην πολύπαθη βόρεια Χίο.
Ενα έργο αξίας τριών εκατ. ευρώ που περίμεναν ως «μάννα εξ ουρανού» οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, και ειδικά όσοι ασχολούνται επαγγελματικά ή και ερασιτεχνικά με την αλιεία, λίγες μόνο ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του, αποδείχθηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει τους δυνατούς νοτιάδες που έπληξαν το νησί πριν από λίγες ημέρες. Οι ιδιοκτήτες των προσδεμένων σκαφών έδωσαν ολονύκτιο αγώνα για να σώσουν τις βάρκες τους από την καταστροφή.
Τα περιστατικά που περιγράφουν οι περίοικοι είναι άκρως αποκαλυπτικά: Τα κύματα έμπαιναν στο νεότευκτο λιμάνι και χτυπούσαν αλύπητα τα σκάφη, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες τους να αναζητήσουν τη σιγουριά του λιμένα στο Λιθί, σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από εκεί, προκειμένου να τα διασώσουν από μια μελλοντική καταστροφή.
«Το είχαμε επισημάνει από την αρχή στον μελετητή ότι το πρόβλημά μας είναι η νοτιά. Δυστυχώς, δεν ξέρω, γιατί δεν μας άκουσε. Αντίθετα, μας είπε ότι διαθέτει πτυχίο από το Χάρβαρντ, ενώ εμείς είμαστε απλοί ψαράδες. Τώρα τρέχαμε όλοι όσοι ήμασταν εδώ από το απόγευμα μέχρι και τις 3 τα ξημερώματα να σώσουμε ό,τι προλαβαίναμε. Και δεν είναι ότι την πάθαμε μόνο εμείς. Ηταν και ένα ιστιοπλοϊκό με τουρίστες εδώ. Ολο το βράδυ το σκάφος κινδύνευε από τον αέρα. Ρίξαμε ένα κάρο λεφτά και η θάλασσα έμπαινε ζωντανή μέχρι μέσα στα καταστήματά μας. Μας κατέστρεψε ό,τι προετοιμασία είχαμε κάνει, για να υποδεχτούμε τους τουρίστες το καλοκαίρι. Εφιστούμε την προσοχή όλων ότι ο εργολάβος δεν θα πρέπει να φύγει. Να γίνουν συμπληρωματικές εργασίες άμεσα», δήλωσε ο Γιάννης Μαδιανός, καταστηματάρχης της περιοχής, δίνοντας και το στίγμα των όσων έζησαν αυτοί που εμπιστεύτηκαν τα σκάφη τους στην υποτιθέμενη ασφάλεια του τουριστικού καταφυγίου.
Οπως συμπλήρωσε μάλιστα, οι κάτοικοι ήδη ήρθαν σε επαφή με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου που υποσχέθηκε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τον ΕΟΤ, ώστε να λάβουν γνώση οι αρμόδιοι και να φροντίσουν να προγραμματίσουν άμεσα συμπληρωματικές εργασίες και να «κόψουν» τον νοτιά. «Τα όσα ζήσαμε δεν τιμούν κανέναν και κυρίως τον χαρακτηρισμό του τουριστικού καταφυγίου. Τρεις από τις βάρκες έσπασαν και στο παρά πέντε τις βγάλαμε πριν βουλιάξουν. Δεν μπορεί το έργο να παραδοθεί έτσι. Δώσαμε τόσα χρήματα για να τρέμει η ψυχή μας κάθε φορά;».
Στο μεταξύ, λίγες ημέρες νωρίτερα, έντονα είχε τεθεί και το θέμα της διαχείρισης του καταφυγίου, όταν ο απερχόμενος δήμαρχος Πολ. Λαμπρινούδης με δηλώσεις του είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του καταφυγίου, αφού -όπως υποστηρίζει- «η απόσταση από την πόλη είναι μεγάλη» και ως εκ τούτου το Λιμενικό Ταμείο, στο οποίο και αναμένεται να καταλήξει το έργο, δεν μπορεί να το ελέγχει σε καθημερινή βάση. Πρόθεση του ιδίου είναι η εκμετάλλευση του λιμένα να παραδοθεί σε ιδιώτη, γεγονός που έφερε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου.