ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΙΤΑΚΗ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ...


Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας. Επιλέξαμε να βρεθούμε σήμερα στη Σάμο αφενός για να δείξουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον και την συμπαράστασή μας στους συναδέλφους μας που υπηρετούνε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες σε αυτή την περιοχή και αφετέρου να ενημερωθούμε διεξοδικότερα και εν τοις πράγμασι από τους ίδιους για τα προβλήματα των τοπικών Λιμενικών Αρχών που δυστυχώς δεν είναι λίγα, ανάμεσα στα οποία βέβαια και η διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια, εξωτερικά, σύνορά μας.
Γνωρίζετε και το ζείτε όσο πουθενά αλλού και εσείς από την δουλειά σας ως δημοσιογράφοι, ότι τα στελέχη μας καθημερινά και εδώ στη Σάμο, επιτελούν τιτάνιο έργο με γνώμονα την φύλαξη και προστασία των συνόρων αλλά, ταυτόχρονα, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες, καθώς την ελληνική ισχύουσα νομοθεσία. Παράδειγμα των λεγομένων μου είναι το πρόσφατο τραγικό περιστατικό που συνέβη εδώ στη Σάμο.

Η ελληνοτουρκική μεθόριος είναι ένα από τα κύρια σημεία εισόδου της άτακτης μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Στην περίπτωση της Ελλάδος και έπειτα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων ελέγχου στα χερσαία σύνορα και την οικοδόμηση ενός τείχους, οι μετανάστες στράφηκαν στη θάλασσα.  Η Σάμος είναι ανάμεσα στα νησιά εκείνα που δέχονται καθημερινά "ορδές" μεταναστευτικών ροών από τα απέναντι παράλια. 

Το μεταναστευτικό ζήτημα που αρνούνται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά από τα γραφεία τους οι πολιτικοί ταγοί της ΕΕ, επωμίζονται εδώ και πάνω από μια δεκαετία οι Λιμενικοί συνάδελφοι που ad hoc καθημερινά με φιλότιμο, αυταπάρνηση και υψηλό φρόνημα ευθύνης προσφέρουν ατελείωτες ώρες κοινωνικής προσφοράς σε σκληρές συνθήκες εργασίας, θέτοντας την ζωή τους σε κίνδυνο, στην αντιμετώπιση μιας από τις σοβαρότερες μορφές οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπινων ζωών.

Όσοι κατά καιρούς καταφέρονται σε βάρος του Λιμενικού Σώματος, θα πρέπει να αναρωτηθούν:
Ποιός κρατάει το χέρι του μετανάστη από ένα σκάφος που βυθίζεται;
Ποιός τραβά από το νερό ξανά στην ζωή παιδιά μικρά που δεν έχουν μοίρα;
Ποιός δίνει τις πρώτες βοήθειες καθημερινά σε γυναίκες και άντρες που λίγη ώρα νωρίτερα έχουν διασωθεί;
Ποιός μεριμνά για τις πρώτες τους ανάγκες;

Είναι κοινή παραδοχή ότι αυτά είναι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής και κυρίως των πλωτών μέσων και των Λιμεναρχείων ακριτικών κυρίως νησιωτικών περιοχών, όπως η Σάμος που μόνο για τους τελευταίους 18 μήνες, υπό την καθοδήγηση της φυσικής μας ηγεσίας, έχουν σώσει τις ζωές 4000 περίπου συνανθρώπων μας.

Για όλα αυτά τα στελέχη, το ελάχιστο που θα τους αναλογούσε είναι η αναγνώριση αυτής της προσφοράς.

Τέλος, χρήσιμο θα ήταν να εστιάσουμε και στις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα καθώς και στο κράτος εκείνο, το οποίο «διευκολύνει» την είσοδο των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους.  

Η χώρα μας δε μπορεί πλέον να αντέξει από μόνη της τη μεγάλη αυτή πίεση των μεταναστών. Η Ευρώπη στην οποία ανήκουμε και τα σύνορα της οποίας προασπιζόμαστε πρέπει να ενεργήσει άμεσα, χθες.

Το μήνυμα που στέλνουμε από τη Σάμο είναι ότι τα σύνορά μας φυλάσσονται από στελέχη με υψηλό φρόνημα και επαγγελματισμό και όλοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.